Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Biofarmtól a partyszervizen át a kerttervezésig

A Szegedi Vadasparkban dolgozott öt éven át Konrád Mónika. Először szakmai úton járt az Egyesült Államokban. Később visszatért, s egy biofarmon vállalt munkát. Most férjével, Philip Coxszal együtt itthon él. Az amerikai fiatalember az egyik szegedi gimnázium lektoraként dolgozott az elmúlt tanévben. De a pár a tengerentúlra készül.
Konrád Mónika férjével, Philip Coxszal. Együtt dolgoztak Amerikában. Fotó: Segesvári Csaba
Öt évet töltött a Szegedi Vadasparkban Konrád Mónika. E munkához indíttatást az egyesült államokbeli Milwaukee állatkertjében szerzett, ahol 2004-ben járt tanulmányúton. Akkor meglátogatott egy helyi biofarmot is, ahová még ugyanabban az évben visszament dolgozni.

– A húszhektáros farmnak csupán egy kisebb részén termesztettünk zöldségeket, gyümölcsöket. A tulajdonos mellett négyen gyakornokoskodtunk, heti negyven órát dolgoztunk – mesélte Konrád Mónika. – Kétkezi munkát végeztem, mert a farmon nem használtak gépeket. Természetesen gyomirtó szereket sem. Többféle salátát, borsót, spenótot, céklát termesztettünk.

Az amerikai városban egyébként már volt ismerőse: korábban megismerkedett Philip Coxszal, aki egy csereprogramban magyar nyelvet és kultúrát tanult Szegeden. A fiatalember ma már a férje, kiválóan beszél magyarul. Azt mondja, sokat dolgoztak együtt, például két partyszerviznél is. Karácsonyi, születésnapi rendezvényeket szerveztek és bonyolítottak le. Sok család otthonába, konyhájába eljutottak így, megismerték és megszerették a gasztronómiát. Dolgoztak egy kertépítő vállalkozásnál is, ahol Mónika kertterveket rajzolt. Órákat is tartott, egy helyi kertészet tulajdonosa kérésére kenyai, portugál, laoszi, egyiptomi bevándorlóknak beszélt a méhészetről. A méhészkedés nem áll távol Mónikától: családjának férfitagjai ezzel foglalkoznak.

A házaspár most itthon él. Philip az elmúlt tanévet a Deák gimnáziumban töltötte, lektorként dolgozott. Mónika azt mondja: szeptemberben készülnek visszamenni Amerikába. Korábban több dologba belekóstoltak, lehet, hogy a partyszervizes munkát folytatják, talán tanítanak. Szívesen élnének az Egyesült Államokban, de ha a sors úgy hozza, mégis Magyarországon telepednek le. Az élet majd elrendezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Miklós

Hatvanesztendős korában váratlanul elhunyt Halász Miklós Táncsics Mihály-díjas újságíró. Lapunk… Tovább olvasom