Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Biológiai rejtély a dióhéj és a kucsmagomba párosa

Algyő - A gombagyűjtők számára a tavasz a cseh kucsmagombák megjelenésével jön el, amelyek idén már február végén kibújtak az avarból. Amivel azonban Hajdú Mihály algyői gombaszakértő találkozott, a biológiai csoda kategóriájába sorolható.
Egy gyűjtő olyan cseh kucsmagombával kereste fel őt, amely egy dióhéjban növesztett termőtestet. Egy gombákkal foglalkozó internetes fórumon igazi szenzációt keltett a Csongrád megyei „lelet", a fórumozók nemigen találtak magyarázatot a jelenségre. A dióhéjban nincs elég tápanyag, van viszont csersav – amit nem szeretnek a kucsmagombák.
 
Rejtélyes páros Hajdú Mihály kezében. Egyelőre nincs rá magyarázat. Fotó: Karnok Csaba
Rejtélyes páros Hajdú Mihály kezében. Egyelőre nincs rá magyarázat. Fotó: Karnok Csaba

 – Volt, aki azt gondolta, hogy beleragasztottam a dióhéjba – nevetett Hajdú Mihály, aki maga is napok óta töri a fejét a magyarázaton. Fölvetették, hogy biztos elkorhadt a héj, így a gombafonalak a talajból áthatoltak rajta, de a héj teljesen ép, nem erről van szó. Úgy véli, egy varjú vihette fel magával egy nyárfára a diót még ősszel, megtörte, aztán leesett az avarra héja, amibe aztán kétféle spóra került. Ebből fejlődött ki a termőtest – magyarázta a negyven éve gombavizsgálóként dolgozó Misi bácsi. De ez se magyarázza, hogy szinte tápanyag nélkül miként nőtt ki a dióhéjból egy gomba.

A dióhéj és kucsmagomba párosa mindenesetre befőttesüvegbe került, és az ELTE laborjában vizsgálják meg alaposabban – hátha sikerül választ találni az élettani rejtélyre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Scaniával ütközött a Renault: nem adott elsőbbséget a 20-asnak, ütköztek

Scaniával ütközött a Renault: nem adott elsőbbséget a 20-asnak, ütköztek
Egy személyautó kanyarodott az Arany János utcából a Tisza Lajos körúton közlekedő 20-as busz elé.… Tovább olvasom