Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Biernacki Karol tiszteletbeli konzul lesz

Szeged - Hazájáért vállal társadalmi munkát Biernacki Karol, aki a megyeházán megnyíló tiszteletbeli lengyel konzulátust fogja vezetni. A leendő diplomata Szegeden tanult, ide nősült, történész, ő a megyei levéltár igazgatója.
Néhány hónapon belül lengyel zászlót tűznek a szegedi megyeházára a magyar mellé, és tábla fogja hirdetni a lengyel tiszteletbeli konzulátus székhelyét. A megyei közgyűlés úgy döntött, irodát ad a diplomáciai képviseletnek. Hamarosan Magyarországra látogat a lengyel külügyminiszter, és magyar kollégájával közösen fogja bejelenteni a szegedi iroda elindítását. A tiszteletbeli konzul Biernacki Karol történész, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója és a Szegedi Lengyel Önkormányzat elnöke. A lengyel állampolgárok segítése, érdekeinek képviselete és a kapcsolatok erősítése nem új feladat számára. Ha lengyelekkel kapcsolatos hivatalos segítségre van szükség, most is hozzá vezet minden út, és idén tavasszal a Szejmben (a lengyel országgyűlésben) is bemutatták Bagi Zoltánnal közösen összeállított kiállítását a két nép történelmi kapcsolatairól.

Bienarczki Karol az Emlékpontban, a Katyn-kiállításon. Archív fotó: Segesvári Csaba
Bienarczki Karol az Emlékpontban, a Katyn-kiállításon. Archív fotó: Segesvári Csaba


– Tíz évvel ezelőtt vetette fel először a budapesti lengyel nagykövetség, hogy érdemes lenne létrehozni Szegeden egy lengyel tiszteletbeli konzulátust, ez a terv most valósul meg – mondja Karol. – Ez lesz az első ilyen „féldiplomáciai" képviselete Lengyelországnak Magyarországon. Lengyelországban tudomásom szerint három ilyen magyar képviselet is működik. Abban, hogy ez létrejöhet, a város helyzete is közrejátszik, hiszen egyre több lengyel állampolgár fordul meg itt átutazóban Dél-Európa felé, vagy jön Szegedre nyaralni, pihenni. A Csongrád Megyei Önkormányzat és Magyar Anna elnök is fogékony a kapcsolatok erősítésére, ennek tudható be, hogy a két államfő együtt látogatott el nemrégiben Szegedre és Ópusztaszerre.

Biernacki Karol a lengyelországi Jaslóban született, 19 éves kora óta él Szegeden: itt tanult, ide nősült, de tartja a kapcsolatot hazájával.

Olvasóink írták

  • 1. kétely 2012. június 19. 22:14
    „Gratulálok, nagy megtiszteltetés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örmény önkormányzat: csak egy tánc volt?

Két egyesület harcolt az örmény önkormányzatért Szegeden 2010-ben. Az egyik néptáncot ígért, a másik nyelvet oktat. Megnéztük, mennyi pénzből. Tovább olvasom