Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Beutaló a rendelésre

Új rendelet lép életbe szűk másfél év múlva: háziorvosi beutaló kell szinte valamennyi szakrendelésre. Az Egészségügyi Minisztérium az ellátás minőségi javulását várja az intézkedéstől, mely azonban alighanem sok bosszúságot okoz majd a betegeknek.
Háziorvosi beutalóra lesz szükség szinte valamennyi szakrendelésen 2007 januárjától egy nemrégiben alkotott rendelet szerint. Kevesebb mint másfél év múlva a szemészet, a sebészet, a fülészet sem kereshető majd fel előzetes konzultáció nélkül, sőt: első alkalommal a bőr-és nemibeteg-, a tüdő és az onkológiai gondozóba is csak háziorvosi ajánlással lehet elmenni. Beutaló nélkül így már csak a bőrgyógyászatot, a nőgyógyászatot, az urológiát, a pszichiátriát és az addiktológiát lehet igénybe venni, kivéve természetesen a sürgősségi eseteket.

Mindez azt is jelenti, hogy ezeken a területeken megszűnik a szabad orvosválasztás lehetősége, hiszen a beutaló mindig a területileg illetékes szakemberhez szól majd. Igaz: a háziorvosnak van joga máshova is utalni betegét, ha a választott intézmény tudja fogadni. Nem csak ez okozhat azonban kellemetlenségeket: az első időkben biztosan sokan lesznek, akik feleslegesen mennek el a rendelésekre, hiszen beutaló híján elküldik őket.

A rendelet jövő év júliusában lép hatályba, alkalmazása azonban csak 2007 januárjától lesz kötelező. Az Egészségügyi Minisztériumtól megtudtuk: a szokatlanul korai bejelentésnek az volt az oka, hogy szerettek volna időt hagyni a kísérő komfortrendszerek – például az elektronikus bejelentkezés – kiépítéséhez. A változtatást pedig azért érezték szükségesnek, mert ettől a betegellátás minőségi javulását várják. A betegutak szabályozásával ugyanis ezentúl nem az érintettek találgatják majd, miért zúg például a fülük, hanem elmennek háziorvosukhoz.

– Jelenleg sokan vesznek igénybe indokolatlanul orvosi ellátást, mellyel másokat akadályoznak meg abban, hogy időben szakemberhez kerüljenek – fogalmazta meg a jelenlegi rendszer másik hibáját Borsi Éva, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei háziorvosi szekció elnöke. – Ezzel a rendelettel ki lehet majd küszöbölni az ilyen eseteket, tehát úgy kell felfogni, hogy a rászorulók érdekében született ez a döntés. Másfél év múlva már nem megy el senki például a szemészetre akkor, ha be van gyulladva a szeme, hiszen egy szemcseppet a háziorvos is fel tud írni.

– A mi munkánkat valóban megkönnyíti majd ez a rendelet, a betegeknek azonban biztos, hogy okoz majd kellemetlenségeket – mondta Kovács Szilvia, a szegedi rendelőintézet egészségbiztosítási főorvosa. – Elképzelhető, hogy egy problémával akár háromszor is el kell menni az orvoshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom