Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Beültették az őssejteket

Szeged, Köln - „Most már merek örülni" – szorította meg a kezemet a kis Varga Ádám édesanyja, Márkus Tímea tegnap délután, amikor a kisfiú kinyitotta a szemét és beszélni kezdett. Sikerült az őssejtbeültetés, a gyerek nyugodtan aludt el és nyugodtan ébredt.
A Varga család tegnap délután fél négykor érkezett meg a St. Eduardus Kórházba, ahol az őssejtklinika található. Ádi, a sérült kisfiú a második sorsdöntő beavatkozásra várt: hétfőn a csípőlapátjából vették le a csontvelőt az orvosok, tegnap – pont 13-án – visszakapta az abból nyert őssejteket. Tizenhárom ampulla csontvelőből egy ampulla, 14 millió darab őssejtet vontak ki, ami nagyon magas szám, vagyis növeli a gyógyulás esélyeit.

Mintha kevésbé izgult volna a család. Elmondták, már a kórház felé menet kérdezték a gyereket, fél-e, de ő bátran azt mondta: nem. Tímea persze most sem volt nyugodt. Aztán hirtelen felgyorsultak az események: a tervezett 5 óra helyett már háromnegyed négykor bevitték a műtőbe Ádit, és szinte másodpercek alatt elaltatták. A szülőknek nem maradt idejük arra, hogy kétségbeessenek. Négy óra tíz perckor pedig már ki is tolták az ágyát az egyik üres kórterembe, hogy ott nyugodtan pihenhessen két órán keresztül.

Most már merek örülni – mondta Ádám édesanyja
Most már merek örülni – mondta Ádám édesanyja.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ádám az oldalán fekve aludt, majd lassan ébredezni kezdett. Mindenki azt figyelte, mit mond először. – Aludtam egyet – közölte felnőttes komolysággal, majd még hozzátette: – Nem fájt.

Ekkor még körülvették az orvosok. Az aneszteziológus megengedte, hogy Ádi maga vegye ki a branült a vénából: a gyerek ügyesen oldotta meg a feladatot. Az édesanyának elmagyarázták, lehet, hogy begyullad majd a helye, nincs mit tenni, jegelni kell. Berdu Zsuzsa, a műtétet szervező S. O. S. Alapítvány munkatársa, segítője tolmácsolt. Eközben a teljes család megérkezett, jött a kistestvér, Ákos, majd az édesapa, István az öt hónapos Árpáddal. (Aki előtt le a kalappal: szinte csak eszik és alszik, mintha érezné, ő így tud segíteni a többieknek.)

Megtudtuk, Ádámnak most két napig pihennie kell, hogy a gerincvelőben a nyomás kiegyenlítődjön. Az őssejteket ugyanis oda kapta vissza. Édesanyja ragaszkodik hozzá, hogy pénteken, a szombati elutazás előtt még lássa orvos a gyereket – ezt meg is ígérték neki.

Az ampulla, amelyből beültették az őssejteket Ádámba. A szülőknek kétségbeesni sem volt idejük, hiszen a tervezettnél hamarabb végezték el a beavatkozást. Fotó: Miskolczi Róbert
Az ampulla, amelyből beültették az őssejteket Ádámba. A szülőknek kétségbeesni sem volt idejük, hiszen a tervezettnél hamarabb végezték el a beavatkozást. Fotó: Miskolczi Róbert

Mi azt tervezzük fotóriporter kollégámmal, hogy ma Ádit az apartmanjukban látogatjuk meg, és megnézzük, hogyan rendezkedett be az öttagú család a kísérőjükkel, Kordás Józseffel Köln külvárosában egy teljes hétre.

Márkus Tímea azzal köszönt el tőlünk este hat óra után, hogy „nélkületek, az emberek segítsége nélkül nem jutottunk volna el idáig". Mint már számtalanszor leírtuk: az összefogásnak, lapjaink szervezőmunkájának köszönhetően gyűlt össze annyi pénz, 6,2 millió forint, amelyből az első őssejtbeültetés árát, az 1,8 milliót, valamint a kint tartózkodás költségeit sikerült kifizetni.

Nagyatádiak, győriek

Újra találkoztunk a nyolcéves nagyatádi Bencével, szüleivel és testvérével, ők már a második őssejtbeültetésre érkeztek az Xcell-Centerbe. Bence hétfőn is, tegnap is Ádám előtt került sorra. Édesanyja azt mesélte el, hogy a szülés utáni fertőzés következtében súlyosan károsodott kisfia az idei januári első őssejtbeültetés óta sokat fejlődött, javult a látása, a mozgása, szebben beszél. A költségekre szintén adakozásból futotta, a 12 ezres lélekszámú Nagyatád mutatott példát emberségből. Megismerkedtünk egy győri házaspárral is: a 28 éves Száva Reginával, aki sclerozis multiplex miatt kényszerült kerekes székbe, és férjével, Farkas Zoltánnal. A betegséget 22 éves korában diagnosztizálták Reginánál, hat évig tünetmentes volt, orvosai tanácsára gyereket is szült. A problémák a terhesség alatt kezdődtek, ma pedig már csak járókerettel tud közlekedni a lakásban. A mostani első őssejtbeültetés árát saját erőből nyögték ki, de nem tudják, hogyan tovább, hogyan neveli fel az édesanya a kisfiát, Alexet?

Fekete Klára (Köln)

Olvasóink írták

 • 4. anonym 2008. augusztus 14. 20:49
  „Ennek a kisfiúnak a szerető nézése,bátorsága mindent elmond.Ezért érdemes ezt csinálni.”
 • 3. egyszeru polgar 2008. augusztus 14. 11:44
  „Nem ritka a korhazi fertozes, csak nem nagyon hallunk rola.
  Sajnos a csecsemokori agyhartyagyulladas is sok esetben innen ered.
  Az is sajnalatos, hogy meg mindig tokeletesnek hisszuk a korhazak es orvosok mukodeset. Emberek krealta es emberekkel mukodo letesitmenyek, igy nem szabad tevhitbe esnunk.
  Termeszetesen szuksegunk van rajuk, ezert hoztak letre oket.”
 • 2. Emike 2008. augusztus 14. 10:40
  „Ha nyomon követed a mindennapi híreket akkor nem is olyan rég számoltak be arról, talán egy hónappal ezelettő, hogy pesten meghalt egy koraszülött kisbaba több pedig megbetegedett egy nagyon súlyos kórházi fertőzésben mert egy helyen volt cserélve a piszkos pelenka és az infúzió.

  Nem kellene ítélkezni anélkül hogy tudnád pontosan mi történt és mik voltak a szülés körülményei.”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. augusztus 14. 10:28
  „"..szülés utáni fertőzés következtében súlyosan károsodott kisfia .."
  Gondolom azért mert otthon szült és nem kórházban.

  Arra gondolni sem merek, hogy kórházban történt a fertőzés, ugyanis már ezerszer írtak arról, hogy az otthonszülés veszélyes, és ezért kórházban kell szülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fulladozott Szeged a rendkívüli hőségben

Szeged - Szegeden melegebb volt tegnap, mint átlagosan az országban, és ez néhány napig nem… Tovább olvasom