Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bezárt a Képcsarnok a szegedi korzón

Szegényebb a szegedi Kárász utca a Gulácsy Lajos Terem nélkül: a Képcsarnok Kft. február végén zárta be a több mint 60 éves galériát. Az ok a magas bérleti díj, amelyet a válság közepette nem tudnak kitermelni.
„Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy galériánk műszaki okok miatt átmenetileg zárva tart." Ezt a közleményt olvashatják a szegedi korzón a járókelők a volt Képcsarnok, hivatalos nevén Gulácsy Lajos Terem bejárati ajtaján. A hatalmas kirakatra belülről csomagolóanyagot ragasztottak: egy ideig biztosan nem gyönyörködhetünk a kortárs képzőművészet alkotásaiban, ballagások idején pedig a tablókban.
A február végi zárás okairól Barabás Lajos, a fővárosi székhelyű Képcsarnok Kft. ügyvezető igazgatója – a Gulácsy-terem bérleti jogának tulajdonosa – azt mondta: a magas bérleti díjak miatt döntöttek amellett, hogy átmenetileg zárva tartják a galériát. – Már az elődöm is próbált tárgyalni a várossal arról, hogy kulturális intézményként alacsonyabb bérleti díjat fizethessünk. Ő nem ért el eredményt, most pedig én keresem az együttműködés lehetőségét. Vannak olyan városok, amelyekkel sikerült megegyezni, Szegeden azonban a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet ezt nem teszi lehetővé.Leichter Ákos 2009-ig, 10 éven át vezette a galériát. Elmondta: ha nehezen is, de sikerült nullára kihozni a költségvetést. Távozása előtt még egy teljes felújításon is átesett a terem. A bérleti díjak sajnos mindig nagyon magasak voltak, és már érezni lehetett, hogy kevesebb az emberek pénze. Azóta pedig a helyzet csak rosszabb lett. A galériát a város kulturális élete részének tartja máig is, ahol értéket állítottak ki, értéket kínáltak: sajnálja, hogy ilyen sorsra jutott.
Végleg bezárt a Képcsarnok? Barabás Lajos szerint nem, ez egy átmeneti állapot, keresik a megoldást, azt, hogyan üzemeltessék a jövőben. 2012 utolsó hónapjaiban például volt egy órás albérlőjük is, aki december 31-ével szállt ki az üzletből, mivel ő sem tudta kitermelni a bérleti díjat. Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben is hasonló profilú kereskedőkkel közösen hasznosítsák a galériát.

– A Képcsarnoknak fontos Szeged műgyűjtő és műpártoló közönsége – jelentette ki az ügyvezető igazgató. – Fontos az is, hogy az emberek ne csak múzeumban találkozzanak műtárgyakkal, hanem galériákban is. Ott érzékelhetik, hogy a kortárs képzőművészet nem elérhetetlen számukra, hanem megvehető, hétköznapjaik és életük részévé válhat.
Az ügyvezető elismerte: sokan közvetlenül a művésztől vásárolnak, mert az tűnik olcsóbb megoldásnak. De ha valaki nem látja az alkotók műveit a galériákban, akkor azokat nem is keresi. Ha pedig kifejezetten az az egy, kiállított darab tetszik meg valakinek, akkor ahhoz másutt nem is juthat hozzá. A Képcsarnoknak az a feladata, hogy megismertesse és népszerűsítse a kortárs magyar művészetet.

5 galéria az országban
A Képcsarnok Kft. a 65 éve alapított Képcsarnok Vállalat jogutódja. A közelmúltbeli tulajdonosváltás után jelenlegi tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az országban a most bezárt szegedivel együtt 5 galériájuk van. A budapesti, a pécsi, a miskolci és a székesfehérvári még nyitva tart. A szegedi Képcsarnok épületét, a Kárász utca és a Dugonics tér sarkán lévő lakóházat 1962-ben adták át, a földszintet a galéria számára alakították ki. Ide a Klauzál térről költözött át.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. jozko 2013. március 08. 19:43
  „Nem eszik olyan forrón a kását!

  Az, hogy egy , a válság miatt /is/ elszegényedő , a műalkotásokra korábban még áldozni tudó középréteg vásárlóereje csökkent, nem jelenti azt, hogy nem lesz annak a nagyon is frekventált helyen álló helyiségnek fizetőképes bérlője-
  vagy tőkeerős új gazdája!
  Nem csak a pénz és emmiatt az "ütőképes" vásárlóerő hiányzik Szehgeden, hanem a menedzser szemléletű, kreatív gondolkodású vezetés is!
  Kedves szegediek, nagyon sok szent tehén heverészik nálunk a haladás útjában!
  A műcsarnoknak nem is lenne olyan nehéz alkalmas, patinás, megfizethető helyet találni.
  Az a "sarokház" olyan otromba, hogy igazán "jó ízlésű" bérlő vagy vevő nem sokra becsülné - de talán nem áll műemlék védelem alatt!
  Egyébként melyik városvezető jövedelme, elismertsége függ a kreativitásától, az eredményeitől?
  Végül is miért törnék a fejüket - az olyan fárasztó tud lenni!
  Ne jöjjön senki az IKV igazgatóval - ő kevés ide.
  Stratégia léptékű gondolkodó kell!
  Aki legalább 8-10 évvel ezelőtt nem számolt a várható folyamatokkal - keményen hibázott.
  Aki pedig 5-6 éve nem látja át a folyamatokat - az nem az alkalmas döntéshozó - vagy a fene tudja, mire játszik.
  Vannak, akik számonkérhetnék - mert nekik meg ez /is/ lenne a dolguk!”
 • 31. Zotya100 2013. március 07. 19:38
  „Lehet, hogy drága volt, de régen (vagy 20 éve) lehetett részletre vásárolni, a családnak sokszor vettünk így értékes, szép ajándékokat, amiket a mai napig is a lakásuk díszeként tartanak számon.”
 • 30. papsajt 2013. március 07. 18:07
  „van már kínai a korzón?”
 • 29. eleonóra 2013. március 07. 16:42
  „Érthetetlen az IKV üzletpolitikája.Nem látja be, hogy ilyen magas bérleti díjat a mai világban nem lehet kigazdálkodni minden vállalkozásból.Nem ismerik a ritka fillér sűrű forint régi mondást.Inkább hagyják üresen állni az üzleteket.De ue. mondható el a szociális bérlakások bérleti és használatba vételi díjáról is.”
 • 28. macs 2013. március 07. 13:50
  „23. macusnéni,
  a Gyámhatóság nem a Járáshoz tartozik? Azon nem gondolkoztál, hogy miért vannak annyira szűken, hogy még egy széknek sincs hely az ügyfél számára? Mit értesz 0 hozzáálláson?”
 • 27. D.Muller 2013. március 07. 11:04
  „A belvarosközelében egy 20-30 m2 uzlethelyiseg havi bérleti díja 70.000- 90.000 Ft, úgy hogy a bérleti jogot már megvette 4 millióért a delikvens... Ezt kitermelni nyereségesen több dolgozó esetén + rezsik....lehetetlen. Ráadásul a Kárászon is csak nagyobb méretű üzletek találhatóak. Gratulálok a városvezetésnek a Kárász, Fekete sas , és a környező utcák teljesen ki fognak halni.... És a "megszépült" Dugonics tér felől ördögszekereket fúj majd a szél.... :(”
 • 26. Szögedi 2013. március 07. 10:37
  „Xene!

  Annyi köze van az Árkádnak, hogy esély sem lesz már arra , hogy elegáns üzlet nyíljon a belvárosban.
  Nem képcsarnokról van szó, hanem az összes többi üzletről márkás üzletről, ameddig az Árkád működik ott fognak nyílni.
  Nem tanultunk Pécs Győr, Budapest példájából.
  Ott is meghalt a belváros és tudható volt, hogy itt is ez lesz. Szomorú.”
 • 25. maji 2013. március 07. 09:57
  „Meg kell érteni mindenkinek, hogy szegedi belvárosban csak a kávézók, gyorséttermek tudnak megélni.

  Ide is valószínűleg egy vendéglátós, teraszos bérlő fog elhelyezkedni.”
 • 24. xene@freemail.hu 2013. március 07. 09:35
  „"15. Dizel 2013.03.06. 19:23
  Még mindig a válságra fogjuk!"

  Igen, pedig az idén már az "aratás éve" lesz :). Meg jóval nagyobb gazdasági növekedés, mint amit a kormány előre megjósolt :). Ilyen szempontból szerencsétlen dolog, hogy most "zár be" bolt....mert lesz itt sok pénz, amit el sem tudunk költeni majd.

  "17. Szögedi 2013.03.06. 19:54
  KÖSZÖNJÜK ÁRKÁD! Az egész belváros meghalt. I love you"

  Már bocs, de mi köze ennek az Árkádhoz? Van ott valamilyen konkurens galéria esetleg?”
 • 23. macusnéni 2013. március 07. 09:08
  „16.macs.Én a Széchenyi téren lévő szürke épületben dolgozókat raknám oda ki.Példának okáért a Gyámhivatalt.Majd egymás tetején voltak az asztalok,képtelen volt az ügyfelet le ültetni,de a hozzá állása az ügyhöz a fiatal embernek egy nagy O-a.Akkor esetleg hozzákezd,ha az ember a TV-vel,vagy a dr.Szabó Mátéval fenyegeti.Elhiszem,hogy az EU.csak építkezésre ad pénzt.A kivitelezés egy nagy nulla.Az autóút alig készül el,már kokányolják.A Kormányhivatal meg nem tudni mit fog produkálni a közeljövőben.Jövőre új gazda lesz,annak meg más ötlet pattan meg a kobakjában,s átalakít valami másra.”
 • 22. zehn 2013. március 07. 07:26
  „No, ez egyhamar nem fog kinyitni. Csatlakozom,ahhoz a véleményhez, hogy angol használt ruha üzlet vagy kínai bazár esélyes. Talán még bank, de az már van szemben.”
 • 21. egal 2013. március 07. 07:09
  „A Képcsarnok Szeged képéhez tartozott, majdnem olyan, mint a Virág cukrászda volt. Elszomorító, hogy ez történt! Talán alacsonyabb bérleti díjjal meg lehetett volna menteni! .....Akkor most mi lesz helyette? Turkáló, kínai tucatárút áruló üzlet?
  Már az órásüzlet megjelenése ott, az is illúzióromboló volt!”
 • 20. Lehiggadt 2013. március 06. 21:58
  „Európa- szerte azt látom, hogy a belvárosi bevásárló utcák olyan olcsó, tömegcikkeket is áruló boltokkal van tele, amelyek mellett "eltűrhető" a kultúrát megtestesítő vagy luxus cikkeket áruló boltok is!
  Ez így egyre kevésbé kellemes látványt nyújtó sétáló utca lesz :( :(
  Itt bizony profilonként differenciált bérleti díjakra volna szükség! Ilyen egyszerű - LENNE!!!...”
 • 19. OkosKata 2013. március 06. 21:11
  „Talán túl sokan akartak az alkotó művészekből megélni. A helyzeten javíthatna a művészek által közvetlenül működtetett kiállító terem megnyitása.”
 • 18. _csutak_ 2013. március 06. 20:49
  „@macs:
  Mivel az IKV tulajdonos (nekem ezt mondták) lehetősége lett volna a város vezetésének arra, hogy foci helyett ide csoportosítson pénzt.
  Vagy máshonnan.
  Nekem kimondottan hiányzik, több tárgyat vettem náluk a családtagok számára.
  Szemet gyönyörködtető dolgokat láthatott az ember ha bement.
  Nem voltak eget rengető áraik!”
 • 17. Szögedi 2013. március 06. 19:54
  „KÖSZÖNJÜK ÁRKÁD! Az egész belváros meghalt. I love you”
 • 16. macs 2013. március 06. 19:40
  „8. macusnéni,
  az eus pénzek pántlikázott pénzek. A város rehabilitációra kapott pénzt nem költhette másra, csak arra, amire adták.
  Járási hivatalra gondoltál ugye és csak véletlenül írtál Önkormányzatot? Hiszen ott lesznek jóval többen, mint ahányan eddig voltak. :-(
  7. _csutak_ ,
  szerintem ehhez az üzlethez nem sok köze van város vezetésének. Szerinted, amikor csökken az emberek vásárlóereje, akkor ki vesz képzőművészeti alkotásokat?”
 • 15. Dizel 2013. március 06. 19:23
  „Még mindig a válságra fogjuk!”
 • 14. aquila0126 2013. március 06. 18:37
  „Nincs fizetőképes kereslet, ezért nem lehet kitermelni még a bérleti díjat sem. Az összes kultúrával kapcsolatos tevékenységre ez a sors vár.”
 • 13. bzoli-41 2013. március 06. 18:26
  „Hát nem tudom, kissé uncsi hogy minden ami megszűnik a válságra fogják...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyivé alakult a helyközi járat

Múlt péntek óta Mórahalmon is közlekedik helyi járat. A Tisza Volán busza kétszer fordul minden… Tovább olvasom