Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Bevásárlókörúton a vad nyomában

Vélhetően sokan vannak Szegeden is, akiknek nagy kedvence a vadhús, ami mára szinte teljesen eltűnt a városból. Fagyasztott még itt-ott fellelhető, a frissért viszont ötven kilométert kell utazni.
Fotó: Miskolczi Róbert
Speciális, kizárólag vadak húsát árusító bolt már több éve nincs Szegeden. A hentesboltokban egyébként külön engedély kell az árusításához. A vadhúskedvelők szerint a frissen lőtt állat húsa nem mérhető azokhoz a több hónapja lefagyasztottakéhoz, amelyek a város néhány pontján még fellelhetőek.

A hipermarketek közül egyedül a Metro árusítja kilós kiszerelésben többféle vad húsát – de az is kizárólag mirelit formában. A Mars téri csarnok egyik baromfiboltjában találtunk még a városban vadhúst, szintén fagyasztva. – Ősszel és tavasszal inkább vinnék a vadhúst, de mi havonta egyszer kapunk csak vegyesen mintegy ötven kiló körüli mennyiséget – mondja Török Tibor, az üzlet eladója. Szerinte kiszámíthatatlan az emberek igénye, hiszen van, hogy napok alatt elfogy, máskor két hónapig is kitart egy-egy szállítmány. Az üzletben már csak néhány zacskó vaddisznó és szarvas gulyáshús árválkodott a mélyhűtőben, egy-két fácánnal együtt.

– Mi nem adtunk ki engedélyt előhűtött hús árusítására, így nem is kapható elvileg máshogyan a megyében vadhús, mint fagyasztva – hangsúlyozta Tari József, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás élelmiszer-higiéniai mérnöke.

Aki tehát friss húsra vágyik, vadászattal foglalkozókat kell keresnie – mi is így tettünk. A Dél-alföldi Erdészeti Rt. Békés és Csongrád megyében 28 ezer hektáron vadgazdálkodással is foglalkozik. Vass Sándor vezérigazgató elmondta: legközelebb a Szegedtől ötven kilométerre lévő Derekegyházon, „háztól" lehet friss vadhúst venni – vadászati szezontól függően. A kilőtt vadak azonban csak egészben – ahogy Vass Sándor fogalmazott: szőrben, bőrben, fej és láb nélkül, zsigerelve – vásárolhatók meg, nem lehet megbontani őket. A nyúzást csak akkor vállalják, ha arra a megrendelő külön megkéri a vadászt. Kisebb mennyiségű friss vadhúst tehát tőlük sem lehet beszerezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetek sorozata Szegeden a Dorozsmai úton

Szombaton délben Szegeden, a Dorozsmai úton négy közlekedési baleset is nehezítette az áthaladást. Tovább olvasom