Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Biomassza-erőművet tervez Ásotthalom

Ásotthalom - Egy év múlva akár már működhet is az az ásotthalmi biomassza-erőmű, amit 1,5 milliárd forintból építene az önkormányzat. Elsősorban az intézményeiket fűtenék vele, hogy spóroljanak.
Előremenekül az ásotthalmi önkormányzat; úgy spórol az intézményeinek fűtésszámláján, hogy biomassza-erőműre pályázik.

Petró Ferenc polgármester tájékoztatása szerint a – raktárral és depóval együtt – nagyjából 1000 négyzetméteres üzem a Dalerd Zrt. telepén, a sportcsarnokhoz közel épülne meg. Ez azért is praktikus, mert az erdészeti cég zöldhulladékát dolgozzák fel: összeaprítják és kemencében elégetik – károsanyag-kibocsátás nélkül. Az ebből nyert hőenergiát a község intézményei és a megyei fenntartású erdészeti szakiskola használná fel. Kiváltanák vele a gázfűtésük felét. A kalkulációk szerint a megújuló energiával a mostaninál 30–40 százalékkal kevesebbet kellene a fűtésre költeni. A gerinchálózatra a tervek szerint később a lakosság is rácsatlakozhatna.

– A Dunántúlon már működik két hasonló települési erőmű, beváltak. Az ásotthalmi megközelítőleg 1,5 milliárd forintba kerül, amihez 85 százalékos uniós támogatást fogunk igényelni. 10 százalékot német magánbefektetők adnak hozzá, az önkormányzatnak 5 százaléknyi önerőt, vagyis 75–80 millió forintot kell hozzá előteremteni – tette hozzá a polgármester. – A befektetésünk a számítások alapján 2 év alatt megtérül a rezsiben. A fejlesztésre a képviselő-testület már rábólintott, a tervek elkészültek, hogy ősszel beadhassuk a pályázatot. Ha minden jól alakul, jövő ilyenkor megtarthatjuk a próbaüzemet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóháton jár fagyizni a mórahalmi cowboy

Kalandos postakocsis kirándulásra vinné a Colosseum vendégeit Tóth József - a 38 éves mórahalmi férfi maga is mindenhova lóháton közlekedik. Tovább olvasom