Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Biciklivel a szegedi körtöltésen innen és túl

A szegedi Lippai Mária és családja télen-nyáron biciklivel közlekedik a városban, és ilyenkor, amikor már az időjárás is ideális, rövid kirándulásokat tesznek négy gyermekükkel. A kerékpározásra ugyanúgy rá lehet kapni, mint más sportokra – vallják.
Kedvelt túraútvonalak
– Szőreg irányába, a főút menti szervizúton, illetve az újszegedi Alsó kikötő sor folytatásaként a töltésen biztonságosan és gyönyörű táj kíséretében eljutunk a szerb határ előtti településre, Tiszaszigetre. Itt megtaláljuk Magyarország legmélyebb pontját és az ennek emlékére felállított emlékhelyet, Szegedtől 11,5 kilométerre. Másik nagyon kedvelt túraútvonal a Mórahalom és Röszke között félúton található Bivalyrezervátum. Alacsonyabb rendű utakon, körtöltésen a csodaszép természetvédelmi látványosság kerékpárral és gyerekekkel biztonságosan megközelíthető – nyugtat meg Ács Szilvia. A szegedi Tourinform-iroda vezetője elmondja: városnéző túráik között szerepel idegenvezetővel kísért kerékpáros angol és magyar nyelvű városnézés is. A túrák a szegedi Tourinform-irodától indulnak. Továbbá feltérképeztük városszerte a kínálatot, és kiderült, hogy a biciklibérlés egy napra 1300 és 3000 forint között mozog.

– Legnagyobb gyermekünk, Berta hétéves, öccse, Áron öt – ők már biztonsággal hajtják a biciklit. Hároméves ikerfiaink közül Kornél még két kitámasztó kerékkel megy, Máté már tudja hajtani a kétkerekűt, viszont a forgalom miatt egyelőre csak a körtöltésen kívül közlekednek saját biciklijükkel. Egyébként a férjemmel, Mártonnal gyerekülésben visszük őket – avat be közlekedési szokásaikba a tápéi Lippai Mária.

A közeli töltésen találkoztunk, ide is gyakran kikerekeznek. – A szeged-tápéi töltés végig járható, kirándulásra alkalmas. Tovább, a kompon túl, a 73-as busz végállomása után a töltésről, illetve az algyői olajos út környékéről ugyanezt tudom elmondani. Ártéri erdő, mező váltakozik. Az újszegedi Maros-töltést most szépítették meg, egy részét nemrégiben szórták le apró kövekkel, és az árteret is megtisztították. Ez a töltésszakasz egyébként az Eko-park mögött vezet végig. Áron fiamnak nagyon megtetszett a parkban található mountain bike-os pálya. A szegedi Árvízi emlékműnél kezdő-
dő töltésszakaszon (Boszorkányszigeten) a biciklizést viszont inkább „túlélő túrának" nevezném, a növényzet elburjánzása miatt. Az atkai holtág a kedvenc kirándulóhelyük. A nagyjából tíz kilométeres távot töltésen, mellékutakon tesszük meg, így kikerüljük a nagy forgalmat, gyerekekkel abszolút biztonságos. A környék madárvilága pedig fantasztikus!

Mária és Márton együtt kerékpároznak gyermekeikkel. Berta és öccse, Áron biztonsággal bicikliznek. Fotó: Schmidt Andrea
Mária és Márton együtt kerékpároznak gyermekeikkel. Berta és öccse, Áron biztonsággal bicikliznek. Fotó: Schmidt Andrea

Máriával férje szerettette meg a kerékpározást, azóta országúti versenyeken is indulnak, és a gyermekeik is ebben a szellemben nevelkednek.
– Az első pillanattól kezdve tanítjuk őket a közlekedésszabályaira, hogy mindig az út jobb oldalán haladjanak, és a kereszteződéseknél álljanak meg, alaposan nézzenek szét – mondja az édesanya, aki azt is elárulja, hogy náluk nem tart túl sokáig, amíg összekészülődik a család a biciklizéshez, mert a férje folyamatosan karbantartja a kétkerekűeket, csak elő kell venni.
– Elöl kosár, hátul gyerekülés, a gyerek fején sisak – mi így indulunk útnak – kezdi sorolni a mindennapi családi közlekedéshez szükséges felszerelést Nagy András, a szegedi Maniac kerékpárszaküzlet vezetője, aki két és fél éves kislányával, Saroltával napi rendszerességgel közlekedik biciklivel, csakúgy, mint a felesége. A szakember rengeteg jó tanácsot oszt meg velünk a gyerekek szállításával kapcsolatban:

– Női vázas biciklivel praktikusabb a gyerekeket szállítani, illetve a biztonságos megállás feltétele a megfelelő vázméret is. Mindig teli talppal kell a talajra érkezni! Fontos, hogy folyamatosan tartsunk szemkontaktust a velünk szemben közlekedő kerékpárosokkal, mert sajnos sokan nem ismerik a jobbra tartás szabályát, és könnyen kialakulhat karambolhelyzet. Rendkívül toleránsan kell közlekedni.

Használt- és újbicikli-árak
– A gyerekeknek kétszezononként érdemes lecserélni a kerékpárjukat.
A 2,5–5 éves kor között jól működő 12-es méretű kerékpár újonnan 25-30 ezer forintnál kezdődik. A 16-os méret 3,5–6 éves korig ajánlott, ára 27-30 ezer forintnál indul. A 20-as méret 6–8 éveseknek ajánlott, ára 35 ezernél kezdődik. A 24-es 7–11 éves gyerekeknek való, legalacsonyabb ára 45 ezer forint. Érdemesebb szaküzletben és nem multiban vásárolni, mert igaz, hogy néha olcsóbban jut a szülő biciklihez, viszont minőségileg messze elmarad. Nem beszélve arról, hogy több szaküzletben visszaveszik a használt kerékpárokat, így másodkézből nagyjából fél áron lehet jó minőségű biciklihez jutni – tudjuk meg Nagy Andrástól, aki elmondja, reneszánszukat élik a használt biciklik. Jól működő felnőttbiciklit újonnan 50 ezer fonttól lehet szaküzletben találni, ami élvezhető is, az már 70-80 ezer forint. Gyerek- és felnőttsisak egyaránt 3–15 ezer forint között mozog, míg a gyerekülés 12–15 ezer. A bicikli után köthető, két gyerek szállítására alkalmas utánfutó 100–120 ezer forintnál kezdődik. A napi használatban lévő bicikliket minimum évente szervizelni kellene. Lippai Mária családjával gyakran a dorozsmai kirakodóvásáron szerzi be a bicikliket: gyerekbiciklit 15, felnőttet 30–40 ezer forint között lehet találni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem könnyű olcsó tüzelőhöz jutni

20 ezer forintos illetéket kell fizetni, ha bárki természetvédelmi területről szeretne elhalt fát… Tovább olvasom