Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Biomassza-erőmű: adok-kapok

Szeged - Lemondásra szólítja fel az alpolgármester a Szehő ügyvezetőjét, mert felhatalmazás nélkül szerződött, hogy átveszik a Szenergott által termelt energiát. A projektcég igazgatóját a biomassza-erőműről és a Fidesz-közeli beszállítójáról is kérdeztük.
– Határidőre leadtuk a városnak a távfűtésbe tervezett biomassza-erőmű és a használatimelegvíz-szolgáltatásba tervezett termálrendszer megvalósíthatósági tanulmányának kivonatát – tudtuk meg Benák Lászlótól, a tervezett beruházást koordináló Szenergott Kft. ügyvezető igazgatójától. A cég a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kisebbségi magántulajdonosának cége. Vezetőjét a Szehő ügyvezetőjeként ismerhették meg a szegediek 1999 és 2002 között.
Úgy kalkulálnak, hogy 10 százalékos árcsökkenés érhető el a fűtésben, miközben a beruházás is megtérül. A használati meleg víz árát lényegesen többel, 20-30 százalékkal lehetne levinni.

Benák László
Benák László
– Az újrókusi területet a város javasolta másik három ingatlannal együtt, a tulajdonos az SZKT telephelyét választotta. Ez volt legtávolabb a lakóterülettől – mondta az építkezés tervezett helyéről az ügyvezető. – 2012-ben már beadtunk egy vaskos tervezetet erről a konstrukcióról. 2008-ban a Magyar Geotermális Egyesület állásfoglalása alapján döntött a tulajdonos, hogy nem a termálvizes, hanem a biomassza-alapú fejlesztést választja. Azért, mert 7 termelő és 10 visszasajtoló kutat kell fúrni, a visszasajtolás ráadásul problémás a befogadó kőzet szerkezete miatt. Volt ilyen próbálkozás, az a kút nem működik.

A környezetvédelmi hatásokról Benák László elmondta: – Ránk is szigorú uniós szabványok kötelezők. A mai korszerűbb és olcsóbb technológiával elérhető, hogy a termálvíz ivóvíz-minőségű legyen, a biomassza-erőműnek pedig a jelenleg gázos fűtőműnél is kisebb károsanyag-kibocsátása legyen. Megadtuk annak az osztrák cégnek a nevét, amelyik a biomassza-technológiát hozná, hogy ellenőrizhessék. Az alapanyagot fűtési szezonban napi hat kamion hozná az Izabella hídon, a volt konzervgyár előtt, a rókusi állomás előtt és a hátsó úton közelíti meg a telepet.

A beszállításról az igazgató elmondta: a környezetgazdálkodással és 50 kilométeren belül lévő gazdákkal tárgyalnak, akik energiafüzet termesztenének. A szakhatósági engedélyekhez kérik a város hozzájárulását, ezek birtokában dönthet később a közgyűlés, milyen feltétellel vehető bérbe az SZKT-telep egy része. Az összesen 4,9 milliárdos beruházás a 2014-es fűtési szezonra elkészülhet. A biomassza-erőmű költsége kerekítve 1,7 milliárd, ehhez 850 milliós támogatást pályáztak, a termálvizes rész összesen 2 milliárdjából pedig a felét. A tulajdonos cég nyeresége 2011-ben 2 milliárd volt, de ha nem bírna a projekttel, nem költene az előkészítésre. Azért kellett sürgősségi indítványként beadni a tervezetet, mert különben nem kerül napirendre. Velük senki nem beszél. A Simicska Lajos-közeli alapanyag-beszállítóval kapcsolatos vádra Benák László elmondta: nem ismeri Simicska Lajost, és arról sem tud, hogy a közelben lenne földje.

Martonosi mondjon le!
– A Szenergott által benyújtott információkból továbbra sem derül ki, mitől lesz olcsóbb a távhő és a használati meleg víz. Az erőműről továbbra sem tudhatók meg a környezetvédelmi szempontok – fogalmazott Solymos László alpolgármester. – Megkaptuk a Szehő szerződését és szándéknyilatkozatát is, abból kiderül, a tulajdonos önkormányzat tudta nélkül a város által delegált ügyvezető, Martonosi István és a kisebbségi tulajdonost képviselő Básthy Gábor is februárban aláírta, hogy átveszik a hőenergiát és a meleg vizet a Szenergottól. Ezért Martonosi Istvánt lemondásra szólítjuk fel a pénteki közgyűlésen.

Olvasóink írták

 • 12. Figyelő 2013. április 28. 12:53
  „Akkor vegyük sorjába!
  Ez a biomassza erőmű építkezés ilyen szinten történő erőltetése nem más mint a FIDESZ DIKTATÚRA ÚJABB ÉKES BIZONYÍTÁSA!
  Ez nem más mint: "A majd mi megmondjuk, hogy mi a jó nektek" régi doktrína a FIDESZ által újra töltve, ala Bohács!
  Azt nem tudni, hogy a Bohács résztulajdonos e ebben a massza buliban, vagy mekkora sikerdíjat fog kapni, ha lenyomja a szegediek torkán!
  Más, ez a FIDESZ által a lakosságra erőltetendő erőmű egy elavult, Ausztriában már rég nem alkalmazott, a környezetre rendkívül ártalma technológia, hatalmas CO2 és szilárd égéstermék - korom - és pernye kibocsájtással, annyira, hogy alkalmasint eltakarja a napot is!
  Naponta több kamion fog - megvalósulása esetén a lakások ablaka alatt eldübörögni a masszát szállítva ehhez a FIDESZ- Bohács szörnyeteghez!

  A Bohács azt is eltitkolta, hogy ezzel a masszaszaurusszal mennyibe fog kerülni 1KJ hőenergia!
  Arról sem mesélt, hogy télen, akadályoztatott szállítás esetén mivel fűtik új Rókust!
  Bohács, aki nem mellesleg annak a területnek is ogy. képviselője miért nem tartott vagy tartatott lakossági tájékoztatást a masszaszauruszról, mit titkol el a lakosság elől?!

  Mit tehet a lakosság?
  Tiltakozik, aláírást gyűjt a népszavazás kiírására és ott elgáncsolja ezt az agyament tervet, elmeszeli a kitalálójával együtt!
  Az sem igaz, amit a Bohács állít, hogy ezzel olcsóbb lesz a hőszolgáltatás, ellenkezőleg, sokkal drágább, tehát Bohács nem mond igazat!
  A végére, ha a város építési szabályzata tiltja azon a területen az ilyen jellegű építkezést, akkor a FIDESZ mit erőlködik?
  Netán a diktatúrájával, és az új szövetségesével, a jobbikkal azt is módisítani fogja?
  Itt is megtalálta egymást ami összetartozik, azaz a FIDESZ - Jobbik szövetség a szegediek ellen!”
 • 11. macs 2013. április 25. 12:10
  „Csak kérdezem, hogy a versenyszférában egy ilyen kaliberű szerződést a cég vezetése a tulajdonos tudta nélkül aláírhat? Főleg annak fényében, hogy elég sok ha van a témában?”
 • 10. grafika88 2013. április 25. 12:03
  „Ne mondjon le ...rugják KI !
  Ez az amikor a fagyi visszanyal.”
 • 9. Együgyű 2013. április 25. 11:16
  „,,Biomassza-erőmű: adok-kapok"
  Ha a biomassza-erőmű megvalósulna, akkor közvetlenül előtte ugye a távhő és a használati meleg vízdíja emelkedne 40-6o%-al. Ezt követően lehetne az árakat 10%-al mérsékelni? ,,A tulajdonos önkormányzat tudta nélkül a város által delegált ügyvezető, Martonosi István és a kisebbségi tulajdonost képviselő Básthy Gábor is februárban aláírta, hogy átveszik a hőenergiát és a meleg vizet a Szenergottól." Vélelmezem, hogy ennek fényében Martonosi Istvánt és Básthy Gábort is lemondásra kellene felszólítani jól tejelő székükből. Az utóbbi meg visszatérhetne szolidaritásból is a ,,panelplorik" közé! ,,hogy átveszik a hőenergiát és a meleg vizet a Szenergottól." Az elfogadás (szegedi önkormányzat) hiányában, bizonytalanságban szerintem csak felelőtlen jó lfizetett, állami, önkormányzati, magán cégvezetők mernek hasonló nyilatkozatokat/szerződéseket aláírni. Vélelmezem mennyire biztosak voltak a helyi ,,bandatagokban" mutyiban? Úgy gondolom, hogy a pénteki közgyűlésen lemondásra való felszólításnak nem lesz meg a foganatja. Egyeseknek bizonyára ez a biomassza- erő művi ügylet túlságosan is nagy hasznot hoz! (Nem ám a közvetlenül érintett ,,panelploriknak".) Holnap feltételezhetően folyik majd tovább vehemensen a helyi banda háború! A sok kérdésem közül csak egyet tennék fel! Ki garantálja, hogy folyamatosan, olcsón és megfelelő mennyiségben valamint minőségben a Biomassza-erőműbe a biomassza beszállításra kerül majd? Kétségei senkinek ne legyenek! Győz megint Szegeden felelősség nélkül a Fidesz-KDNP és az erkölcsös Jobboldali mutyi!
  Minden szép, minden jó, de a Fidesz-KDNP a legjobb! Ez a három év csodálatos volt! További ilyen húsz év volna jó! Siker sikerre született és születni fog még! Éljen Orbán Viktor, Kövér László, Lázár János, Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Selmeczi Gabriella, Giró-Szász András, fiatal titán Dr. Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója, stb. További sikertörténetek kellenek. Zúgjon a vastaps a nemzeti egységes áldozatvállalásukért! Melyik uniós országban csökken idén a rezsi 1o%-al januártól? Csak Magyarországon! Kormány információ! Magyarország jobban teljesít! A kormány megbízásából! A kormány hangsúlyozza: Kormányszóvivőt elmondta "nőtt a foglalkoztatás, nőttek a reálkeresetek, csökkent az infláció és Európában egyedül a Magyar kormány gazdaságpolitikája eredményes" Igen ez a kormányra és a sleppjére igaz! Melyik országban emelték a legjobban minimálbért?
  Ami baj esetleg van azért a következők a felelősek: MSZMP, MSZP, az elmúlt húsz év, az elmúlt 8-év, és az IMF, EU, világ, Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy, továbbá Botka László! Ezt ugye lehet, írni a mai Magyar demokráciában? Teljesen felesleges lenne ebbe a témába is belekeverni a politikát!
  Kívánom mindenkinek, hogy egészséges legyen, és ne legyen rászorulva a megváltozott munkaképességűeknek adható adományra!”
 • 8. dühös 2013. április 25. 11:03
  „Miféle szerződést kötött a város a kisebbségi tulajdonossal, hogy a farok csóválhatja a kutyát????”
 • 7. Ebgondolat 2013. április 25. 09:35
  „"A cég a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kisebbségi magántulajdonosának cége. Vezetőjét a Szehő ügyvezetőjeként ismerhették meg a szegediek 1999 és 2002 között."

  Az egész történetnek ez az egyik lényeges eleme! Egy újabb fideszes komornyikot akarnak helyzetbe hozni, amiből persze csurranna-cseppene a bohács -féle képviselőknek is. A kérdés csak az, hogy a bohács-féle képviselők kit is képviselnek. Mert hogy nem a Választóikat az holt ziher!”
 • 6. pala1964 2013. április 25. 09:24
  „az senkinek nem gyanús, hogy van olyan cselekvőképes, tudatánál lévő honfiú, aki Simicska Lajos nevét nem ismeri????
  igazi mesedélután...”
 • 5. vovozs 2013. április 25. 09:05
  „A gyöngyvirág utca elején is állt még pár éve nagy tartály sok sok csővel kis tartályok elkerítve, aztán lebontották, és ott maradt valamiféle méretes csap amiből néha folyt a víz, mára azt is leszerelték és csak a földből kiálló lezárt méretes csonk jelzi hogy valami volt itt. Mivel a mellette lévő kis kazánházba futottak a csövek, és az utca régi lakói szerint termálvizes fűtés félének készült... Azt is a kommunizusba megépítették most meg lebontották...”
 • 4. Logaritmus 2013. április 25. 07:58
  „Mekkora balhé ez megint?! Ehhez képest Sódar István ügye vasárnapi mise lesz. Örülök, hogy időben kiderült minden.”
 • 3. szatyi 2013. április 25. 07:48
  „" Az újrókusi területet a város javasolta..."

  Ez komoly?

  " Az alapanyagot fűtési szezonban napi hat kamion hozná az Izabella hídon, a volt konzervgyár előtt, a rókusi állomás előtt és a hátsó úton közelíti meg a telepet."

  Aki ismeri a helyszínt, gondolkozzon el rajta!”
 • 2. TUTI 2013. április 25. 07:13
  „Konkrétumok persze egy ilyen cikkbe nem kerülhetnek be. Véletlenül sem...
  Pl:
  A mai korszerűbb és olcsóbb technológiával elérhető, hogy a termálvíz ivóvíz-minőségű legyen, a biomassza-erőműnek pedig a jelenleg gázos fűtőműnél is kisebb károsanyag-kibocsátása legyen.

  De el is lesz érve??? Ez elég is lesz, lenne???”
 • 1. kukás 2013. április 25. 07:00
  „Biomassza erőmüről néhány gondolat:
  1. Felesleges -és nem vásárolt - bimasszára -melyért a tremelő fizet- szoktak erőmüvet épiteni általában
  nyugaton.
  2. Komolyabb elővizsgálatok kellenének a döntés előtt:
  - környezetvédelmi hatóság előzetes állásfoglalása
  - biztositék a megfelelő mennyiségű és árú biomassza biztositásról /nehogy az ár 1-2 év után jelentősen
  váltizzon /
  3. Ha van gazdaságosan feldolgozható biomassza akkor abból -lakott területtől távolabb - miért nem áramot
  termelnek amely "továbbszállitása" bárhol megoldott
  4. Az elmúlt 8-10 évben Deszken és Szeged térségében 3 db boiomassza erőmüvet terveztek épiteni, olyan
  biomasszára melyért a termelő - és nem a felhasználó - fizetet volna, de a fenti garanciák -ár, mennyiség-
  hiánya miatt meghiúsult.
  5. Kérdés: ezek után kell nekünk Szeged belterületén biomassza erőmű, mely állitólagosan gazdaságosan is
  működne?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaló szerbek a Praktikerben: kiutasították őket

Csalás és közúti veszélyeztetés miatt állított bíróság elé két szerb férfit a Szegedi Járási Ügyészség. Tovább olvasom