Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Biológiai órától a rákos sejtig

Szeged - Két napon át ismertetik munkájuk legújabb eredményeit a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) tudósai. A Straub-napokon a laboreszközöket gyártók is tanulnak, miközben eladnak.
– Biológiai óra működik minden élőlényben, ez időzíti a nap legmegfelelőbb szakaszára a feladatokat. Ezt úgy is fölfoghatjuk, mint gazdálkodást az élőlény energiakészletével – ismertette a biológiai óra lényegét Kozma Bognár László biológus. Megállapította: az alacsony intenzitású UV-B fény a növényekben azoknak a géneknek a működését ösztönzi, amelyek speciális – az UV-B elnyelésére képes – színanyagok termeléséért felelnek. Érdekes, hogy épp az alacsony intenzitású UV-B fény kapcsolja be azt a védekezést, ami az erős sugárzás káros hatásától óvja a növényt. Arra is fölfigyelt az SZBK Növénybiológiai Intézetében Nagy Ferenc akadémikus kutatócsoportjában dolgozva, hogy a biológiai óra a napszaktól függően engedi meg vagy gátolja, hogy beinduljon a színanyagok termeléséért felelős gén. Eredményeit az SZBK Srtaub-napok tegnapi konferenciáján ismertette.

– Az élet előrehaladtával a DNS folyamatosan károsodik, ezt folyamatosan javítja a sejt. Ám nem mindig sikerül helyreállítania az eredeti állapotot. Ha az ilyenkor létrejövő maradandó sérülés – például pontmutációk – száma halmozódik, akkor az a fehérje is „elromlik", amit az adott gén kódol. Mindez növeli a daganatos megbetegedés esélyét – enged mai előadásán bepillantást a sejten belüli folyamatokba Burkovics Péter biológus. Az SZBK Genetikai Intézetében Haracska Lajos kutatócsoportja tagjaként vizsgálja: e hibák akkor is problémát okoznak, amikor a sejtek osztódásakor lemásolódik a DNS-szakasz – megakadhat a folyamat. Az elakadt szakaszok továbbítására kínálkozó két hibajavító mechanizmus szabályozódását ismerteti. Erre az alapkutatási eredményre épül majd az alkalmazott kutatási szakasz, amelynek végén ott a személyre szabott rákterápia.

Olvasóink írták

  • 1. rebcat 2010. december 02. 13:16
    „Folyamatosan mondogatom, hogy akinek "jól jár" a biológiai órája, annak kárára van a nyári időszámítás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentességet kapnak a garázsboltosok

Bár azt tervezik, hogy emelik az építményadót Szegeden, a kisvállalkozók mentességet kapnak. Tovább olvasom