Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Biofinomítás és megújuló energia

Mi az összefüggés a biopolisz és a biofinomítás között? Mit jelent a megújuló energia? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Kovács Kornél professzor, a Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékének vezetője.
A biopolisz program úgynevezett zöld biofinomítási programját ismertető Kovács Kornél professzor elmagyarázza: az eljárással a megújuló biomasszából kivonják a legértékesebb komponenseket. Például táplálkozási célra cukrokat, szerves savakat, keményítőt; továbbá a biotechnológiai ipar számára enzimeket, a környezetben lebomló csomagolóanyagot; aztán vegyipari alapanyagként használatos vegyületeket, olajokat; textiliparban használatos rostokat; a fennmaradó részt pedig először megújuló energiatermelésre használják, végül a fermentáció végtermékét talajerő pótló, műtrágya kiváltó anyagként hasznosítják. Ezzel a biomassza teljes körforgását és a benne tárolt napenergia sokoldalú felhasználását valósítják meg.

A megújuló, biológiai energiatermelés gyakorlati lehetőségei közül szó esik a hidrogénről, mely a legtisztább, ezért a jövő energiahordozója, hiszen elégetésekor csak víz keletkezik. Viszont ma hidrogént szinte kizárólag környezetet szennyező, fosszilis energiahordozóból, földgázból állít elő az ipar. Pedig biológiai rendszerek, mikrobák is képesek megújuló hidrogéntermelésre. A molekuláris biológia eszközeivel kell átalakítani ezeket az apró, élő gyárakat a fokozott és gazdaságos energiatermelés érdekében úgy, hogy legfontosabb anyagcsere folyamataik, tehát életfeltételeik ne változzanak meg. Ugyancsak gáznemű energiahordozó a biogáz, amely szerves anyagok levegőtől elzárt lebomlása során képződő metán- és szén-dioxid-tartalmú hasznos gázelegy. A kutató szerint a következő évek fontos tennivalója a biogáz- és bioetanol-gyártás együttes megvalósításának kidolgozása, a megújuló bioenergia-termelés üzemszerű és széleskörű bevezetése. Ez a mezőgazdaság szerkezeti problémáival, az EU-elvárások teljesítésével kapcsolatos feladatok egy részére is megoldást kínál.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Felvételről pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommegyés csata a kórházi ágyakért

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított… Tovább olvasom