Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Biokertészek, titulus nélkül

Mórahalom - A Nagycsaládosok Országos Egyesületének mórahalmi csoportja biokertész klubot alakított.
Nemrég tartotta első találkozóját a mórahalmi biokertész klub. Minden hónap első keddjén gyűlnek össze azok a gazdálkodók és lakosok, akik fontosnak tartják a biotermesztést és az egészséges táplálkozást. A klub egyik tagjával a Mórahalom és Domaszék határán lévő tanyáján beszélgettünk.

– Tizenöt éve gazdálkodom vegyszermentesen. A célunk az, hogy minél kíméletesebben viszonyuljunk a természethez. Bográcsozás mellett találtuk ki, hogy valamilyen hivatalos formát kellene adni a találkozóinknak, ahol megbeszélhetjük a problémáinkat – magyarázta Tóth Szabolcs, a klub egyik alapítója.

Tóth Szabolcs 15 éve gazdálkodik vegyszermentesen. Fotó: Frank Yvette
Tóth Szabolcs 15 éve gazdálkodik vegyszermentesen. Fotó: Frank Yvette

A fiatal gazdálkodó birkákat tart, az állat tejéből tavasztól őszig sajtot készít. – Sűrűbb, mint a többi tej, könnyen kezelhető. A sajtnak sajátos, erős ízvilága van – mondta.

A klub tagjai találkozóikra előadókat hívnak meg. Az első találkozón Pápai István, a Szeged környéki biogazda körök évtizedek óta meghatározó alakja elmondta, amikor belekezdett a gyümölcstelepítésbe, akkor a biotermékeknek megfelelő áruk volt a piacon. Úgy véli, ma már nem éri meg a gazdálkodóknak piaci mennyiségben termelni.

Juhsajtja is vegyszermentesen készül. Fotók: Frank Yvette
Juhsajtja is vegyszermentesen készül. Fotók: Frank Yvette

Tóth Szabolcs hozzátette, a társaság lényege, hogy senkinek nincs titulusa. – Itt mindenki barát – fogalmazott. Terveik közt szerepel közös programok, például gyümölcsoltás megszervezése.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskönyv-ajándék karácsonyra

Hogy hogyan főzi kedvenc halászléjét a nagy sikerű nemzetközi halászléfőző fesztiválok országos hírű főrendezője, Frank Sándor mesterszakács? Tovább olvasom