Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Bírálták a főnököt, elbocsátották a vezetőket: 10 milliós kártérítést kaphatnak

Bírálták a főnököt, elbocsátották a vezetőket: 10 milliós kártérítést kaphatnakKirándulók az emlékparkban, ahonnan kirúgtak négy evzetőt - kritizálták a főnököt. Archív fotó: Segesvári Csaba
Kritizálták főnöküket, ezért küldték el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark négy korábbi vezető munkatársát, tehát kártérítés jár nekik - mondta ki első fokon a munkaügyi bíróság. A pernek várhatóan nincs vége, még évekbe telhet, mire hozzájutnak a pénzükhöz.
Kamatok nélkül összesen közel 10 és fél millió forint kártérítés illeti meg az ópusztaszeri emlékpark 2014-ben felmentett gazdasági vezetőjét, kulturális vezetőjét, kereskedelmi vezetőjét és pályázati csoportvezetőjét a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi ítélete szerint. A négy egykori tisztségviselő – közülük Kiri Edit kulturális vezető nyilatkozott lapunknak egyedül névvel – azért fordultak bírósághoz, mert szerintük az egyenlő bánásmódról szóló törvényt megsértve mentették fel őket. Korábban ugyanis két levelet is írtak a park ügyvezetőjének munkáját bírálva a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, és e véleményük miatt távolította el őket a főnökük. 

A park ügyvédei úgy érveltek, hogy átszervezés miatt szűnt meg a négy ember megbízatása, ami pedig leveleikben állt, az nem véleménynek minősül (2015. november 25.: Négy volt vezetője perli az emlékparkot). A Cséffán József bíró vezette tanács elfogadta a park érvelését azzal kapcsolatban, hogy a levelek nem véleményt fogalmaztak meg. Ezek inkább konkrét megállapítások voltak az ügyvezető munkavégzésével kapcsolatban – későn hozott meg döntéseket, egy időben nem járt be dolgozni stb. A legfontosabb kérdés az, értesült-e később ezekről a levelekről az ügyvezető, és tényleg ezek miatt döntött-e a kritizáló kollégák elbocsátása mellett. „A bíróság meggyőződése, hogy Kertész Péter megtorlásként alkalmazta a felmentést" – hangsúlyozta az ítélet indoklásában Cséffán József. A per során a tanúként behívott ügyvezetővel meghallgatták az egyik felperes által készített hangfelvételt, amely a felmentésekor folytatott beszélgetést rögzíti. „Tudod egyáltalán, hogy mibe nyúltatok ti bele?" – erre az akkori megjegyzésére az ügyvezetőnek volt magyarázata, de azt nem hitte el a bíróság.

Cséffán József végül megkérdezte, elfogadják-e az ítéletet. A park ügyvédei, Filep Attila és Ádám Attila nem voltak felhatalmazva arra, hogy erről nyilatkozzanak. Ha az ítéletet megfellebbezik, a felperesek becslése szerint két év múlva juthatnak hozzá a kártérítéshez, már ha később is ők győznek. A sérelemdíjukról és arról, hogy visszahelyezzék őket a munkakörükbe, már lemondtak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazás lehet az algyői vegyi üzemről

Hitelesítették az algyői veszélyes vegyi üzemről szóló népszavazási kezdeményezés kérdését. Tovább olvasom