Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Bibliát lapozva és hallgatva

A magyar egyházak 2008-at a Biblia évének nyilvánították. Ennek apropóján megkérdeztünk diákot, fiatalt és családos szegedi keresztényt is: miért és hogyan forgatják a Szentírást. Kiderült: akár sokat, akár keveset olvasnak belőle, az évezredes bölcsesség mindnyájunk életében „működik".

Élete legfontosabb útmutatójának tartja a Bibliát Szászi Balázs tréner, családterapeuta, a szegedi Remény Háza Családműhely vezetője, aki elárulta: napi rendszerességgel olvassa az évezredes bölcsességeket. Sőt: családját sem fosztja meg az igéktől, feleségével minden nap közösen megbeszélik az aznapi szakaszt, de gyakran gyermekeikkel közösen is beszélgetnek az ó- és újszövetségi idézetekről.

– A Biblia számomra Isten útmutatása, és törekszek rá, hogy az biblikus gondolkodásmód átszője az életemet. A Szentírás sorainak olvasása belső nyugalmat ad és ilyenkor érzem: Isten jelenlétében vagyok. Nem mindennapi útmutatásért nyitom ki a könyvet, hiszen úgy gondolom: az igazán biblikus életszemlélet a szentírási gondolatokat nem ragadja ki az összefüggésből, hanem ez az egységes életvezetés alapja – foglalta össze Szászi Balázs, aki hozzátette: számos ismerősének van kötődése a Bibliához, mégis nagyon kevesen olvassák mindennap.

Ez az év Magyarországon a Bibliáé is Fotó: Miskolczi Róbert

Horváth Edének egyenesen a Biblia hozott változást az életébe. A keresztény zenészként dolgozó szegedi fiatalember elmondta: bár másfél évtizeden át vallásosnak mondta magát, néhány évvel ezelőtt egy kurzuson tapasztalta meg, hogy a keresztény kinyilatkoztatás nem csak évezredekkel ezelőtt leírt történetek sorozata, hanem hatékony életvezetési útmutató.

Verseny

Országos bibliaismereti versenyt rendez a gyöngyösi alsóvárosi ferences plébánia az interneten a Biblia évéhez kapcsolódóan. A tizenkét héten keresztül tartó vetélkedőn minden segédeszköz használata megengedett. A verseny célja, hogy a kevésbé ismert bibliai igékre és kifejezésekre is felfigyeljenek az emberek a hetente a www.gyongyos.ofm.hu cím alatt megjelenő feladatsorokon, és rendszeresen olvassák a Szentírást.  
– Döbbenetes, de tényleg működik! Reményt ad, ha reménytelennek tűnő helyzetben vagyok, rendre személyes üzeneteket kapok a sorokból, olyan, mintha e-maileznék vagy SMS-eznék Istennel. Nagyon hálás vagyok, hogy megtapasztalhattam az Ige hatékonyságát, hiszen az Ószövetség és az Újszövetség is tényleg képes bevinni az embert az Teremtő jelenlétébe – mondta a fiatalember. Megosztotta lapunkkal: az internet és a digitális technika is sokat segít a szentírási üzenet olvasásában, hiszen minden nap e-mailben kap egy-egy rövid részletet egy levelezőlistáról, amit mindig elolvas, de sokszor kikeres részleteket is, ehhez leggyakrabban a Biblia CD-ROM segítségét veszi igénybe.

Boldog embernek tartja magát a Szegedi Tudományegyetem biológia szakán végzős Sipos Márk – méghozzá azért, mert rátalált a Szentírásra. Ő is úgy véli: a kinyilatkoztatás sorait olvasni olyan, mintha levelezne Istennel.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy ebből a hiteles forrásból ismerkedhettem meg Jézussal, és minél többet olvasom, úgy érzem, annál jobban ismerem őt, hiszem, hogy kétezer évvel ezelőtti életéről ez a legjobb CV. Pont a személyesség miatt is minden nap szeretem olvasni, egy nap egy fejezetet. Esténként a feleségemmel együtt megbeszéljük az aznap olvasott igeszakaszokat is, közösen a Teremtés könyvétől kezdtük, de délelőttönként, egyedül, most a Galata-levelet olvasom újra – summázta Sipos Márk, aki még hozzátette: ha szükséges, bátorítást, megerősítést talál a sorok között.

Új Ország

Csaknem tízszeresére nőtt az idén a kereslet a Szentírás iránt. A katolikus Korda Kiadó szegedi könyvesboltjában is kedvezménnyel kínálják a Bibliát. A Szent István Társulat igazgatója, Farkas Olivér elmondta: kelendő a két DVD-t tartalmazó Biblia hangoskönyv is, amely nemzetközileg is egyedülálló kiadvány. A Szent Jeromos Társulat elnöke, Tarjányi Béla azt nyilatkozta, hogy háromszor-négyszer annyi Bibliát adtak el a múlt hónapban, mint máskor. Mindennapi evangéliumként megjelent az Új Ország című kiadvány, amely Márk evangéliumának teljes szövegét dolgozza fel – Varga Zoltán SchP ötlete nyomán – egy mai újság szokásos rovatai és témakörei (például közigazgatás, életmód, közélet, sport, rejtvény, állásajánlat) szerint. 
 

Sajnálatosnak tartja, hogy évfolyamtársai, ismerősei közül nagyon kevesen veszik naponta kézbe a Bibliát, úgy saccolja: korosztályában 100-ból ketten-hárman napi Szentírás-olvasók, sokan még egyszer sem nyitották ki ezt a könyvet. Úgy véli: korosztálytól függetlenül mindenkinek érdemes életében legalább egyszer végigolvasni – ám a könnyebb érthetőség kedvéért tanácsos az Újszövetséggel kezdeni, és csak ez után felütni az Ószövetség lapjait.


Olvasóink írták

 • 3. Joska 2008. február 24. 21:40
  „Biztos voltam benne, hogy a jóssal meg az aztrológiával nem ér véget a népbutító sorozat! Mondjuk én attól tartottam, hogy most majd az ezotéria következik. Azért a Biblia még mindig jobb egy fokkal. (Bár még nincs kicsukva, hogy lesz ezotériás cikk is...) De persze azért ennyire nem kéne a papok malmára hajtani a vizet akkor se!
  Bezzeg a Darwin napról nem írtak! Kedves, DM, arról kellett volna cikket leközölni! Hogy a szabadgondolkodás is kapott egy napot! Ajánlom a Biblia helyett olvasásra a http://www.szabadgondolkodo.hu/ honlapon terjesztett irodalmat, sokkal többre megy vele mindenki.
  Egyébként, mielőtt megvádolnának, én is olvastam ám a Bibliát! Sőt, kedvenc idézeteim is vannak, meg is osztok néhányat a nagyérdeművel (a papok ezek fölött úgyis igyekeznek átsiklani!):
  2 Móz. 32,27 "Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, ... és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát."
  Zsolt. 137,9 "Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!"
  Hós. 14,1 "Meglakol Samaria, mert daczolt az ő Istenével. Fegyver által hullanak el; csecsemőik földhöz veretnek, és terhes asszonyaik ketté vágatnak."
  Ugye milyen szépek? Útmutatást, megnyugvást, vígasztalást, bátorságot nyer beőlük az ember! :-)”
 • 2. RichardTouchMe 2008. február 24. 21:30
  „Köszönöm 620829 hozzászólását. Helyettem is jól összefoglalta, hogy miért veszélyes a Biblia. Ugyan őrültségnek tűnhet mindaz, amit 620829 leírt, de pontosan ez olvasható ki a Bibliából. Jézus azért jött a Földre, mert az emberek bűnösek voltak, és a Jelenések könyve leírja, hogy a sok ´selejt´ hogyan kerül majd a ´szemétdomb´-ra. Amikor bármi ´kínosat´ találok a Bibliában (pl az a történet az Ószövetségben, amelyben egy próféta 2 anyamedvével tépet szét 42 gyermeket) általában azt a választ kapom a bibliaolvasóktól, hogy ezek csak szimbólumok. Ha a bibliai szimbólumokat az olvasó tölti meg jelentéssel, akkor a Biblia az Isten igéje vagy az olvasó igéje? Nem veszélyes-e, ha a sokhelyen borzalmas történetek szimbólumainak megfejtése során az olvasó előveszi saját sérelmeit, majd az így kapott értelmezést isteni kinyilatkoztatásként, megkérdőjelezhetetlen igazságként kezeli, majd a végén megpróbál szemétdombra hányni másokat, akiket ő nem tart embernek? Pont úgy, ahogy 620829 szeretné tenni.”
 • 1. 620829 2008. február 23. 13:00
  „Végre egy jó hír !

  A sok önmagukat nemtaláló emberkének ezt a csodás könyvet kellene olvasnia.
  Az evangéliumok Jézusát megismerni , azt , hogy mit is jelent AZ EMBER szó jelentése.
  SAjnos a mai kor két lábon járó , emberszerű lényeiből erkölcsi mércével mérve nagyon kis % az a létszám , aki vajon EMBERNEK nevezhető.

  Egyetlen egy szabályt kellene betartania minden embernek
  -AZT tedd és akard másnak ,amit TE is akarsz , hogy tegyék veled és neked !!!!!-----EZ A PARADICSOM !

  A sok tolvaj , és egyéb bünöző e mérce szerint a szemét és selejt kategóriába esik , jó lenne ilyenkor egy kis iszlám törvénykezés.....kevesebb lenne az ország lakossága , nem is kicsivel , de a minőség az fent maradna a szitán........a selejttet pedig a szemétdombra, mert odavaló !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén újra leállhatnak a vonatok

Szeged - Tovább folytatódhat a vasutassztrájk a hétvégén. Információink szerint a VDSZSZ ezzel… Tovább olvasom