Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bezár a tarjáni fiókkönyvtár

szeged - Korszerűtlen, leharcolt infrastruktúra és a régi villamoshálózat okozta balesetveszély – ezek a fő okai annak, hogy március 30-án bezár a szegedi Somogyi-könyvtár Tarjáni fiókkönyvtára.

Elkeseredetten jelezte olvasónk, Varjúné Peterdy Ágnes lapunk Csörög rovatában, hogy hamarosan megszűnik a tarjáni fiókkönyvtár Szegeden. „Nem tudjuk, mit csináljunk. Még azt is vállalnánk, hogy többen összedobjuk a helyiség bérleti díját" – kereste a megoldási lehetőségeket. A fő problémát azonban nem a bérleti díj mértéke jelenti.

Támogatások
Költségvetésének 99 százalékát a szegedi önkormányzattól kapja a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár. A Csongrád Megyei Önkormányzattól feladatellátásra évente 20 millió 500 ezer forintot kaptak, amit a megyei hálózati rendszer működésére fordítottak. A jelenlegi költségvetésbe is betervezték a feladatellátásra szánt összeget. Az igazgató szerint a Somogyi gazdasági helyzete az ország többi, megyei könyvtárához képest megnyugtatóbb.
 
– Manapság egy korszerű könyvtár számítógépekkel felszerelt, van benne mosdó, és nem kell attól félni, hogy esetleg agyoncsap valakit az áram. Infrastruktúrájában annyira lepusztult a tarjáni fiókkönyvtár, hogy már nem biztonságos. És nincs tőkénk a felújítására. A teljes villanyvezetéket ki kellene cserélni, nem beszélve arról, hogy a helyiség sem a miénk, csak béreljük – fejtette ki Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

– Köztudott, hogy ebben az évben nagyobb költségvetési elvonások voltak, amelyek gazdaságilag nehéz helyzetbe hozták az intézményt. Végig kellett gondolnunk, hogyan tudunk erre a helyzetre megoldást találni – fűzte hozzá az igazgató, akinek igen közel áll a szívéhez a március 30-án megszűnő, 1974-ben nyílt egység. Palánkainé ugyanis ott kezdte könyvtárosi pályáját, és mint mondta, ismeri azokat az embereket, akiknek hiányozni fog a helyi szolgáltatás.

Nagyjából hatszáz olvasó járt a bezárásra ítélt fiókba, ők ezentúl a Csillag téri, a Gáspár Zoltán utcában működő északvárosi, vagy a Vértói úton lévő rókusi fiókkönyvtárba kell, hogy átszokjanak. A 2012-re érvényes regisztrációval továbbra is igénybe vehetik a szolgáltatásokat.
Tarjánban körülbelül hatezer dokumentumból válogathattak az olvasók. Ezret leselejteznek, és különböző intézményeknek, iskoláknak ajándékoznak, a többi kötetet pedig igény szerint elosztják a szegedi fiókok között. Kabódi Edit könyvtárvezető állása nem szűnik meg, valószínűleg a Csillag téri könyvtárban folytatja a munkát.

Olvasóink írták

 • 12. Kisg 2012. március 28. 09:31
  „Lenne egy kérdésem... Állítólag ez a döntés már az év elején (tavalyi év végén??) megszületett. Miért nem akkor, még frissiben, amikor még lehetett volna tenni valamit az ügy érdekében, hozták ezt nyilvánosságra? Miért most, amikor a többi könyvtár már a könyvállományt is elhordta?”
 • 11. Kisg 2012. március 24. 07:32
  „Ez már undorító.”
 • 10. howatowabb 2012. március 22. 20:19
  „No, kérem, ki gondolta volna! Hogy ez miért is nem jutott az eszünkbe. Ez lesz a KÖ-CU, azaz 2 az 1-ben .”
 • 9. gorgó 2012. március 22. 15:00
  „Nna, azóta tájékozódtam: nincs itt semmi baj a villamos vezetékeléssel, meg a retróval, különben is, ha azzal ilyen érintésvédelmi gond volna, mint hivatkoznak ezekre a mesékre.Egyszerűen Popeye-ék akarják rátenni a kezüket. Vagyis hát rátették. Bővíteni akarják a cukkerdát.”
 • 8. howatowabb 2012. március 22. 11:39
  „4. Ahhoz képest, hogy pártatlan vagy, és nem is politizálsz, van véleményed, és tán kicsit buta is vagy. Az utóbbi pár tíz évben volt Fidesz polgi Szegeden az "enyhén" alkesz B. ( keresd meg a google-ba!)
  No, tovább. A könyvtár nem a városé, és még csak nem is a könyvtáré. BÉRLIK! Oda van írva a cikkbe, második bekezdés.
  Ha pedig " ezen a könyvtáron nőttél föl", akkor valószínű felnyőtt vagy, szervezd meg, hogy felújíthassák. Gyűjts aláírást, keress vállalkozókat, és esetleg keresd meg a tulajdonost, lehet a társasház, és tárgyalj velük! Hátha..
  Azért szép városban élsz, van több könyvtár is, (mondjuk a Csillag térire is ráférne az újítás), mozi is, és sok ember, aki tesz a környezetéért. Ja, meg jár abba a könyvtárba.”
 • 7. kakoszeged 2012. március 22. 10:52
  „Melyik a Tarjáni fiók? ÉN azt hittem, hogy a Csillag téri az...elnézést ezért, én oda járok. De a Csillag térit nevezik a Kereszttöltés utcainak, ugye? A Garzon ház alattit?”
 • 6. xene@freemail.hu 2012. március 22. 10:42
  „Esetleg valami más helyszínt keresni neki a közelben, ha már úgyis bérlik a helyiséget?”
 • 5. Kisg 2012. március 22. 10:05
  „Gorgó, én is erre gondoltam. Egy csomó ember van - köztük biztosan van villanyszerelő stb. aki szívesen segítene a felújításban, akár társadalmi munkában. Mert bár a magyarnak mottója lett az uccsó 20 évben, hogy csak azért dolgozik, amit busásan megfizetnek, vannak még, akik a maguk örömére, azért, hogy megmentsenek egy helyet, amit szeretnek, hajlandóak lennének dolgozni. Ha sokan lennénk, az egy főre kevés munkát jelentene, de a könyvtár a miénk maradna.
  Hogy nincs mosdó? Nos, elárulom, hogy a bankokban sincs, vagy ha van is, nem engedik be a ügyfeleket. WC-kérdésben egész Szegeden katasztrofális a helyzet, egy kulturális intézmény sorsa ne ezen múljon már... Internet. Van. De ha nem lenne, istenem, a könyvtár könyvtár, nem netkávézó. Nekem pl. kifejezetten üdítő, hogy könyvtárhangulata van, kicsit retro, mint ami a múltból maradt vissza, de pont ezért szeretem. Nem mindenkinek tetszik a TIK futurisztikus környezete, van, aki egy könyvtártól mást vár: könyveket, nyugalmat, hangulatot.”
 • 4. Tope2006 2012. március 22. 07:43
  „Kedves Logaritmus!
  Én ugyan pártatlan vagyok és utálom a politikát, de a cikket értelmezned is kellene nem csak olvasni. Korszerűtlen és leharcolta a könyvtár. Az eddigi tizen pár évben nem volt Fidesz Szegeden, sőt jelenleg is a háttérben a pénzekről a szoci polgármester dönt. Vagy ezt csak azok látják akiknek volt szerencséjük belsőbb berkekben dolgozni.
  Mi ezen a könyvtáron nőttünk fel érdekes, hogy Szegeden mióta botyka van azóta semmi nem megy. Ez már itt a Bermuda 3 szög. Szégyen, hogy már a megyeszékhely előtt jár Mórahalom, Deszk, Hódmezővásárhely. Minden város elhúz mellettünk itt látszik, hogy a fejétől bűzlik a hal. Mondjatok már valamit végre ami megy Szegeden, a pocskondiázáson és a botyka-szekéren kívül! Itt nem mennek a boltok, a közlekedés, az úthálózat felújítás, a munkahelyek teremtése.”
 • 3. gorgó 2012. március 22. 07:37
  „nehogy megkeressék már a környékbelieket- kisiparosokat, adakozókat - hogy segítenének-e társadalmi munkával felújítani...Ahhoz túl büszkék. Inkább bezárják. Egyszerűbb. Pedig igenis megoldható lett volna. Az én családomból többen odajárnak. Ők is adakoznának.Nem koldulásról van szó. Összefogásról. Ebben különbözik a 30 évvel ezelőtti Magyarország a maitól.Ma a pénz beszél-mondják, pedig nem így van. Csak meg kellene keresni azokat az embereket, akik - ha egyre kevesebben is - de még vannak. Mint az Írás mondja: "kérj, és adatik"”
 • 2. Logaritmus 2012. március 22. 07:06
  „Annyira kultúra ellenes a Fidesz kormány hogy hallatlan!”
 • 1. Kisg 2012. március 22. 06:51
  „Te jó ég... Szerettem, mert közel volt. Nem került több száz forintba a jegy, hogy eljussak oda, sétával megoldottam. A többi messze van :-( Nagyon fog hiányozni a kis, meghitt könyvtár. Megint arra nincs pénz, amire kéne... 600 olvasó ezentúl nem fog elmenni máshova, mert akinek kevés a szabadideje, az "leszalad" a könyvtárba. Bezzeg kell a cukrászda, a töméntelen kisbolt, zöldséges, turkáló, méregdrága COOP... Szerintem, ha az akarat meglenne, meg lehetne oldani a korszerűsítést, akár még lakossági támogatással, segítséggel is. Nem akarásnak nyögés a vége. Csak ők nem akarják, mi meg nyögünk :-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentette egy 63 éves horgász életét a halőr

A Sándorfalvi-tó partján infarktust kapott egy 63 éves horgász, akinek a haláltusáját közömbösen nézte egy közelben horgászó férfi. Tovább olvasom