Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Bikiniben hazánk nevezetességeiről

Húsz percben mutatja be Magyarországot Dél-Afrikában, bár órákig tudna róla mesélni. Hiszen ez a szakmája. Magony Szilvia, vagyis Miss Turizmus 2006 a szegedi halfesztiválon adott át díjakat.
Szilvia Dél-Afrikában is megállja helyét. Fotó: Frank Yvette
Szombaton a szegedi halászléfesztiválon járt, de hamarosan Dél-Afrikába utazik Miss Turizmus 2006. Magony Szilvia 109 lánnyal versenyez szépségben és turisztikai felkészültségben a Miss Tourism of the World címért. Szeptember 19-én Londonból indulnak különgéppel a versenyzők Durbanbe, ahol az október 5-i megmérettetésig kirándulnak, pihennek és felkészülnek a szereplésre.

– Nem irigylem azt a koreográfust, aki 110 különböző nyelvű lányt próbál tanítani – jegyzi meg Szilvia, aki Afrikában 20 percben mutatja majd be Magyarországot.
– Sokan mondják, hogy a 20 perc sok, de én azt gondolom, hogy inkább kevés. Nem szeretnék elveszni a részletekben, ezért egységesen mutatom be az országot, az értékeit, például a termálvizet. Ezenkívül elsősorban Nobel-díjasokat, a világszerte használt magyar találmányokat emelem majd ki.

Szilvia nemcsak 20 percig, hanem órákig is tudna mesélni a témáról, hiszen amellett, hogy az Itthon Otthon van című műsor szerkesztő-műsorvezetője, egy középiskolában Magyarország idegenforgalmi földrajzát és budapesti idegenvezetést tanít.
– A tanítás egyrészt szinten tartja a tudásomat, másrészt – jó valamit továbbadni. Ha nem is turisztikai szakembernek készülnek a gyerekek – már így mondom, hogy gyerekek, hiszen az iskolában csókolom tanárnővel köszönnek, ami még mindig furcsa – , sikerélmény, ha rá lehet őket venni, hogy akár csak alapműveltségi szinten ismerjék az országot.
Szegedről egyébként többek között a dóm, a város gasztronómiája, a Tisza, a termálvíz, a lovas turizmus szerepel a tananyagban.

Egyéb levesek

Szilvia a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál díjátadásán működött szombaton Szegeden. Bár a bográcsban készült szegedi halászlevet szereti, elkészíteni egyelőre nem tudja. Specialitásai egyébként a levesek: a hús-, a gyümölcs-, a májgaluskaleves.

Arra a kérdésre, hogy mi vonzotta a szépségversenyekben, Szilvia elmondja: a jó a hangulat, a profi smink, a csinos ruha. A 17 éves kora óta versenyző lány bár eleinte „csak" különdíjakat nyert, munkát kapott, ismeretségeket kötött.
– Az sem mellékes, hogy a családom három évig abból nyaralt, amit ezeken a versenyeken nyertem. A Miss Balatonon azért indultam, mert abban az évben nem tudtunk nyaralni menni, s a döntősök egy hétig üdülhettek a Balatonnál. Ezután nem akartam több versenyen indulni, a Miss Turizmus volt a kivétel. Nem az volt a mozgatórugó, hogy bikiniben lejtsek fel-alá újra egy szépségversenyen, hanem az, hogy kamatoztatassam, amit eddig tanultam. Hogy külföldön képviseljem az országot, hogy tudjak róla beszélni. De ez az utolsó verseny. Annál is inkább, mert a lányok nagy része 18–21 év közötti. Én 25 vagyok. Az én előnyöm a tapasztalat és az idegenforgalmi tájékozottság. Az övék a koruk.

A szépségverseny ötletével kacérkodó lányoknak Szilvia azt tanácsolja: csak lazán. A színpadon ugyanis minden meglátszik. A görcsösség, a zavar, az idegesség. „Ha tetszel a zsűrinek, akkor tetszel, ha nem, akkor nem. Nyilván mindenki talál az életben olyanokat, akik szépnek látják."
Szilvia capoeira aerobik és konditermi edzésekkel készül a megmérettetésre. Tornázni általában párja is elkíséri.

– Amikor a Miss Turizmusra készültem, és már szinte lefordultam a futógépről, a fülembe súgta: azok a lányok hét évvel fiatalabbak nálad! Gyerünk, még tíz perc! – magyarázza, majd gyorsan felmenti párját: csak viccelt. Egyébként valóban ösztönzik egymást.
– Ha a túlzsúfolt hétköznapok után este 7-kor, 8-kor elmegyünk edzeni, az ellazít. Több mint egy éve rendszeresen tornázom, és ha az intenzitás csökken is, nem akarom abbahagyni. Egyszerre fáraszt és felfrissít. Energiát ad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első nap az iskolában

A több mint két és fél hónapos vakáció után tegnap reggel ismét becsöngettek az általános-, és… Tovább olvasom