Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Biológiából verhetetlenek a szegedi Radnóti gimnázium diákjai

Szeged - Soha nem fordult még elő, hogy az országos középiskolai tanulmányi verseny első négy helyén ugyanannak az iskolának a diákjai végezzenek. Most azonban ez megtörtént biológiából: taroltak a radnótisok.
Az ország legjobb biológusképző helye a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium – immár hivatalosan is. Az idei országos középiskolai tanulmányi versenyen ugyanis – amely a legrangosabb, diákoknak kiírt megmérettetés – a szegedi iskola tarolt: az első négy helyen radnótis fiatalok végeztek. Korábban még soha nem volt példa arra, hogy egy iskola ennyire kiemelkedjen az országos mezőnyből. Az eredmény további érdekessége, hogy a díjazottak osztálytársak, 12/B-sek.

A versenyt Eperjesi Dávid nyerte meg – ő egyébként idén a Dr. Árokszállásy Zoltán országos biológia- és környezetvédelmi versenyen sem talált legyőzőre. Mögötte Nászai Máté és Szentirmai Márton végzett – ők azok, akik tavaly aranyérmet hoztak haza az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiájáról. A negyedik helyet pedig Hawchar Fatime szerezte meg.

A különbség a fiatalok között pontszámban is minimális volt – azt mondják, leginkább szerencse kérdése, hogy végül ki hol végzett. A felvételinél sokat számító pluszpontoknál egyébként a helyezésnek nincs is jelentősége, hiszen az első tíz közül mindenki 80-at kap. A fiúk azonban mint dobogósok Hoffmann Rózsa államtitkártól oklevelet is átvehettek.

Dobogósok: Nászai Máté, Eperjesi Dávid, Szentirmai Márton tanárukkkal, Bán Sándorral. Fotó: Schmidt Andrea
Dobogósok: Nászai Máté, Eperjesi Dávid, Szentirmai Márton tanárukkkal, Bán Sándorral. Fotó: Schmidt Andrea

A tehetséges diákok abban egyetértenek, ha nem a Radnótiba járnának, biztosan nem tartanának itt, ahol most. – Itt nagyon komolyan veszik a tehetséggondozást, sok időt töltenek velünk külön is a heti öt tanórán kívül – mondta Máté. – Sokat számít az is, hogy a tanárok folyamatosan ösztönöztek, és ha nem tanultunk, bizony leszidtak – tette hozzá Márton. Dávid pedig azt emelte ki: az ország legjobb, világszínvonalú laborját rendezték be az iskolában, amely nagyban megkönnyíti a felkészülést.

A fiatalok idén végeznek – természetesen mindnyájan biológiával akarnak továbbra is foglalkozni. Hárman orvosi egyetemen tanulnak tovább, Máté pedig Cambridge-ben folytatja tanulmányait. Felkészítő tanáruk szerint a felsőoktatás kihívása, hogy mit tud kezdeni velük, hiszen bizonyos területeken már most akkora a tudásuk, amivel a BSC-s államvizsgán gond nélkül átmennének. – És ez nem csupán tárgyi tudás, kutató gondolkodással rendelkeznek – emelte ki Bán Sándor.

A pedagógus egyébként nem tart attól, hogy az iskola biológia-sikersorozata a végzősök elballagásával megszakad, hiszen már látszik az utánpótlás. A 11. évfolyamosok 14., 15. és 21. helyen végeztek az idei OKTV-n, és a 10. évfolyamon is találni két országos bajnokot.

– A négy évvel ezelőtt bevezetett újfajta felvételi beváltotta a hozzá fűzött reményeket – magyarázta a sikeresség hátterét Bán Sándor. – A speciális biológia tagozaton a válogatásnál nem az általános iskolai tudás, hanem elsősorban a gondolkodási képesség számít. Vagyis azt nézzük, kit tudunk majd tanítani.

A diákok sikereit a TÁMOP-3.4.4/B konstrukció segítségével a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete támogatta.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. upotrebljivo_do 2011. június 11. 22:23
  „Nyilván van emberi oldala is, de a tanórákon nem ezt mutatja...
  Egyébként engem (sajnos?) csak 1 évig tanított és engem is - mint sok más embert- levegőnek tekintett (kivéve ha be kellett valakinek szólnia :D). Ettől függetlenül rettentő hálás vagyok neki ezért az 1 évért, mert rengeteget köszönhetek neki. Nyakamat rá, hogy miatta tartok most ott, ahol. :)
  És bár én nem tettem szert már a gimiiben BSC-s tudásra, de azért jól esett volna, ha néha engem is emberszámba vesz, na. :D
  Amúgy nekem nem volt nála gyomorgörcsöm, de teljesen megértem, hogy egyes embernek sok az, amit csinál. :)

  Egyébként gratulálok a diákoknak és a Tanár úrnak is.”
 • 34. Ábel 2011. június 11. 14:17
  „33. omg
  Én ismerem a tanár úr emberi oldalát is...nem olyan, amilyennek képzeled...”
 • 33. omg 2011. június 11. 12:19
  „14. GondaIstván
  Nos, igen, megkérdőjelezhetetlen a hozzáértése és a tudása, de emberileg egy biológiai zsákutca :) Semmiképp sem egy legenda.

  29. deszki
  Úgy van! Meg akkor, ha nem vagy biológiai/kémiai beállítottságú, vagy csak ha szimplán nem tetszik neki a fejed.”
 • 32. Sandwitch 2011. június 11. 10:48
  „A lányom ősszel fog kezdeni a Radnótiban. A Ságváriba is bekerült volna, én inkább ez utóbbit javasoltam neki, gondolván, hogy ott is nagyon alapos tudást nyújtanak és talán nem annyira "versenyistálló" mint a Radnóti. Ő nem így döntött. Az indoka: anyu, én az egyetemen nem szenvedni akarok az anyaggal, ahhoz pedig a Radnóti kell, mert ott alaposan belémverik az anyagot. 14 évesen ő döntött így. Ha elleneztem volna, akkor ősztől egy olyan iskolában kezdene, amelyet nem ő választott. Kicsit féltem őt, de az eszemmel tudom, hogy jól döntött.”
 • 31. Ábel 2011. június 10. 23:28
  „22. LuluBono: Mondj akár egyetlen egy embert, aki 100-as! De komolyan, nem csak hasra ütés szerűen.

  19. kenguru: 1 év nem olyan hú de hosszú idő...

  20. oszama: Én is magam döntöttem a Radnóti mellett...

  Demanda: Egyetértek ;)”
 • 30. Demanda 2011. június 10. 21:53
  „Én is Radnótis voltam, és gyomorgörcs sehol :) Bán tanárúr módszereit és stílusát meg kell szokni, az szent. Az embernek az egyetemen is kell alkalmazkodnia az adott tanárhoz és módszereihez, különben el fog vérezni. Sokszor feljön a versenyistálló/magolóiskola vád, de édes babáim, ha csak a tanulás módszertanát adja át az iskola, ha csak tanulni tanítanak meg a tanárok, már azzal biztosítják a jövődet. Ha valaki nem tud tanulni, az így alapok nélkül képtelen lesz az összefüggések felismerésére, a mélyebb tudás logikájának elsajátítására. A lexikális tudás és a kreatív gondolkozás csak kéz a kézben tud jól működni. A magyar oktatás régen szinte csak az elsőre alapozott, most csak a másodikra. Szánalmasak az érettségik, az egyetem meg százával rostálják a hulladékot.”
 • 29. deszki 2011. június 10. 18:37
  „Hát azért Bán tanárúrnál lehet gyomorgörcsöt kapni, különösen, ha lánynak szült anyád ...”
 • 28. Pipacs50 2011. június 10. 18:31
  „A fiunk, nem most, matematika tagozatra járt. Azóta matematikus - kutató! Sokszor emlegettük, mert sok probléma volt vele kamaszként, hogy mennyi gondunk volt! Erre a válasz: volt 5 boldog évem!!!!! (mivel már 8-osként is a Radnóti spec.matek tagozatának volt a tanulója, ahol 1200 jelentkezőből 12-t vettek fel). Akkor csak nem lehet olyan szörnyű iskola!”
 • 27. nelek 2011. június 10. 18:11
  „Az jó tanárok mellett, azért annak is lehet szerepe, hogy a RMG egy egész régió gyerekeiből válogathat (ld.: túljelentkezés). Persze ha nem lenne jó, akkor népszerű sem lenne ez is igaz. De egy "futottak még" gimnáziumi osztállyal semmilyen tanár nem nyerne biológiaversenyt.”
 • 26. 751510 2011. június 10. 17:36
  „Hajrá Radnóti!!!”
 • 25. Jozsoci 2011. június 10. 17:15
  „Én az élelmiszeripari szaközépben érettségiztem, utána a főiskolán folytattam. Sokan jöttek abba az évfolyamba a Radnótiból, de egyik se produkált jobb eredményt az alaptantárgyakkból /fizika, kémia, biológia/ mint én meg a többiek. Igaz, ez még a "Kossuth korszakban" volt/1972/.”
 • 24. kenguru 2011. június 10. 16:35
  „Minden szép és jó, csak az a baj, hogy magyarnak születtünk!
  Én csak azt tudom javasolni minden magyar fiatalnak, :) köztük magamnak is, hogy mielőbb hagyja el az országot!”
 • 23. teknőcernő 2011. június 10. 16:14
  „Gratulálok a diákoknak, a tanár úrnak és természetesen a Radnóti gimn.-nak is és akkor még ott a Ságvári is. Jó kis hely ez a mi várqsunk Szeged . Nem véletlen ay SZTE előkelő nemzetközi helyezése.:))”
 • 22. LuluBono 2011. június 10. 15:49
  „Azért aki ismeri tudja hogy Bán Sándor nem teljesen 100-as de azért Gratuláció az eredményekért!”
 • 21. tzs 2011. június 10. 15:23
  „oszama: nem tudok más nevében nyilatkozni, de az én esetemben az én tudatos döntésem volt, a szüleim azt mondták döntsem el hogy mit szeretnék. RMG-s szerettem volna lenni. Tádá.

  kenguru: két éve érettségiztem, ez alatt az idő alatt egyértelmű hogy minden RMG-s negatív emlékem gyorsan átváltott pozitívba, meg egyébként agymosáson is átestem hetente egyszer nehogy csúnya dolgokat merjek mondani.

  Nem értem miért kell azt hinni hogy belekényszerítenek minket a szülők és aztán ott vért pisilünk 24/7. Ott voltatok? Nem. Akkor nem kell baromságokat mondani.”
 • 20. oszama 2011. június 10. 15:04
  „"Azért mentem a Radnótiba" ????
  14 évesen nem hiszem h a te tudatos döntésed volt h oda mész inkább a szüleidé.”
 • 19. kenguru 2011. június 10. 14:22
  „Erre csak ezt tudom mondani: "Az idő mindent megszépít".”
 • 18. Ábel 2011. június 10. 13:08
  „8. kenguru

  Ha nem ismered a tanár urat, akkor honnan ismernéd a tanítási módszerét? (Mellesleg a cikkben le van írva a teljes neve...) 1 éve, hogy az RMG-ben végeztem kémia szakon Hancsák tanár úr szárnyai alatt, mellette emelt biológiát is tanultam Bán tanár úrnál. Nem úgy emlékszem vissza az ott töltött évekre, mint egy kínzókamrára, hanem mint eddigi életem legszebb 4 évére. Mellesleg én is úgy tapasztaltam magamon az egyetemen, hogy némi előnyhöz juttat az RMG-s oktatás...
  A tanár-diák kapcsolatról meg csak annyit, hogy ha ennél jobb lenne, a diákok haza sem mennének a suliból, hanem beköltöznének...”
 • 17. eszterláncicérna 2011. június 10. 12:44
  „Magam is radnótis voltam, Édesapám jelenleg is ott pedagógus. Nem gondolom, hogy gyomorgörcse lenne egy olyan diáknak, aki oda akart jelentkezni, hogy Szeged legokosabb, legképzettebb, legfelkészültebb tanulói közé tartozzon. Tegye össze a két kezét, hogy ilyen intézményből léphet ki a nagybetűs életbe. Sok tízezer ember életét tette helyre az iskola, világszerte radnótisok ezrei emlékeznek rá mosolyogva, hálás szívvel.
  Aki nem akar tanulni, nincs értékrendje, jelentkezzen máshová.”
 • 16. DMagóg 2011. június 10. 12:34
  „A valamikor jónevű Bethlen Gábor Gimnáziumról mondja a város polgármestere:

  Ugyanakkor bevallja azt is, a Bethlen átadása annak idején elhibázott döntés volt: "A számok és a teljesítmény önmagáért beszél. (...) Ezzel képtelen szembenézni a református egyház, az ott dolgozók egy része" - jegyezte meg a polgármester, majd így folytatja: "Elvesztegettünk 18 évet akkor, s hajszál híján ebek harmincadjára jutott az intézmény."

  Dr. Lázár János modta mindezt.

  Nos, egy gimnázium nem játszóház, s nem is imaház. Már-már majdnem tudományos műhely, igazi műhelymunkával.
  Tegyük hozzá, hogy a Radnóti Gimnáziumnak a többi tárgyból sincs szégyenkezni valója! A különbség azokban is fényévnyi a többséghez képest.
  Csak így tovább!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nappali és Regióra az m1-en

Az m1 szegedi körzeti stúdiójából jelentkezik ma 9.50-kor a Nappali, 13.30-kor a Regióra című magazinműsor. Tovább olvasom