Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Bezárják a deszki drogcentrumot

Augusztustól megszűnik a deszki drogrehabilitációs intézmény, ahol az elmúlt közel tíz évben a régió kábítószerfüggőinek rehabilitációját végezték. A vezető szerint ezzel javulnak az ellátás körülményei, és gazdaságilag is stabilak lesznek.
A deszki drogrehabilitációs intézmény bezárásáról még júliusban döntött a fenntartó, a szegedi önkormányzat, illetve a közgyűlés. A tanyán működő intézetben munkaterápiában is részesültek a bentlakók – akiknek száma folyamatosan csökkent az utóbbi időben.

Mint Zelenai Károlytól, a Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetőjétől megtudtuk: jelenleg hat beteget kezelnek Deszken a huszonkét ágyas intézetben, és az éves átlagos ágykihasználtság is mindössze harmincszázalékos volt az utóbbi időben. A deszki tanyára ráadásul nem vezet szilárd burkolatú út, így a törvény szerint már nem is lehetne szociális intézményként működtetni, hiszen gyakran a mentők és a tűzoltók sem tudják megközelíteni. Az épület felújítása is 15-20 millió forintba kerülne, az éves rezsije pedig 13 millió forintra rúgott – így nem gazdaságos a továbbiakban üzemeltetni. A rehabilitációs intézmény bevétele évek óta nem volt elég az önfenntartáshoz, ott tartottak, hogy bért csak máshonnan elvonva tudtak fizetni.

A betegeket ezután az újszegedi Fésű utcai drogcentrumban kezelik majd – tíz ágyon, előreláthatólag 80-90 százalékos ágykihasználtsággal. Az intézetvezető úgy véli, az Újszegedre való beköltözéssel ideálisabb körülmények között tudják majd végrehajtani a szakmai programjukat.
Az utóbbi időben egyébként is megváltoztak a drogfogyasztási szokások: stagnál az ópiáthasználók száma, robbanás inkább a marihuána- és partidrogfogyasztásban érzékelhető. Az új körülmények miatt a háromszorosára nőtt a nappali ellátás igénye, és elindul az utcai gondozás is, amelyben megpróbálják bevonni azokat is az egészségügyi ellátásba, akik eddig rejtőzködtek a szakemberek elől.

A vezető szerint a helyzethez igazodó szerkezetátalakítás révén a legfontosabb feladataik megmaradnak – sőt újakkal egészülnek ki –, miközben jövőre már stabil lesz a gazdálkodásuk. A változás miatt öt teljes és egy részmunkaidőben foglalkoztatott munkatársuktól kénytelenek megválni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csárdásozó tehenek a dómszínpadon

Guruló műtehenek csárdásoznak a Marica grófnő első jelenetében a szabadtérin. Az állatokat hat… Tovább olvasom