Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Bezárult a kör a törmelékügyben

Az M5-ös építése során keletkezett az a mintegy négyezer köbméternyi törmelék, amelyet két bánya melletti területen helyeztek el – jelentette ki a Strabag Zrt. egyik vezetője. A mezőgazdasági termelésből kivont területet bérlik, szerintük nem illegálisan hordták oda az aszfaltot és a betont. A környezetvédelmi felügyelőség viszont azt mondja: ehhez engedélyt kellett volna kérni.
A négyezer köbméternyi törmelék egy része. Fotó: Gyenes Kálmán
Van már gazdája a Röszke határában lévő mintegy négyezer köbméternyi építési törmeléknek, amelyre Balogh László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje bukkant. A Strabag Zrt. egy általa bérelt területre, a tulajdonosok tudtával rakta le az M5-ös építésekor keletkezett törmeléket, hogy azt később átválogatva újabb útépítéseknél hasznosítsa.
Balogh László március 10-én mutatta be saját dokumentumait a hulladékról, amelyet állítása szerint engedély nélkül raktak le a Röszke és Mórahalom határán lévő két homokbányába. Ezt követően feljelentést tett az Alsó-Tisza-vidéki Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.

Garai Valéria, az AKA Zrt. sajtószóvivője, aki az ügy kipattanásakor azt állította, a beruházó nem illetékes az ügyben, tegnap a következőket mondta: időközben tájékozódott, az építési törmelék valóban az M5-ös építése során keletkezett. Vass Károly, a Strabag Zrt. főépítés-vezetője tegnap kérdéseinkre válaszolva azt közölte, egy általuk bérelt területre hordták a törmeléket. Nem bányatelekről van szó, hanem mezőgazdasági művelés alól kivont területről, tehát nem a bányába, hanem a mellé helyezték el a betont és aszfaltot. Ezt az általános gyakorlat szerint megtisztítják a csövektől, vasaktól, majd újrahasznosítják.

A környezetvédelmi felügyelőség azonban – megállapítva, hogy a hulladék nem szennyezi a környezetet –, megindította az eljárást, első lépésben a bányatulajdonosokat kereste meg és vonta felelősségre. Kardos Sándor igazgató kijelentette, nem feltételeznek rossz szándékot a Strabag Zrt. részéről, de a jogszabály szerint kell eljárni: a hulladék lerakása engedélyköteles, az engedélyt pedig nem a terület tulajdonosától, hanem a hatóságtól kell kérni. Hozzátette, a bányákhoz tartozik az a telek is, amelyen most áll a törmelék. Büntetést mindenképpen kiszabnak, de annak nagyságát majd mérlegelik.

Magyari László, Röszke polgármestere jelentkezne a törmelékért, mivel – mint mondta – jól lehetne hasznosítani a községi és a tanyák közötti utak építésében. Amúgy, ha meg kell venni, arany árában mérik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom