Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Bezárt a szegedi Domus

Hétfőn már csak az előre kifizetett bútorokat vihették el a vevők, tegnap pedig már nem fogadott vásárlókat a szegedi Domus. Negyedszázad után bezárt a bútoráruház. A munkatársak közül tízen a volt nyomdában „bútoroznak" tovább. Jövő hétfőtől a Tesco lesz a belvárosi ingatlan gazdája.
Betűleszerelés. Fotó: Frank Yvette
– Bezárt az áruház? Pedig szőnyeget szerettem volna venni, a múlt héten néztünk ki egyet – mondta a makói férfi, aki tegnap már csak a hátsó bejáraton tudott bejutni a szegedi Domusba. Csapó Zoltán egy kicsit még sajnálkozott, végül szőnyeg nélkül távozott.

Akik maradtak, pakoltak, csomagoltak. A munkások az épület két szintjén bontották a paravánokat. Ezeket még a Domus építtette a belső térbe, most a lánc más áruházainak adják tovább, a megmaradt bútorokkal együtt. Az alkalmazottak a hátralévő napokban elvégzik a leltárt, megírják a szállítóleveleket, összecsomagolják személyes dolgaikat.

Tegnap a kiürített textilrészlegen is lázas munka folyt, a nyitás óta, azaz 26 éve itt dolgozó Gyöngyösi Mária elmélyülten hajolt papírjai fölé. – 15 évesen, tanulóként kerültem az áruházba. Nagyon szeretem a munkámat, sok jó élményben volt részem az elmúlt évtizedekben. Akik az első években vásároltak itt, később a gyerekeikkel, az unokáikkal tértek vissza. Ennél semmi nem bizonyítja jobban, hogy a szegediek szerették a Domust.

Tesco az alsó szinten

A szegedi ingatlan alsó szintjén működik majd a Tesco, a hipermarketnél jóval kisebb alapterületen és választékkal, de azzal azonos árakon kínálva termékeit. Úgy tudjuk, a felső szinten irodákat, üzlethelyiségeket alakítanak ki. A nyitás várható időpontjáról a Tesco sajtóosztálya egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.

Mária azt mondja, ha nehéz is, el kell fogadni a tulajdonos döntését. Az utolsó napokban, a bontás miatt felgyülemlett szemét, a becsomagolt bútorok között is méltósággal kell dolgozni. Igaz, nála egyszer eltörött a mécses: amikor munkába jövet az utcáról meglátta, hogy szedik le a homlokzatról az áruház nevének betűit, elsírta magát.

– Egyelőre még nincs állásom – beszél kilátásairól. – Ez volt az első munkahelyem. Most pedig meg kellett tanulnom önéletrajzot írni, s azt, hogy egy állásinterjún hogyan adjam majd el magam. Több helyre pályáztam, válasz még nem érkezett. Egyelőre optimista vagyok, bár sokan mondják, ne legyek az.

Ketten a húszból. Rátkai Emilné (balról) az új bútoráruházba megy, Gyöngyösi Mária még állást keres. Fotó: Frank Yvette
Máriával ellentétben biztos jövő áll Rátkai Emilné előtt. Ő is tanulóként került a Domushoz, néhány hét múlva pedig tizedmagával a Kossuth nyomda helyén nyíló új bútoráruházban kezdi meg a munkát. – Bízom abban, hogy az új áruházat hamar megszeretik majd a szegediek, s a Domus egykori vásárlói utánunk jönnek – mondta.

– Az a feladatunk, hogy a Domust hétfőn átadjuk az új bérlőnek, a Tescónak – összegezte Ármán István igazgató. – A bútorkészletünk 15 százaléka elkelt a kiárusításon, a többi a budapesti raktárba, illetve a Domus-lánc más áruházaiba kerül. Az áruház megszüntetését a legkisebb anyagi veszteséggel igyekeztünk intézni.

Mint korábban megírtuk, a Tesco Global Rt. 15 évre bérbe vette nemcsak a szegedi, hanem a debreceni, a nyíregyházi, a szombathelyi és a miskolci Domus Áruházak épületeit is.


Minőségi bútor – Pesten?

A Domus megszűnésével ma már Budapestre kell utaznia annak, aki minőségi olasz vagy spanyol bútorok nagy választékára kíváncsi. Skandináv bútorokat, kiegészítőket szintén a fővárosban érdemes keresgélni. A Kika nyit ugyan áruházat Szegeden, de erre még éveket kell várni. A megszűnt szegedi áruház kínálatát a városhoz legközelebb a kecskeméti Domusban találhatják meg a vásárlók. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom