Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Bezárt a bazár a szegedi kiskörúton

Szeged - Meglepően gyakran cserél gazdát néhány Tisza Lajos körúti üzlethelyiség. A kereskedők bármennyire is igyekeznek, nem tudják kitermelni a bérleti díjat.
Hiába próbálkoznak a kereskedők, a Tisza Lajos körút páratlan oldalán néhány hónapos nyitva tartás után sorra zárnak be az üzletek. Csak az Attila és a Hajnóczi utca közötti részen három üzlethelyiséget találtunk zárva. Az egyiknek az ajtajára azt írták: „Végkiárusítás. Elköltözünk a Lófarával szembe." Egy másik, különleges egyedi gyermek és felnőtt használt ruhákat kínáló cég már ki is ürítette butikját, és az egykor magyar divatárut forgalmazó üzlet helyisége is kong az ürességtől.

Lakat jelezi: bezárt a bazár az Attila és a Tisza Lajos körút sarkán álló boltban is. Az üzlet legutolsó bérlője szerint több szempontból is hátrányos helyzetben vannak a körút kereskedői. – Először is a vásárlók nem tudnak közvetlenül az üzlet előtt parkolni. Inkább a Fekete sas utca környékén keresnek helyet, onnan viszont nem jönnek el erre – vallja Boldizsár Kata, aki tavaly novemberben nyitotta meg üzletét. Cipőt, táskát és kiegészítőket árusított egészen idén májusig, amikor kénytelen volt bezárni a boltot. Szerinte az emberek csak keresztülrohannak a Tisza Lajos körúton a Bartók tér vagy a Mars tér felé. Ha vásárolni akarnak, Szeged sétálóutcáján, a Kárász utcán nézelődnek vagy a nagy bevásárlóközpontokban, amelyekkel a kiskereskedők nem tudják felvenni a versenyt.

Boldizsár Kata fél év után tett lakatot üzletére. Fotó: Karnok Csaba
Boldizsár Kata fél év után tett lakatot üzletére.
Fotó: Karnok Csaba

A fiatal nő szerint a bérleti díj sem könnyíti meg az árusok helyzetét. Az üzletek ugyanis azért cserélnek olyan gyakran gazdát, mert a vállalkozók nem tudják kitermelni a magas bérleti díjat. Az IKV 1500–2200 forintos négyzetméterenkénti árat kér havonta azoktól, akik megvásárolták a bérleti jogot, a vizes blokkért és a raktárhelyiségért ennek a felét. A főbérlők azonban az általuk fizetett összeg sokszorosáért adják ki a helyiséget a vállalkozóknak. Információink szerint akár 5–6 ezer forintot is elkérhetnek négyzetméterenként. Ha az egyik kereskedő nem tudja fizetni, egy ideig talán üresen áll a helyiség, de mindig kiveszi egy újabb vállalkozó kedvű vállalkozó.

Megkérdeztünk egy olyan kereskedőt is, aki több évtizeden keresztül árult a Tisza Lajoson, majd albérletbe adta ki az IKV-tól bérelt üzlethelyiségét. Szerinte a mai vállalkozók türelmetlenek. Jó néhány évnek kell ugyanis eltelnie, mire igazán beindul a bolt. Ahelyett azonban, hogy ezt kivárnák, elkeserednek az alacsony bevétel miatt, és bezárnak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. vuk 2009. július 10. 08:27
  „20. hozzászólás @frakk

  Gondoltal mar arra, hogy egyszer (csak ugy probakepp) nem kocsival mesz valahova?”
 • 20. frakk 2009. július 10. 07:11
  „No miért is a nagy kongás az üzletekben? Mivel fizetőparkolós az egész belváros, még véletlenül sem vásárolok ott. Egy napi jegy túl drága ahhoz hogy 2-3 órás nézelődést tegyek arra. Sok ismerősöm is így van ezzel, tőlünk be is zárhatnának a belvárosi üzletek. Csak hétvégén megyek belvárosba”
 • 19. kowalsky 2009. július 09. 22:42
  „Bobkó Anna ha unatkozik, Boldizsár Katáról ír cikket. Ez mekkora :) Legközelebb írhatna arról, miért ilyen vörös a csaj feje, beszorult a szoliba, vagy szándékos?”
 • 18. macs 2009. július 09. 19:41
  „Nem értem, ez a - csak ott vásárolok, ahol a pult elé parkolhatok-mentalitást. Biztos nagyon buta vagyok. :)))) A Feketesas nincs is messze, pár lépés. Nem tudom, ki hogy van vele, de én úgy szeretek vásárolni, hogy sétálgatok, nézegetem a kirakotakat, be- bemegyek az üzletekbe.”
 • 17. pille 2009. július 09. 19:24
  „tacsi!
  "voltál te már kereskedő"?..Igen,s jelen pillanatban is az vagyok többek között.Nagyon kicsiben kezdtem,s nem rögtön a legfrekventáltabb helyeken béreltem az üzletet.Érdekes engem soha nem loptak meg és nem csaltak meg.Lehet,hogy nekem szerencsém volt?Igaz én sem csaptam be soha senkit.Hidd el több évtizedes tapasztalatból írtam azokat,amiket írtam. Az APEH sem járt soha a nyakamra. Jaj!! Lehet,hogy valamit nagyon elcsesztem?? Sírnom,és nyavalyognom kéne a kemény meló helyett, akkor igazán magasra szökne a népszerűségem a kommentelők között??”
 • 16. maradando 2009. július 09. 16:33
  „Hiába no csak a "leánykereskedés" a nyereséges manapság.Ahhoz meg nehogy má az IKV-tól béreljen helységet az ember ! :))”
 • 15. flexsnake 2009. július 09. 15:09
  „Nagyáruháznál üzlethelyiség kiadó, már legalább 2 hónapja ki van írva. Forgalmas hely.”
 • 14. Cukorfalat2 2009. július 09. 15:04
  „Kata, ha olvasod! Nem akarsz megnyitni máshol?”
 • 13. Cukorfalat2 2009. július 09. 15:03
  „Cukipofa, igen Ő a Rádió Pluszos Kata! :) És nagyon jó cuccokat árult. Volt olcsóbb, és drágább kategóriájú. Én is vásároltam nála, és sajnálom, hogy bezárt.”
 • 12. tacsi 2009. július 09. 14:01
  „""A mai vállakozók türelmetlenek.."- így igaz,ahogy mondja.Én még azt is hozzátenném,hogy hirtelen akarnak meggazdagodni.Legtöbbjüknek ismeretlen az a mondás,hogy sok kicsi sokra megy.Alig,vagy egyeltalán nincs kereske..." Neb@ssz! A nagykörúttól egy köpésre 6 évig volt vállalkozásom. Türelmes voltam, kinyaltam az ügyfelek seggét. Mire jutottam? Semmire! Ahol tudtak megloptak, csaltak, nem fizettek. Bár bezártam volna a céget 3 hónap után! Nincs érzékünk, tapasztalatunk? Én azt vettem észre, hogy pont a "tősgyökeres" belvárosi kereskedők akkora bunkók, hogy azt már én szégyenlem. (Nevek nélkül: Belvárosi kulcsmásolós, háztartásigép szervízes, táskás, cipős, autóalkatrészes.....ráismertek ugye). Szolgáltatásmarketingről halvány lila fingjuk nincs, a vevőkkel bunkók, beképzeltek. Ja persze, a "középkorban" nem százezrekért bérelték a kis üzletüket, és mivel kereslet volt az árura/szolgáltatásra, konkurencia meg sehol, hát szépen meg tudtak élni belőle. Ma ők azok, akik néha 3-4 -szeres bérleti díjért adják ki "albérletbe" az üzletüket.
  Voltár te már kereskedő? Teszem azt, havi 400-500 + Fa + rezsiért bérelsz egy üzletet, 3 havi kaucióval, plusz beleraksz 4-10-20 millát, te meddig bírnád, hogy havi 200-500e mínusszal zár, és mégaz apeh/tb/fogyvédők a nyakadra járjanak padlást söpörnij? Méghogy türelmetlenek! nevetnem kell! Inkább csak nem hülyék. De az látszik, hogy neked tapasztalatod 0, legalább maradnál csöndben. Vagy tudod mit, mutasd meg, hogy kell csinálni :))”
 • 11. micsibucsi 2009. július 09. 13:40
  „Az 1 pille hozzászólásához csak annyit, hogy ha valaki látja mondjuk fél év elteltével, hogy a rezsit sem futja a forgalma! Akkor vajon miért bérelné tovább méregdrágán azt a boltot tovább? Talán, hogy még mélyebbre süllyedjen és teljesen csődbe menjen úgy, hogy a bérbeadó még jobban járjon minden rizikó nélkül. Szóval nem értem a logikádat, ha csak nem üzletkiadással foglalkozol!”
 • 10. IVY 2009. július 09. 13:32
  „Milyen boltja volt Katának?
  Cipő?”
 • 9. hehe 2009. július 09. 13:25
  „JÓ KIS CSAJ .NEKEM TETSZIK.”
 • 8. Humgor 2009. július 09. 13:21
  „Kedves hajdani MSZP és SZDSZ szavazók!

  Egy mentőautó kb. 7l gázolajat fogyaszt átlag / 100km. Egy liter gázolaj 276Ft-ba kerül.

  - A meg nem valósult Kormányzati Negyed 10 Milliárd Ft- jába került a magyar államnak.
  10 000 000 000 Ft. 1milliárd Ft = 1000Millió! És ez ennek a 10x-ese. A semmiért.........

  Azaz, ebből az összegből 36.231.884 liter gázolajat lehet volna venni ami összesen 5.175.983 km.-nyi útnak felet volna meg a Országos Mentőszolgálatnál.

  Köszönjük, hogy 2006-ban ismét jól szavaztatok!

  http://index.hu/belfold/hirek/2009/07/08/hutlen_kezeles_miatt_nyomoznak_a_kormanyzati_negyed_ugyeben/”
 • 7. peterslounge 2009. július 09. 13:19
  „Igen Ő a rádio pluszos Boldozsár Kata. Nem rég volt egy cikk vele itt hogy több mint hatezer pár cipellője van.”
 • 6. vuk 2009. július 09. 13:15
  „CsImi! Pont ez jutott nekem is eszembe...
  Ennek a szanaksznak is Karasz-szerinek kene lennie (+ villamos/busz)..
  Siman el tudnam kepzelni, hogy most az autok helyen kerekparos es gyalogos vegyes kozlekedes van. Egybol fellendulne az uzlet. Igy kiesik mindenkinek. En sem szeretek arra jarni, mert mivel? Setalni ritkan szoktam, es akkor mar inkabb karasz, mint kocsisorok mellett, kerekparral meg ugye eselytelen. Busszal nem jarok. Errol ennyit. Akkor jarok arra, ha cellal megyek, tudom, hogy hova.”
 • 5. Cukipofa 2009. július 09. 12:48
  „Ő a Rádió Pluszos Boldizsár Kata?”
 • 4. CsImre 2009. július 09. 12:44
  „A körút ezen szakaszán sűrű a tömegközlekedés, parkoló nincs, a biciklizőket kitiltották, amúgy sincs hová kötni a járgányt. Így nem csoda, hogy nincs vásárló, én sem járok arra.”
 • 3. Logaritmus 2009. július 09. 12:33
  „Nem értem a bérbeadókat. Ha 6-12 havonta kell új bérlőt keresni, új szerződést írni, új bizalmi viszonyt kialakítani az miért jó nekik? Vagy miért jó, ha esetleg 4-5 hónapig nulla bevételük van az üzletből?! Ott van a Kárász utcán az ÁTRIUM Üzletház. Régen tele volt bérlővel, most meg van az ING árus és az ICON KÁVÉZÓ, plusz egy hiteles cég legfelül. Ennyi, szinte nincs más, pedig voltak sokan, gyógyszercég, stb.

  Miért nem engednek a bérleti díjból?”
 • 2. ukk-mukk-fuck 2009. július 09. 12:18
  „"Megkérdeztünk egy olyan kereskedőt is, aki több évtizeden keresztül árult a Tisza Lajoson, majd albérletbe adta ki az IKV-tól bérelt üzlethelyiségét. Szerinte a mai vállalkozók türelmetlenek."

  ez jó:-)))) mondja , hogy türelmetlenek aki saját maga is bérbe adta az üzletét:-))
  biztos 3-5 ezer ft négyzetméterenként, ohne rizikó:-)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás Röszkénél

Röszke - A kilépőoldalon másfél óra is lehet a várakozási idő. Tovább olvasom