Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Birkát cipeltek, szamarat hajtottak, ostort pattintottak

Szeged – XIV. alkalommal küzdöttek a megtisztelő Csillagszemű Juhász címért az SZTE JGYPK hallgatói. Három napon át, csapatfeladatokkal döntötték el, hogy idén ki legyen a Csillagszemű Juhász. Megdöbbentő riport!
– Kedd óta versengenek a juhászok – árulta el Varga Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának intézményi kommunikátor szakos hallgatója. A Hattyas sori versengésre látogattunk ki, az áprilisi tavaszhoz méltatlan 13 fokos idő sem szegte kedvüket a Csillagszemű Juhász címért vetélkedő egyetemistáknak. Délben már javában rotyogott a bográcsokban a pörkölt, amely a zsűriasztal elé is került. Két napja 11 juhászjelölt csapatával együtt indult a Csillagszemű Juhász címért, köztük egyetlen lány. Aki úgy gondolta, megméretkezik a fiúkkal. A 14 év alatt idén másodjára indult lány a hagyományosan fiúsnak tartott versenyen.

14. Juhász Gyula Napok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Megtudtuk: elsőként éjszakai vetélkedőn zseblámpával rókát kerestek a Honvéd téren a csapatok – csütörtökig a könnyebb versenyszámok mentek le. – Ma már a fizikai erőn van a hangsúly, a sportnappal együtt kiköltöztünk az egykori laktanyákhoz, a Hattyas sorra – vette át a szót a sportnapok szervezéséért is felelős Barka Nikoletta. A csütörtöki versenynapon birkát cipeltek a juhászjelöltek, szamarat hajtottak, farönköt hajítottak. A „hagyományosnak" is tekinthető, szinte kötelező ivós feladatok sem maradtak el. A hűvös tavasz ellenére meglehetősen forró hangulatban feszültek egymásnak a csapatok – köszönhető ez annak a titkos italnak is, amelyet hétköznapi módon pálinkának hívnánk.
Az erőfitogtatáson túl karikás ostorral is meg kellett ismerkedniük a juhászjelölteknek. Öt kísérletet tehettek arra, hogy pattintsanak a juhászoktól távol álló eszközzel. A csapatok airsoftozhattak, paintballozhattak, egymást üthették a felfújható játékokban. A szervezőktől megtudtuk, három nap alatt több ezer egyetemistát tudtak megmozgatni. Amíg a birka és a szamár érkezésére vártunk, Richter Edinával beszélgettünk arról, miért áll a bogrács mellett egy hatalmas, szemétből épült kézikocsi. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanuló lány elmesélte, hogy egy korábbi feladat eredménye az ökoverda.

14. Juhász Gyula Napok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A szemétből és hulladékból épült járgányt az ökogengszterség jegyében készítették. Megtudtuk, szerdán a jugyusok szemetet szedtek a Tisza belvárosi szakaszán, ezzel is tisztábbá kívánták tenni környezetüket. Az üres flakonokból épült, rendszámmal is rendelkező, magyar zászlóval díszített verdát végighúzták a Boldogasszony sugárúton, hogy kijuthassanak a Hattyas sorra. Amíg a lányok a rodeózásra készültek, megismerkedtünk a Kiss the C*ck csapat még józan tagjaival is. – Alig 10-en vagyunk, idén is az utolsó helyre hajtunk – mondta a delmagyar.hu-nak Bányai Ottó, az SZTE JGYPK-n számítástechnika-tanárnak készülő fiatalember. „Tavaly sem sikerült, utolsó előttiek lettünk" – mesélte szomorúan, majd hozzátette: – Rokon csapatot is találtunk: ők hárman vágtak neki a kihívássorozatnak, együtt leszünk az utolsók!

14. Juhász Gyula Napok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Csak egy lány indult juhásznak, nem hagyhattuk ki a kötelező kört – rövid interjúra csábítottuk, hogy kiderítsük, mi motiválja a fiús versenyen való részvételre. – Annyi csak a problémán, hogy már ittam egy kicsit – osztotta meg velünk bevezetőnek szánt gondolatait Pataki Timi, aki józan pillanataiban ének és titkárságvezető szakon tanul az SZTE JGYPK-n. – Páran nem találtak juhászt, ezért vállaltam el a feladatot – mondta Timi, aki elárulta, idén hatodik éve aktív résztvevője a Juhász Gyula-napoknak. A női juhászjelölt elmondta, hogy már több fiúcsapatot is megvertek a versenyek során, és nem riad vissza az 50 kilós bárány cipelésétől sem.

14. Juhász Gyula Napok. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A szamarat alig 20 méteren kellett vezetni – a leggyorsabb csapat győzött. Az eredeti közmondást némileg átírva azt is mondhattuk volna, makacs, mint a szamár. Különböző praktikákkal próbálták a megriadt állatot jobb belátásra, mozgásra bírni. Egyesek pitával, mások fűvel etették a füles jószágot. Azt vettük észre, a szamár leginkább az énektől ijedt meg, akik csöndben vezették a száránál az állatot, azok tűntek a legfürgébbeknek. A juhászokról az is kiderült, szó sincs már a régről ismert „huszár nemzetnek". Inkább viccesen, mint peckesen ültek a négylábún. Miután mindenki sikeresen „végzett" a szamárral – ki elölről, ki hátulról noszogatta –, a bárány került sorra. Az 50 kilós állatot a fiúk játszi könnyedséggel cipelték a szamárvezetésből már ismert távon. Az első versenyzőknek meggyűlt a bajuk a báránnyal: igencsak izgett-mozgott, rúgkapált a birkatürelmű jószág. Sokan attól tartottak: ha leesik a bárány, abból is pörkölt lesz.
Az egyetlen női versenyző pedig a hímek segítéségével cipelte a birkát – bár úgy vettük észre, a táv végén egyedül cipelte Timi az állatot. Csak késő este derül ki, idén ki lesz a Csillagszemű Juhász.

Olvasóink írták

 • 5. seggempartja 2010. április 23. 07:01
  „Hehehe :)))
  Ez az fiúk-lányok! Érezzétek csak jól magatokat! Igazatok is van! Én sem csináltam másként a felsőoktatásban töltött éveim alatt :)))”
 • 4. Mignon 2010. április 23. 00:22
  „Nekem nagyon furcsa egy erzes lett volna ott lenni.
  Mert ismerem a fesztival eredetet, szimboluamit es mondanivalojat.

  Szegeden, egy (kölsöleg) hasonlo rendezvenyen vettem volna reszt,
  de tartalmilag nagyon messze...

  De, tovabbi sok sikert!”
 • 3. Mignon 2010. április 22. 23:27
  „Valoban jo buli lehetett!
  Sajnalom, hogy nem lehettem ott.

  Egy gondolat:

  A "birka cipeles"-hez.
  Ez, az egesz a Közel-Keletröl szarmazik, ahol ez nem verseny, nem "buli", hanem fesztival.
  (Törökorszag, Sziria, de Europaban Görögorszag es Albaniaban is).

  Nos, a birka nem mindenütt birka.
  A birka= vagyon, tekintely,gazdagsag, jolet es az "eggyüve tartozas" jele is!
  Nem utolso sorban= penz!

  Voltam mar Anatoliaban egy ilyen fesztivalon, ahol a vegen olyan birkapaprikast ettünk
  török barataimmal, mintha a nagymamam keszitette volna el...! Olyan finom volt!
  Meg egy:
  Az ottlakok, ezzel az allattal szembeni tiszteletüket is kifejezik!”
 • 2. Picim 2010. április 22. 22:04
  „Szegény birka. Biztos sokkot kapott. :-)”
 • 1. pt 2010. április 22. 21:51
  „Istenem, mekkorákat buliztunk mi is anno.. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Gábor rektor ismét pályázik az SZTE vezetésére

Megjelent a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektori posztjára kiírt pályázat. Tovább olvasom