Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Bezár a legrégebbi tárlat

Szeged - Aki nem látta még a szegedi Móra-múzeum néprajzi kiállítását, az szedheti a lábát, mert vasárnap bezár a megyei közgyűjtemény legrégebbi állandó kiállítása.
19 éve nyílt meg, de ez csak szegediek között kuriózum, létezik az országban matuzsálemi korú, 30 éves kiállítás is. A megye népművészetét bemutató több mint 300 műtárgyat a megye öt városi múzeumából, a néprajzi múzeumból és magángyűjtőktől válogatta össze a rendező, Juhász Antal. A sok-sok év alatt 953 ezren nézték meg a régiek használati tárgyait, ruházatát. 7 éve tartottak nagytakarítást a vitrinekben; kiporszívózták, leporolták a kincseket – mondta a néprajzi osztály vezetője, Bárkányi Ildikó.
Rózsa Sándor dohányzacskóját láthatjuk Bárkányi Ildikó kezében: a hímzett alkalmatosság kitűnő állapotban maradt fenn. Fotó: Karnok Csaba
Rózsa Sándor dohányzacskóját láthatjuk Bárkányi Ildikó kezében: a hímzett alkalmatosság kitűnő állapotban maradt fenn. Fotó: Karnok Csaba

Legnépszerűbbek a menyasszonyi kelengyés ládák voltak, abba több látogató akart feltétlenül belekukkantani. Kárt egyedül a napfény okozott, kifakította a népviseletek színét, ezért azokat korábban kiköltöztették.
A gyűjtemény anyaga egyébként csak szaporodott. 4 éve Rózsa Sándor dohányzacskója került a gyűjteménybe; a Szeged környéki betyárlegendát kihallgató vizsgálóbíró leszármazottaitól. Laucsik Máté meglátogatta a betyárvezért öregkorában a szamosújvári börtönben, akkor kapta ajándékba. A kiállítás nyárra születik újjá 40 millió forintból; még tapogatható műtárgyak is lesznek benne.

Olvasóink írták

  • 1. makai2010 2010. február 23. 13:22
    „Reméljük, hogy az új, legalább olyan magas szintű-korszerű kiállítás lesz, mint volt a Juhász Antal által rendezett. Remélem, hogy az a sok néprajzos szakember hozza azt a színvonalat, mellyel legalább egy évtizedig megállja a helyét a most - nem kis pénzből - készülő új kiállítás. Én megnézem, remélem, hogy más is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánélet a közösségi oldalon

Megosztjuk a képeinket, a hangulatainkat és gondolatainkat a közösségi oldalon összegyűjtött ismerőseinkkel, akik így akár percre pontosan tudhatják, mit csinálunk. Tovább olvasom