Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Bevált a termálfűtés Kisteleken

Kistelek - Négy éve hasznosítja a termálvizet épületek fűtésére a kisteleki önkormányzat. A megújuló energia „befogása" olyannyira példaértékű a településen, hogy heti rendszerességgel jönnekmás városok vezetői tanulmányozni azt.

A megújuló energiaforrások hasznosítása ma még gyerekcipőben jár Magyarországon. Kistelek 2003-ban termálkutat fúratott, amelynek több mint 2000 méterről felhozott, 85 fokos vize lehetővé tette, hogy pályázzanak a közintézmények termálvízzel történő fűtésére, és ehhez kapcsolódóan a hőközpontok, kazánházak átalakítására. A nyertes beruházást az önkormányzat 2006-ban megvalósította, és azóta termálenergiával fűtenek a bölcsődében, az óvodában, az általános iskolában, a gondozási központban, a sportcsarnokban, a szakorvosi rendelőben és az idősek otthonában. Időközben az intézmények fűtése mellett a termálvíz többcélú hasznosítására is sor került, amikor elkészült a hárommedencés városi fedett termálfürdő.

A fürdőben termálvízben lubickolnak a vendégek. Fotó: Schmidt Andrea
A fürdőben termálvízben lubickolnak a vendégek.
Fotó: Schmidt Andrea

– A rendszer kialakítása óta még soha nem kellett bekapcsolnunk az intézmények régi – most már tartalékként szolgáló – gázkazánjait – mondta el Mészáros Gábor, a városfejlesztési csoport vezetője. Ez pedig azt jelenti, hogy az így kialakított rendszer fűtési energiájáért az önkormányzatnak a mindenkori gázár 70 százalékát kell csupán fizetnie.

Igaz, egyelőre csak fizetnek: a rendszer kialakítása ugyanis 500 millió forintba került, ebből 80 millió forint az önerő, a többit uniós és hazai pályázatokon nyerték. Kell még egy kis idő, hogy a termálenergia hasznosítása nyereséges legyen.

A rendszer nagy előnye – a hosszú távú megtakarításon kívül –, hogy a kazánháznak sem kell olyan nagy hely: az eredeti töredékét foglalják csak el az új csövek és gépek. Az eljárás egyébként olyannyira példaértékű, hogy heti rendszerességgel tartanak bemutatókat más városok, cégek, oktatási intézmények vezetőinek, akik kíváncsiak arra, hogyan fűtenek termálvízzel a kistelekiek.

Olvasóink írták

  • 2. síkvidéki 2010. május 10. 13:25
    „csendben megsúgom: a gázkazánokat be kellett kapcsolni azóta is, volt már rá példa...és a 70% is sántít...de a projekt valóban minta- és példa értékű!”
  • 1. Tivadar 2010. május 07. 09:15
    „Hajra Kistelek!! Az elmult nehany evben nagyon sokat fejlodott ez a kisvaroska.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárral fogta el a körözött férfit egy rendőr Szegeden

Kerékpárral indult járőrszolgálatra a Szegedi Rendőrkapitányság körözési csoportjának munkatársa… Tovább olvasom