Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Biológusparadicsom Újszegeden

Több mint harminc év széttagoltság után idén egy helyre költözhet a szegedi egyetem biológus tanszékcsoportja. Az új szárnyakkal kibővített újszegedi épület birtokba vétele elkezdődött. Szeptembertől 1200 hallgató, több mint 100 dolgozó kezdi ott az új tanévet.
Négy oktatóhely között ingáztak eddig a Szegedi Tudományegyetem biológus hallgatói. Most, hogy elkészültek Újszegeden a Közép fasori biológiai épület új szárnyai, 34 év után végre egy helyre költözhetnek a biológia tanszékcsoporthoz tartozók. Az Ady téri épületből négy tanszék már tíz napja dobozol, laborberendezést csomagol, az új helyen is használható bútorokat és szekrényeket válogat, illetve szállíttat új újszegedi otthonába. Ide az SZBK-tól bérelt területről július elején költözik a biotechnológiai tanszék. A szakmódszertanosok is hamarosan elfoglalják új szobáikat. Közben az újszegedi épület régi szárnyában is nagy az átalakulás. A költözéssel együtt ugyanis átszervezték az egész tanszékcsoportot is – tudjuk meg Varga Csabától, az újszegedi biológiai épület igazgatójától. Az amúgy kutatással és oktatással foglalkozó biológus a tanszékcsoport szempontjai szerint ellenőrizte az 1,5 milliárd forint értékű beruházást.

Az összeköltözés 10-20 millió forintba kerül, s nyáron feszített munkatempót kíván. Most a legfontosabbnak az oktatást szolgáló termek fölszerelését tekinti Varga Csaba, mert szeptembertől körülbelül 1200 hallgató és nagyjából száz oktató-dolgozó munkahelye lesz az újszegedi biológiai „háromszárnyú ház". A közös kutatási együttműködés élénkülését, az oktatásszervezés javítását várja az egy helyre költözéstől Varga Csaba.

Ady tér

A szegedi Ady téri egyetemi épületből július közepéig elköltözik a biológusok többsége. Marad viszont az embertani tanszék kutató részlege, mert máshol nem tudnák elhelyezni a munkájukhoz szükséges 15-20 ezer csontot, leletet. A felszabaduló több mint ezer négyzetméternyi terület újrafelosztásáról még tárgyal az épület két lakója, a természettudományi és a bölcsészettudományi kar.

Az újszegedi biológiai épület régi szárnya mellé ragasztott újabbakra pillantva megállapíthatjuk: az évtizedeken át elhanyagolt telken impozáns, leginkább H betűre emlékeztető alaprajzú oktatóépület nőtt ki a földből – Szabó László, a DOB-60 Kft., illetve Varga László, a Duna–Tisza Kft. építészének tervei alapján. A már rendezett parkkal és parkolókkal körülölelt, klimatizált épületet könnyedén megközelíthetik és használhatják a mozgáskorlátozottak is. A régi szárnnyal érintkező középső egység az adminisztrációé. A két új oldalszárny jobboldalán laborokat, baloldalán oktatói és kutatói szobákat találunk, az egyik szintet a biotechnológiával foglalkozó Solvo Zrt. bérli. Akár konferenciaturizmusra is hasznosítható a második szint 260, 100, 60, 24 és 15 férőhelyes teremcsoportja.

Távozóban a Közép fasoron magasodó régi-új H-ra pillantva arra gondolunk: a biológusok álma akkor válna teljessé, ha pályázati forrást nyerhetnének a biológiai épület régi, 1973-ban fölhúzott szárnya fölújítására is. Viszont azzal, hogy az egyetem biológiai tanszékcsoportja ide, az SZBK, a Bay intézet, a Solvo Zrt., illetve a gabonakutató intézet közelébe költözött, elképzelhetővé lett, mit jelent a biopolisz, milyen a biológiai ipari park – igaziból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályakezdők közül sokan elvándorolnak Szegedről

A szegedi fiatalok jelentős része nem találja a neki megfelelő állást a városban, ezért más hazai… Tovább olvasom