Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Bezárt az utolsó gyakorlókert

Szeged - Épületre cserélte a várossal Szabadkai úti mintagazdaságát a Szegedi Tudományegyetem. Az egykor virágzó gyakorlókert ma szomorú képet mutat. Egyelőre nem született döntés a sorsáról.
Néhol derékig érő gaz borítja a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar technika tanszékének egykori gyakorlókertjét, amelyben két éve jártunk utoljára. Azt írtuk, a tangazdaság egyedülálló, hiszen az országban már csak az SZTE rendelkezik ilyennel. Most már nem, ugyanis elcserélte a területet az önkormányzattal egy épületre.
Az ingatlancseréről szóló megállapodást május közepén írták alá. Ennek értelmében az egyetem megkapta a volt Zalka Máté Általános Iskola épületét, cserébe a városnak adta a gyakorlókertet – tudtuk meg Molnár Lászlótól, a városüzemeltetési iroda vezetőjétől, aki elmondta: egyelőre nem született döntés a terület sorsáról.

Korábban magvetést, palántázást és növénytermesztést gyakorolhattak itt az egyetemisták. Előadó, bemutatóterem, háztartástechnikai és agrotechnikai laboratórium, valamint kertészeti és agrotechnikai tankert működött a gazdasági mintatelepen, ahol 150–200-féle növény élt. Volt üvegház, paradicsomot és paprikát is termesztettek a fólia alatt, a kert hátsó felében pedig rendezett gyümölcsös állt. A kert ma szomorú képet mutat: az üvegházban elszáradt növényeket láttunk, hátrébb hiányos fóliasátrat, a gyümölcsöst felverte a gaz. A telek most teljesen kihalt, a kerítésre kifüggesztették: kutyával és kamerával felszerelt terület. Erre azért volt szükség, mert ismeretlenek egy egész fóliasátor-tartóvázat kiloptak, és lába kelt további kisebb dolgoknak is – árulta el ottjártunkkor a területre felügyelő kutyás biztonsági őr.

Gaz borítja az egyetem egykori mintagazdaságát. Fotó: Schmidt Andrea
Gaz borítja az egyetem egykori mintagazdaságát.
Fotó: Schmidt Andrea

Az egyetem számára értékes dolgokat azonban már beköltöztették a Boldogasszony sugárúti főépületbe – mondta el lapunknak Pitrik József tanszékvezető. A kiállított mezőgazdasági gépek egy részét a makói szakközépiskolában újítják fel, és a megállapodás értelmében, ha az egyetemnek szüksége van rá, visszaadják. A preparált madarak, a laborok, a konyha felszerelése, a növények egy része mind a főépületbe került.

– A technika szakon a mai tananyagban nem szerepel olyan mértékű mezőgazdasági rész, ami miatt indokolt lett volna megtartani a gyakorlókertet. A mezőgazdasági menedzserasszisztens felsőfokú szakképzésre járók pedig üzemlátogatásra Makóra és Vásárhelyre mehetnek át – magyarázta Pitrik József, akitől megtudtuk: a gyakorló általános iskolának egyébként van egy kisebb kertje a Boldogasszony sugárúton, amelynek művelésében az egyetem hallgatói is részt vehetnek.

Kerttörténet

Az alsóvárosi fekete földeken lévő kéthektáros területet 1933-ban kapta meg a főiskola. A föld annyira elhanyagolt volt, hogy három évbe tellett, mire rendbe hozták és gazdasági mintatelepet létesítettek rajta. Az elmúlt években, nyugdíjba vonulásáig Kesztyűsné dr. Dobos Katalin, az akkori tanszékvezető irányítása alatt művelték a takaros kis mintagazdaságot, amelynek rendben tartásához két dolgozót foglalkoztatott az egyetem. A kert bezárásával nekik is menniük kellett.

Olvasóink írták

 • 14. mattil 2010. július 14. 15:09
  „12. Isaac_Krawinski 2010.07.14. 01:31

  Szerintem az iskolák, óvodák, közterek stb. sohasem arról voltak nevezetesek, hogy nyereséget termelnének. Egy gyakorlókert sem azért van, hogy ott csak azt termeljenek, amit megéri majd eladni, hanem azért, hogy bemutassa milyen a mezőgazdasági művelés minden részfolyamata. Ezért lehet, hogy csak két sor paradicsom van ami most jó drága, de két sor van krumpliból is, pedig ha a krumpli helyett is paradicsomot ültetnek akkor most nagyobb lehetne a nyereség. Ezzel az írással egyidőben jelent meg az oldalon egy másik cikk is amelyben egy játszóteret adtak el. Én elhiszem, hogy a társasházépítés nagyobb nyereséget hoz az építettőnek pillanatnyilag, viszont a játszótér, és a gyakorlókert viszont hosszabb távon hoz pénzzel nem kifejezhető közösségi élményeket generációknak. Erre is gondolni kellene néha nem csak a pillanatnyi profitra!
  A társasházak építőit pedig ha már oly serényen húzogatnak fel egyszintes házak helyére 4-5 emeletes társasházakat nem ártana kötelezni arra is, hogy akkor a nyereségük arányában hozzanak létre a környéken közösségi tereket(játszótér, park, közösségi ház) és támogassák a helyi óvodák, iskolák stb fejlesztését is, mivel a megnövekedett lakosság igencsak leterheli a meglévőeket. ivat szidni manapság a 70-es 80-as években épült lakótelepeket, de azt senki sem vitatja hogy azok tervezői, építői legalább gondoltak ilyenekre is!”
 • 13. mezopeti 2010. július 14. 11:28
  „Izsák!

  Ebben neked akár igazad is lehet. De az oktatást és a régi, de csak eszmei értékkel rendelkező dolgokat nem lehet kizárólag forint alapon kezelni.
  Az egy másik kérdés, hogy az oktatásban mennyire tudott hatékony lenni. Amikor én odajártam, nem nézett ki valami fényesen, az biztos.
  Az is lehet, hogy logikus és szükségszerű volt a bezárása, de ez a fajta csere-bere üzlet mindig azt sejteti, hogy csak a lóvé volt a fontos benne.
  Az meg, hogy mi fog rá épülni sejthető, ahogy az alább is olvasható.
  Nem ide vágó megjegyzés, de ha már szóba került: a városban és országszerte épülő magán és főleg társasházak tervezőinek jó része, a városi főépítészek mind-mind szégyelljék magukat. Ocsmány, jellegtelen, minden stílust és tiszteletet (szakmai, utcakép, városrészi jelleg) nélkülözők a munkáik. A mögötte lévő műszaki tartalomról nem is beszélve.
  Háromszög, kör, téglalap. Ennyi a formaviláguk. Egy rakás síkidom a papírra hányva.”
 • 12. Isaac_Krawinski 2010. július 14. 01:31
  „Az remek, emberek, hogy mindenki ennyire sajnalja a helyet, de ha arrol lenne hir, hogy mekkora vesztesegeket termelt a hely evente (ami igy volt), akkor, ismerve az itteni kommentelok jelentos reszenek gondolkodasmodjat, rogton azt kezdenetek talalgtani, hogy "kinek az erdekes fenntartani ezt a helyet"? Szanalmas...”
 • 11. tcs 2010. július 13. 22:48
  „Anno meg en is jartam ide a technika orakon. Rengeteg szep emlekem fuzodik ide. Igazan kar erte.”
 • 10. mattil 2010. július 13. 22:22
  „Fel vagyok háborodva azon, hogy egy helytörténetileg is fontos jelentőségű két évvel ezelőtt még mintagazdaságként működő gyakorlókertet elkótyavetyélnek és tönkretesznek.(Majd gondolom ráhuznak valami szar típusterv alapján épített lakótelepet) Alsóváros műemlék jellegű, részeit is bontják ezerrel, helyükre jellegtelen, ronda és a környezetbe nem illő típustervek alapjábn épülnek társasházak. Majd 20-30 év múlva amikor valaki ekezdi kutatni, hogy mi lett azzal a Szegeddel, amelyet a magyar irodalom nagyjai oly szeretettel emlegettek csak annyit tud majd felkutatni, hogy az "önző harácsolás korszakában" amikor nem néztek semmit ami érték, akkor minden elveszett.
  Ahogy nagymamám mondta egykor: majd megveri őket az Isten ezért!
  Remélem minél hamarabb!”
 • 9. mezopeti 2010. július 13. 22:03
  „Én még oda jártam általános iskolás koromban egy-egy technika órán! Igaz az a nyolcvanas évek közepén, végén volt.
  Csak a lóvé számít.
  Gané egy világ lett ez, kérem.”
 • 8. Zsoltee0716 2010. július 13. 19:07
  „Büntetni kell a tulajdonost! Ha nekem kell vágni a fűvet, meg a parlagfűvet kézzel ki szedni akkor itt is lehet rendet rakni!”
 • 7. Moon 2010. július 13. 16:35
  „Nem itt termesztik a parlagfüvet?”
 • 6. öregvegyész 2010. július 13. 13:23
  „Ez az ember akart harmadszor is rektor lenni!!!!!!!Szégyellje magát és majd vállalja a következményeket!”
 • 5. favágó 2010. július 13. 13:17
  „Ósön még nincsen a közelben!:-))”
 • 4. koszone 2010. július 13. 12:24
  „Mindegy csak lové legyen !:)))”
 • 3. gróf 2010. július 13. 12:09
  „Lakópark, irodaház vagy benzinkút, mekdonácsz, kika?”
 • 2. koszone 2010. július 13. 11:55
  „Átveszem !!”
 • 1. kiokushyn 2010. július 13. 10:49
  „"Nem született döntés a sorsáról"
  Jaj,dehogy nem született,csak még nem publikus!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állt a villamosforgalom a Dugonics téren

Valószínűleg a rekkenő hőségtől kedden dél körül áramellátási hiba történt. Egyik villamos a másik után adta meg magát a szegedi Dugonics téren. Tovább olvasom