Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Bezáratta az APEH a Z. Nagy cukrászdát

Szeged - 12 napra bezáratta a József Attila sugárúti Z. Nagy cukrászdát az APEH. A tulajdonost hétfőn nem értük el, de úgy tudjuk, egy alkalmazott mulasztotta el számlaadási kötelezettségét.
„Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az adótörvényekkel kapcsolatos szabálysértés miatt 12 nap időtartamra a helyiséget lezárta" – olvasható a szegedi Z. Nagy cukrászda József Attila sugárúti üzletének ajtaján. Egy kézzel írt tájékoztató szerint a cukrászda „technikai okok miatt" zárva tart július 30-áig, azaz jövő hét szerdáig.

Tegnap többször is próbáltunk beszélni az üzlet tulajdonosával, Margitáné Z. Nagy Rozáliával, hogy megtudjuk az intézkedés okát. Kerestük a cukrászdában – csak a rácsok fogadtak –, majd otthonában, telefonon is, ám senki nem vette fel a készüléket. Információink szerint nyugtaadási kötelezettségét mulasztotta el valamelyik alkalmazott, ezért szankcionált az adóhatóság.

Sem sütit, sem fagyit nem eszünk itt július végéig. Fotó: Frank Yvette
Sem sütit, sem fagyit nem eszünk itt július végéig. Fotó: Frank Yvette

Hasonló eset legutóbb januárban történt Szegeden: két kávéról nem adtak számlát, ezért az APEH egy hónapra bezáratta és pénzbírsággal sújtotta a Dugonics téri Z. Nagy cukrászdát. Akkor egy új pultoslány felejtett el blokkot adni 520 forintról. Tavaly júniusban pedig egy szegedi számítástechnikai üzlet tulajdonosa egyszerűen rázárta boltja ajtaját az adóellenőrökre, miután nem adott számlát egy DVD vásárlásáról. Hivatalos személlyel szembeni erőszak gyanúja miatt indult ellene eljárás, továbbá mulasztási bírságot kellett fizetnie – ennek felső határa 200 ezer forint.

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának Bács-Kiskun megyei sajtóreferense, Fehér Andrea elmondta: konkrét ügyben nem adhat tájékoztatást, mert adótitoknak számít az ellenőrzéssel kapcsolatos összes körülmény. Általánosságban annyit tudtunk meg: az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az adóhatóság pénzbírságot róhat ki, és 12 napra bezárathatja azt az egységet, ahol nem adtak nyugtát, függetlenül attól, hogy az mekkora összegről szól.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. bszisz_ 2008. július 26. 21:39
  „Az APEH-nak előbb a saját házatáján valamint ott kéne szétnézni, akik ezeket a törvényeket, rendeleteket megalkotják.

  Örüljön az APEH annak, hogy egyáltalán a cukrászda és a többi vállalkozás, illetve magánszemély hozzájárul a legalizált rablásukhoz!”
 • 89. grabowsky 2008. július 24. 20:40
  „És ha történetesen kimarad egy-két tétel beütése a gépbe, honnan tudja az APEH, hogy záráskor nem ütik be az esetleges pluszt, avagy az adóbevalláskor, mint borravalót nem vallják be????”
 • 88. KLaci 2008. július 24. 17:46
  „Az a disznóság, hogy ilyen bizony feledékenységből is előfordulhat. Ha valakivel beszélget az eladó, közben kiszolgál előfordulhat. A vállalkozónak meg aránytalanul nagy lesz a kára. A büntetés mellett, egy csomó értékes alapanyag is tönkremegy, a bevételkiesésről nem is beszélve. Az volna a korrekt, hogy egy bizonyos időintervallumon belül, első alkalommal összeghatártól függően egy kisebb büntetés , második alkalommal összeghatártól függően egy nagyobb büntetés harmadik alkalommal összeghatártól függetlenül, harminc nap bezárás és összeghatártól függően egy nagyobb bünti.”
 • 87. CIDI 2008. július 24. 16:16
  „Piszok APEH. Persze, tudomásom szerint, nem az első nyugtaadási kötelezettség elmulasztása után szokták bezáratni az üzletet.........................”
 • 86. Dini1 2008. július 24. 08:09
  „83: semmivel nem rosszabb embereke dolgoznak ott mint akik "véletlenül" elfelejtenek számlát adni...”
 • 85. SP 2008. július 23. 23:17
  „http://www.piacesprofit.hu/?r=20547”
 • 84. bégé 2008. július 23. 16:31
  „Pár éve tartoztam nekik. Kijött egy folyószámla egyenleg: NULLA forintról. Rákérdeztem és azt mondták, hogy az évvégi zárásnál nulláztak le ideiglenesen, másokkal együtt. Így az Állami Számvevőszék előtt a be nem hajtott követelésüket csökkentették. Köszönöm az őszinteséget és a remek statisztikát!!!! Viszont a jutalom az jár.”
 • 83. fedlap 2008. július 23. 16:18
  „Mivel szinte csak "rendes" emberek dolgoznak ellenőrként, könnyű dolguk van. Aljas módon cserkészik be még az eredetileg tiszta eladókat. Majd visszakapják a sorstól, apránként. Kielemezném a lelküket...(Az is csak egy munka ???)”
 • 82. Jankovich 2008. július 23. 13:35
  „Kicsik kis dolgon buknak el.”
 • 81. S.G. 2008. július 23. 12:42
  „80--> Milyen igazad van! Csak nehéz őket megtalálni, de én bízok benne, hogy ez a fiatal temperamentumos párt, aki tiszteli a magyarságot és a hagyományokat képes lesz bekerülni a parlamentbe és akár korményozni is! Hajrá...
  79--> A polgárok igenis törvénytisztelőek... ezért nem jutnak annyira mint vezetőik... tudod van aki sokáig keres és van aki sokat keres :(”
 • 80. SJ 2008. július 23. 12:27
  „Emberek! Az Országgyűlési képviselők számla nélkül vesznek fől milliókat.A vállalkozónak mindenről számlát kell adni, és kapni.12 nap kiesik a bevételből 12 napig nem rendel alapanyagot.Mindenkit büntetnek, a beszállítót a dolgozót, aki ma már 3 ember munkáját végzi. Itt a változtatás ideje olyan képviselőket kell választanunk akik képesek olyan szabályokat hozni, hogy élhető legyen ez az Ország.”
 • 79. Porter! 2008. július 23. 10:38
  „Nahát, hirtelen mennyi törvénytisztelő állampolgár lett... Ők maguk a megtestesült jóság.”
 • 78. S.G. 2008. július 23. 09:47
  „77--> Szerintem mindenki tudja, hogy a multik miért vannak megkülönböztetett helyzetben és hogy kik támogatják őket... lassan nekem sem azzal van bajom, hogy vannak, hanem hogy magyar árut alig-alig látni a polcaikon és hogy pozitív diszkriminációban részesülnek! Van egy mondás: amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek... Na erre az országra, szeretett hazámra mostanában ez hatványozottan igaz :(”
 • 77. Grabowsky 2008. július 23. 09:02
  „73,: Szóval, kit érdekel hogy hányan nem fizetnének, vannak ott biztonságiak bőven, oldják meg ahogy tudják.

  74,: Engemet már bírságoltak meg olyan esetben, amikor a visszajáróval együtt a blokkot is odaadta az alkalmazottam, ez a törvény szerint teljesen jogos volt, mivel a törvény az alább leírtak alapján rendelkezik a nyugtaadás rendjéről, emlékeztetőül, előbb a nyugta, azután a pénz.
  A törvényt ha nekem betű szerint kell értelmeznem, akkor az említett áruházaknak miért nem?????
  Továbbra is várom a válaszokat!”
 • 76. S.G. 2008. július 23. 08:43
  „Az tetszene, hogy az APEH partner a kisemberek és a vállakozások felé... MOndjuk ha nem azonnal büntetne, hanem csak 2. rajtakapás esetén az értelemszerű és sokkal célszerűbb lenne. A bezárásoktól és nagy bírságoktól nem mennének tönkre az üzletek, ad1 több pénz folyna be és folyamatosságot biztosítva... Szóval első alkalommal tessenek már szóbal (írásban) figyelmeztetni azt a szerencsétlen agyonhajszolt melóst és a vezetőt is !!!”
 • 75. Horton 2008. július 23. 08:18
  „Sziasztok!

  Nagyon sok hozzászólásnak, felháborodásnak" nyomós " alapja van.
  Az tény, hogy ebben az országban a kisvállalkozásokat tudják a legjobban tönkre tenni, mert ezeket a legegyszerübb.
  Azon viszont nagyon el kellene gondolkozni, hogy mi az oka annak, hogy sokan, nagyon sokan megpróbálnak kibújni a számlaadás kötelezetsége alól!
  Azok a terhek, amiket a vállalkozások próbálnak folyamatosan kigazdálkodni.....már elviselhetettlen.
  Lassan mindenki a túlélésért küzd, csak az a baj, hogy a drága törvényhozóink, karöltve az Apeh-kal ezt nagy ívben lesz....ják.

  Nem tudom,hogy ezek után mitől van egynémelyik emberben ekkora felháborodás, mert nem adtak számlát?!
  Ameddíg a törvényhozóknak mindent lehet, addíg hagyják békén a kisvállalkozásokat!
  Kiváncsi lennék, hogy ki csal többet??????????

  Ég és föld egy kisvállalkozást fenntartani, mint alkalmazottként dolgozni valami nagy cégnél. / Tapasztalat! /

  Nem büntettni kellene ész nélkűl, hanem mihamarabb megoldást találni arra, hogy a vállalkozások életbe tudjanak maradni, és ne " kényszerűljenek " arra, hogy néha " elfelejtenek számlát adni " !!!!”
 • 74. Dini1 2008. július 23. 08:12
  „72: ott azért a visszajáróval együtt MINDIG megkapod a blokkot.
  Ha betű szerint vesszük a törvényt amúgy alighanem tényleg szabálytalanul járnak el.”
 • 73. dorevi 2008. július 23. 07:00
  „Érdekes felvetés kedves Grabowsky!
  A gyakorlat valóban az amit irtál. Ugyanakkor az árut még fizetés előtt kiadják. Ha a blokkot is előre kapná a vásárló, mit gondolsz hányan nem fizetnének?”
 • 72. Grabowsky 2008. július 22. 22:46
  „Egy kis csámcsogni való:

  A Tesco, Cora, Metro, és ezen kívül az összes, "multi" gyűjtőnévvel ellátott áruház, napi több tízezer rendbeli adócsalást követ el, tessenek figyelni:

  Jómagam régóta vállalkozó vagyok, így van némi rálátásom az eladó és vásárló közötti, fizetéskor történő rituálé pontos, APEH-nek tetsző lebonyolítására:  A törvény szerint addig nem vehetjük el a vásárlótól a pénzt, amíg a nyugta adási kötelezettségnek eleget nem tettünk, magyarul, addig nem nyúlhatunk a pénzhez, amíg a blokkot nem adtuk oda, (és vigyázat, újabb buktató, mert elviheti a huzat, ha az ellenőrnek álcázott vérbuzi nem nyúl érte eléggé gyorsan, ezt előszeretettel alkalmazzák), és itt jön a kérdésem, tud -e valaki olyan esetről, amikor FENT EMLÍTETT ÁRUHÁZAK BÁRMELYIKÉBEN, MEGELŐZTE A NYUGTA ADÁS A FIZETÉST????????????????????????????????
  Uszkve, naponta néhány ezerszer lehetne (kellene?) bírságolni, bezárni ezeket az áruházakat, avagy rájuk másféle törvények vonatkoznak??????????????


  Kíváncsian várom ezzel kapcsolatban a véleményeket!!!!!!”
 • 71. Dini1 2008. július 22. 22:24
  „66: na, a sok ilyen elengedés miatt nem lesz itt sose jobb:)
  Az emberek eleve nem fizetik be a fele adót se amit kéne. Aztán a jó politikusaink ezt az eleve elég kevés pénzt is még megnyirbálják.
  A fejekben itt még mindig nem volt rendszerváltás, még mindig sokan az ingyenesség látszatát kergetik. Holott már semmi nincs ingyen, illetve valójában sose volt, csak akkor azt akarták elhitetni velünk.
  Ilyen adó- és munkamorállal tényleg megesznek minket a környező országok.
  Aki nem adózik nem fogja fel hogy még a gyerekei szegénységét is aláírja. Se nyugdíjat, semmit nem fog majd kapni, nincs TB-je, gyakorlatilag SEMMIJE nincsen. Nem is értem 20 ezer forinttal többért miért feketézik egy ember, ha egy bejelentett munkahelyen kap 100 ezret, miért megy el 120-ért feketézni? Vagy ennyire nem értenék hogy a saját és gyerekeik jövőjét döntik romba?
  Bele se merek gondolni mi lesz majd akkor, amikor tömegével mennek "nyugdíjba" azok, akik életükben nem dolgoztak bejelentett helyen. Remélem addigra nem ez lesz már a segélyezés.
  Megyek is inkább aludni:”
90 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Percekig állhatunk Szegeden a sofőrök udvariasságára várva

Szeged - Babakocsis anyukákra, tanuló vezetőkre vagy a zöldhullám végére kell várnia Szegeden annak a gyalogosnak, aki kockázat nélkül szeretne átjutni egy lámpa nélküli zebrán. Tovább olvasom