Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Bigebutik, luvnyadiszkont

Szeged - Sokféle szinonimát találtak a Leányvásárra a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukciójában: mondják a szereplők menyecskekereskedésnek, spinémarketnek, luvnyadiszkontnak, bigebutiknak, némberplázának. A történetet ugyan átírták, Jacobi Viktor muzsikája azonban a régi.
Nehéz egyszerre mindenkinek megfelelni. A tradicionális operettközönség, az idősebb néző általában a régit, a megszokottat szeretné újra hagyományos formában látni, a szegedi fesztivál pedig próbál új híveket is szerezni, fiatalokat is megnyerni az újjáélesztett műfajnak. A kettőt egyszerre – szinte lehetetlen. Mégis erre vállalkozott az évadnyitó produkcióval, Jacobi Viktor 102 éves operettjével, a Leányvásárral a filmrendezőként nevet szerzett, de jelentős színházi tapasztalattal is rendelkező Gothár Péter. A főpróbán még úgy tűnt, nem áll össze időben az előadás, de a pénteki premier már mintha meggyőzte volna a nézők többségét.

Vinnai András teljesen átírta a szövegkönyvet: a sztorit westernkörnyezetből a tengerpartra, egy szigetre helyezte át. A bonyodalom oka: a hájzúzó csodaszert, amely gyorsan lefogyasztja a legkövérebb szigetlakókat is, az eredetileg kutyaeledel-gyáros Jack Harrison ellopta a feltalálótól; dúsgazdaggá lett üzletemberként szeretné a politikában is kamatoztatni a vagyonát – az elnöki posztról álmodik. Egyetlen leánya, Lucy a szigetlakók népi ünnepén nem ismerve a helyi szokásokat minden kérőt kikosaraz. A szabályok szerint ezért végül a legszegényebb aspiránshoz kell mennie, aki nem más, mint Tom, a kifosztott feltaláló álnéven bemutatkozó fia... Úgy összefonódik ebben a történetben pénz, szerelem, politika, mint egy fordulatos, kortárs kalandregényben. A rengeteg naprakész poén, nyelvi lelemény ellenére is mintha a kusza sztori túl sok lenne egy operettbe, vagy legalábbis könnyen elveszítheti a fonalat a nem eléggé koncentráló néző.

Jelenet a darabból. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet a darabból.
Fotó: Schmidt Andrea

A díszletet is a rendező tervezte: előbb egy benzinkút – ahol van képeslap, szív alakú sör és kólaízű kondom –, majd egy luxusjachtként emlegetett papírhajómonstrum uralja a színpadképet. Remek ötletnek bizonyult a két mozgójárda beépítése, mert groteszk, filmszerű mozgásokat sikerült vele létrehozni. A produkció fontos szereplője a Szegedi Kortárs Balett és a színházi tánckar 24 táncosa – a koreográfiát jegyző Juronics Tamásdinamikus, ötletes akciókat talált ki számukra. A szereposztás telitalálat. Nagy Ervin Tom (Miggles) Fleetwood szerepében újraértelmezte a bonviván fogalmát: Tihanyi Ildi különleges papíralapú jelmezében, két-háromszáz kilós bumfordi kolosszusnak öltöztetve is képes sok humorral, kifogyhatatlan energiával macsóként hódítani. Nyári kalapban, fehér zsebkendőt lengetve énekel, ha hagyják – ironikusan megidézve a legendás tenorkirály, Luciano Pavarotti alakját. A Lucyt alakító Bordás Barbara ízig-vérig nő, igazi primadonna, a régi dalszövegeket átköltő Varró Dániel vicces-ironikus mondatait is természetes bájjal, csilingelő hangon énekli: „Jaj, leázott a sminkem, és retikülöm sincsen" vagy „Nincs napszemüveg rajtam, meztelen a talpam". A váratlan sziporkákkal sűrűn teletűzdelt új szöveggel csak az a baj, hogy nem mindig lehet érteni, követni, pedig érdekes, amikor egy bonviván így csábít: „légkondid a szél, fitnesztermed a tenger".

Nagyszerű táncos-komikus a Fritz szerepét játszó Keresztes Tamás, aki pazar mozgáskultúrával Chaplint ötvözi Latabárral, extraként pedig a harmincas évek stílusában autentikusan énekel. Szubrett párja, a teltkarcsú Bessyként színpadra lépő Kiss Diána Magdolna ideális partner az abszurdba hajló bolondozáshoz. Könnyed eleganciával énekelték-táncolták a Kettecsként, a publikum élvezte stílusgyakorlatnak is beillő páros jeleneteiket. Jó a többi figura is: Hegedűs D. Géza nordic walking botokkal ruganyosan közlekedő önimádó, dagadt polgármestere, Schell Judit luxusölebbé korcsosult, groteszk Harissonnéje, Szombathy Gyula pénzéhes, számító Rottenberg papája, Ujlaki Dénes korlátolt, zsugori Harrisonja, Kocsis Gergő disznózsírral töltött medúzát kínáló utcai árusa.

„A háború előtti fiatal magyar intellektuelek szent Párizs-áhítatával ízlelgette a francia zene finom fűszereit, és ezeknek zamatával tette csiklandósabbá a bécsi operettstílus vaskos főztjét" – írta Jacobi Viktorról találóan druszája, Lányi Viktor. Muzsikája máig megőrizte üdeségét, báját; legalábbis olyan odaadással, ahogy a show-mannek is kiváló Silló István dirigálásával a szegedi szimfonikusok játszották, élvezet volt hallani.

Olvasóink írták

 • 6. seheresezade 2013. július 09. 12:55
  „Aki annak idejen a vezetovaltast tamadta,annak most minden darab rossz lesz.Ezeknek meg a sz@r is kesere.”
 • 5. amina 2013. július 08. 15:26
  „Én tudtam hogy modernizált lesz, igy nem ért váratlanul és sokkal jobban tetszett mint amit vártam. Tele jó poénokkal, teljesen helyénvaló volt, ahogy kifigurázták egy elkényeztetett dúsgazdag lánynak mi a fontos. Ahol mi ültünk nagyon sokan nevettek még hangosan, én nem láttam ott hazamenni tömegeket. Nekem sokkal könnyebben emészthető volt mintha egy komolyabb darab lett volna, ezt fáradtan is lehetett élvezni”
 • 4. Zsu1976 2013. július 08. 14:29
  „Mi is láttuk a szombati előadást. Nekünk sem tetszett. Az eredeti címet használták nézőcsalogatónak. Más címmel nem tudtak volna ennyi jegyet eladni. Szerintem nagyon sokan csalódtak. A szünetben elég sok nézőt láttunk elmenni.”
 • 3. kriszta0508 2013. július 08. 14:28
  „Nekem se tetszett ez a feldolgozás..........”
 • 2. cs012 2013. július 08. 13:18
  „Ennyire alacsony színvonalú, olcsó, nulla előadást, mióta szabadtérire járok még nem láttam. Szegedhez és a szabadtérihez méltatlam. Ha belegondolok, hogy valaki ezért több száz kilómétert is utazott....... Szegény.”
 • 1. buttler 2013. július 08. 12:03
  „Nagyon gyenge volt.
  Mi értelme a klasszikus operetteket átírni?
  Ha meg átírják, miért hagyják meg az eredeti címet?

  Nem ilyen színvonalú előadásokhoz vagyunk szokva a téren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spórol az EDF DÉMÁSZ, kéthavi számlát küld

"Azért, mert az áramszolgáltató spórolni akar, ne nekem nehezítse meg a dolgomat! Egyszerre túl sok nekem a 6800 forint." Tovább olvasom