Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Biciklijéről ugrott a rablóra Vastag Gyula

Szeged - Kerékpárján üldözött, majd kapott el egy táskarablót Vastag Gyula rendőr főhadnagy hétfőn késő este a szegedi Lechner téren. A 29 éves támadó egy idős nő kezéből csavarta ki a retiküljét. A néni egy autóra, majd a földre esett, de az ijedtségen kívül nagyobb baja nem történt. Értékei a nyomozónak köszönhetően hiánytalanul meglettek.
– Jaj, segítség! A táskám! – halotta a segélykérő szavakat a munkahelyére kerékpározó Vastag Gyula rendőr főhadnagy hétfő este fél 8 körül a Lechner téren.

– A Vadász utca felől tekertem a Szegedi Rendőrkapitányságra. Már a Szappanos utcára fordultam, amikor meghallottam a kiáltozást. Visszanéztem, és láttam, hogy pár 10 méterre tőlem egy idősebb nőt lök el egy alak a Lechner téren. A néni egy piros színű Ladára, onnan a földre esett. A támadó, kezében az asszony táskájával, a Bercsényi utca felé kezdett menekülni – mesélte lapunknak a 26 éves férfi. A Szegedi Rendőrkapitányság bűnügyi technikai osztályának nyomozója 5 éve zsaru; nagyon ritka, hogy valaki, különösen egy rendőr, egy támadás szemtanúja legyen.

– Elég sötét volt a tér, a nő éppen hazafelé igyekezett a kihalt utcán. A támadó megállította, megkérdezte, hogy mennyi az idő, majd kikapta a táskát a kezéből. Egyből a menekülő rabló után tekertem – mesélte Vastag Gyula. A nyomozó már üldözés közben rákiáltott a rablóra, igazolta magát, majd felszólította a férfit, hogy adja meg magát.

Fotó: Schmidt Andrea
Illusztráció: Schmidt Andrea

– Kicsit lassított, majd egy „Jó, a táska nem is kell" mondat kíséretében a földre dobta a retikült. Azt hittem, megadja magát, de ezután elkezdett sprintelni. Én is nagyobb fokozatba kapcsoltam, mellé értem az úton a kerékpárommal, a válla felé nyúltam, és lerántottam a földre. Kérte, hogy engedjem el. Közöltem vele, hogy ez nem lehetséges. Ekkor kicsit összetört: „Jaj, mit tettem" – mondogatta. A főhadnagy rádión beszólt kollégáinak, akik másodpercek alatt a helyszínen voltak, hiszen a rendőrkapitányság a támadás helyszínétől mindössze néhány száz méterre található.

– Miután átadtam a rablót a munkatársaimnak, visszamentem az utcán ácsorgó nénihez, és odaadtam neki a táskáját. Néhány ezer forint, a személyes iratai és a lakáskulcsa volt benne: az ellopott értékei hiánytalanul előkerültek – mondta Vastag Gyula. Az asszony nagy szerencséje, hogy a fiatal nyomozó szinte mindig kerékpárral megy dolgozni.

– Csak akkor teszem le a biciklit, ha nagyon nagy a hó. Hétfőn ugyan eléggé csúszott az úttest, de mégis a bicikli mellett döntöttem. Máskülönben gyalogosan megyek a munkahelyemre, de akkor nem ezt az útvonalat használom – mesélte a főhadnagy. Vastag Gyulának nem győzött hálálkodni a kirabolt nyugdíjas: késő este állt volna neki a rendőr kedvenc süteményének elkészítéséhez. – Bár édesszájú vagyok, és egy Rákóczi-túróst meg tudtam volna enni, inkább azt tanácsoltam a néninek, hogy munka helyett térjen nyugovóra – mesélte a főhadnagy.

A 29 éves támadót őrizetbe vették, és rablás gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak ellene.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. ziqs 2013. január 11. 21:24
  „Gratulálok a Fiatalembernek. Sok ilyen segitőkész rendőrt az utcákra.
  azért két kérdésem van:
  1./honnan veszik egyesek hogy az elkövető "C" tipusú állampolgár volt, mert én nem olvastam a cikkben, hogy az elkövetőnek milyen a börszine.
  2./ Ha valaki roma, attól még lehet tiszteletett érdemlő, rendes, becsületes, stb. ember, aki bünöző azt mindenféle hovatartozásra tekintet nélkül büntessék meg, de aki becsületes azt pedig tiszteljük faji általánositás nélkül.”
 • 35. aniko1772 2013. január 11. 13:17
  „Gratulálok! Végre egy pozitív hatású cikk!”
 • 34. kritikuss 2013. január 11. 11:36
  „Arra azért tényleg kíváncsi lennék, hogy ha közbelépek mint egyszerű állampolgár és valami "baleset" történik akkor mi történik. Mi történhet az szervek részéről?
  Megvédenek a retorziótól?

  Tessék mindenki diktafonnal, mini kamerával járni mert gondolom azok bizonyító értékűek. Azok? (elsősorban fenyegetésekre meg ilyesmire gondolok)

  Lehet használni ilyeneket? Gondolom nyílván ha van biciklis kamera.

  Azért jó lenne ha valami "szakmabeli" is hozzászólna a nyílvánosság előtt!”
 • 33. maros50 2013. január 11. 08:13
  „29.Azért,mert egy profi rendőr civilben is rendőr és éber, körültekintő,segítőkész.Ilyen egyszerű.Azt is tudd,hogy a szegedi rendőrök élen járnak a bűn felderítésében és megelőzésében.”
 • 32. StencilAtya 2013. január 11. 00:38
  „a nő feltehetőleg cigányozott.”
 • 31. tol 2013. január 10. 23:18
  „kedves xenopus, elöször gondolj bele a foglalkozások kategorizálásába, mielött gyökér módon fikázod a derék polgártársunkat. Egy orvos pl. a hivatása teljesítése közben nem tud olyan helyzetbe kerülni, ahol a bátorságát tudja fitogtatni. Egy tüzoltó, egy katona, egy rendör igen. Ez ilyen egyszerü. Nem irígykedj, hajts föt. Nem olyan bonyolult udvariasan viselkedni, mint gondolod! Legyen szép napod!”
 • 30. havranek 2013. január 10. 21:07
  „A munkáját jól végző igenis megérdemli az elismerést .Ez a rendőrtiszt igenis megérdemli ,hogy nyilvánosan elismerjük .Ennek örülni kell nem fanyalogni !”
 • 29. xenopus 2013. január 10. 20:48
  „Elnézést kérek, de miért hír az, amikor a rendőr a MUNKÁJÁT végzi?”
 • 28. tol 2013. január 10. 20:06
  „ez igen bátor tett volt, minden dícséretet megérdemel! Meg egy Rákóczi-túróst... :)”
 • 27. CsImre 2013. január 10. 17:14
  „A téli bringások kemény fából vannak faragva, pláne, ha rendőrök! Peches rabló volt ez... Dec. 20-án este 8 körül a Szentháromságon loptak el egy nőtől táskát, az áldozat, 2 külföldi fiatal, meg mi is utána futottunk, végül eldobta a zsákmányt és elinalt a sötétben.

  A kerékpárral egyébként:
  - hatalmas terület bejárható a városban kis idő alatt
  - ugyanúgy észlelhető bármi az utcán, mint gyalogosan
  - jól lehet manőverezni, és könnyedén 3x olyan gyorsan lehet haladni, mint egy menekülő tolvaj.

  Az ilyen bűncselekmények visszaszorításának és üldözésének ideális eszköze.”
 • 26. rózsakert 2013. január 10. 14:37
  „le a kalappal...szép volt...az már belvároshoz tartozik-környéken iskola...szép!!!

  és még bayert szidják...persze én is----mert későn írta le !”
 • 25. toth.andras.akos 2013. január 10. 13:53
  „Nem kellene az ilyeneket agyonverni? Akár megelőző csapás jelleggel esetleg?”
 • 24. emigrans 2013. január 10. 13:21
  „Derek cselekedet ! Minden elismeresem .”
 • 23. csafe 2013. január 10. 12:54
  „11. kritikuss
  "Azért ilyen esetekben jól jöhetne igazán az a három csapás."
  Egy kell! -Na mutasd, melyik kezeddel vetted el a táskát!!?? Suuttttyyy...”
 • 22. Koszta 2013. január 10. 12:14
  „Több ilyen tettre kész, becsületes emberre lenne szükség!
  Igen, nem csak rendőrre. Ha bárki helytelen dolgot lát maga körül, az igenis lépjen föl ellene. Szóban, tettleg... ahogy a megkívánja a helyzet és lehetővé teszi. Segíteni kell egymásnak. A másiknak, hogy majdan nekünk is segítsenek.
  Mert máshogy nem lesz rend.
  -
  És bizony a rendőri berkekben is lehet példaértékű!
  Ugyanis azért arra is van példa hogy inkább azt keresi a szolgálatban levő rendőr, hogy miért ne intézkedjen:
  Mars tér, fodrászkellék bolt sarka. Arccal a buszpályaudvar felé állunk gyalogosként a zöldre várva. Előttem két rendőr. Mellettünk 8-10 gyalogos. Szintén áll. Majd egyszer csak egy bicajos kikerülve a csoportot, a piros jelzésben gurul át a zebrán a szemközti oldalra... A rendőröktől 5 méterre...
  (járdán biciklizett, tilosba hajtott, szabálytalanul kelt át az úton...)
  "Most mit csináljak? Fussak utána?" Kérdi egyik rendőr a másiktól... De a kérdés költői marad...
  "Egy kis futás sosem árt" Mondom én... Hátra néznek, és ennyiben maradunk...
  Bár ez "csak" szabálytalanság és nem lopás, de az intézkedési hajlam nem lehet más... Szerintem...
  És ha nincs hangja a rendőröknek (rászólni a szabálytalankodóra) az 5 métert leküzdeni, akkor sípjuk még lehetne... Hiszen ma is van ilyen az amerikai, avagy a francia rendőröknek is...
  "Visszasípolják" a szabálytalankodót a helyes "oldalra", magatartásra... Mert nem feltétlen a büntetés a lényeg hanem, hogy hozzászoktassák a rendetlenkedőket a rendhez... Ha már ott vannak és látják az esetet.
  -
  Tehát vegyünk példát Vastag Gyuláról!”
 • 21. kritikuss 2013. január 10. 12:13
  „Látom nagy szája van itt mindenkinek. Ki lépne oda? Mi? Melyikőtök lépett már oda valakihez ilyen esetben? Esetleg mérlegelve az összes dolgot? Bicska, közelben lévő "rokon", vagy esetleg erősebb az illető? Vagy minek...? IJ...?

  Ezért kell "csoportosan" járni, ezért jó ha vannak barátok, társak.
  És itt szerintem tényleg jó lenne ha lehetne "csoportosulni". És nem jönne egyből az ajvékolás.

  Már írtam a baktói esetekkel kapcsolatban is, hogy ezeket olyan szépen ki lehetne védeni.”
 • 20. nanemaaa 2013. január 10. 11:38
  „17. egyetértek. A raboló készüljön fel lelkileg, hogy menekülés közben könnyen megbotlik az ember. ;)”
 • 19. balihoho 2013. január 10. 11:37
  „A vásárhelyi önkormányzat, évekkel ezelőtt, vett, illetve adott, kerékpárokat a vásárhelyi rendőrségnek, hogy azzal is tudjanak járőrözni. De mint tudjuk, a kényelem nagy úr, így aztán jó formán nem is látni bicklis járőröket vásárhely utcáin, útjain.”
 • 18. uborka 2013. január 10. 11:11
  „GRATULÁLOK, ez igen férfi munka volt, tudtam mindég,hogy van olyan ember a rendőrségen ki nem büntet,hanem cselekszik...Nagyon sok gondolkodó rendőrre lenne szükség, a városban. Ez nem NAV munka volt, hanem igazi rendőr felfogás, gyors, precíz minden elismerésem...”
 • 17. Egyolvasó 2013. január 10. 10:59
  „Gratulálok!
  Azért én véletlenül csak eltörtem volna a kezét.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz orvost is veszíthet Csongrád megye

Az egészségügy sem lehet kivétel: csupán egyedi felmentéssel dolgozhatnak jövő hónaptól 65 év felett az orvosok és szakdolgozók, nyártól azonban ők sem vehetik fel munkabérük mellett a nyugdíjat is. Tovább olvasom