Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Bíbic, pálmafa és halak a címerekben

Szeged - Állati jó címerei vannak a Csongrád megyei településeknek: kígyó, bíbic, hal és számtalan egyéb élőlény látható rajtuk.
Hogy kerül egy pálmafa Szentes címerébe? – csodálkoztunk, amikor a megyeháza aulájában végignéztük a 60 Csongrád megyei település címerét. Kiderült, hogy a pálma nem a település karibi jellegét, hanem a szentesi nép szívós élni akarását szimbolizálja, utalva a régi bölcsességre, amely szerint teher alatt nő a pálma.

A megyei településcímerek nagy többségében az állatok és a növények a mezők urai. Amíg halak „úszkálnak" Algyő, Mártély, Sándorfalva, Röszke és Mindszent címerében, addig bíbic lett az egyik jelképe Székkutasnak és Apátfalvának.

Földeák és Óföldeák jelvénye alig különbözik egymástól: a ladikban ülő angyal az előbbi település címerében balra, a másikban jobbra evez. Bár Kistelek és Mórahalom város, jelképe sok kistelepüléssel ellentétben egyszerűbb. Előbbiben egy álló, hegyes talpú arany-zöld pajzsot, utóbbiban egy szőlőfürtöt láthatunk.

Csongrád megyei településcímerek: többségben vannak a növény- és állatfigurák. Fotó: Schmidt Andrea
Csongrád megyei településcímerek: többségben vannak a növény- és állatfigurák.
Fotó: Schmidt Andrea

A megye legmozgalmasabb címerét Pitvaros érdemelte ki. A 5 részre vágott mezőben glóriás apostolfőt, imára kulcsolt aranykezet, törött szekérkereket, templomot, napkorongot, gémeskutat, búzát, kardot és hagymát egyaránt láthatunk. A hagyma Makó jellegzetes terménye is, de a város címerében mégsem sikerült helyet követelnie magának – a kígyó–holló–darumadár triász szorította ki.

A legtöbb település címerének uralkodó színe a kék és a piros. Ezt is szem előtt tartottuk, amikor a legszínesebb „egyéniségnek" Kiszombor címerét választottuk meg. A falu jelvényét a már említett két színen kívül zölddel, arannyal, fehérrel, szürkével és feketével cicomázták ki.

Olvasóink írták

  • 2. Gazficko 2010. március 22. 13:14
    „Kedves cikkírónak ajánlom a Bölcsészkaron tanító Makk Ferenc Bevezetés a segédtudományokba című óráját, ott elég részletesen hallhat a címertanról”
  • 1. allwin 2010. március 22. 09:41
    „Van ott oroszlános is :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operahétvége világsztárokkal

Szeged - Fesztiválhangulat teremtődött az első igazi tavaszi hétvégén a Szegedi Nemzeti Színházban:… Tovább olvasom