Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Bíró Eszter és Falusi Mariann a zsinagógában

Szeged - Két művész, akik először találkoznak színpadon: igazi zenei csemegét ígér Bíró Eszter és Falusi Mariann közös estjének ősbemutatója. Izrael állam megalapításának 64. évfordulójára rendezik a koncertet, amelyen a két ismert énekesnő együtt lép fel a szegedi zsinagógában május 20-án.
Falusi Mariannt aligha kell bemutatni: karrierjét az 1983-as Ki mit tud? indította el, az ország a Pa-Dö-Dővel ismerte meg a nevét. Az utóbbi években önálló estjeivel, vendégszerepléseivel hívta fel magára a figyelmet. Bíró Eszter három szólólemezt jegyez, színészként számos zenés színdarab és a Csoda Krakkóban című nagyjátékfilm női főszereplője, fellépett olyan hírességekkel, mint Al Di Meola. Közös pont a karrierjükben a zsidó zene. Bíró Eszter 2002-től 2008-ig a Budapest Klezmer Band énekesnője volt, Falusi Mariann tavaly Bíró Eszter egykori zenekarával és a 100 Tagú Cigányzenekarral énekelt. A két művész most először áll közösen színpadra.

Bíró Eszter és Falusi Mariann először szerepel együtt a színpadon
Bíró Eszter és Falusi Mariann először szerepel
együtt a színpadon
– Falusi Mariann és Bíró Eszter szerte a világban számos alkalommal adott elő klezmer, zsidó gyökerű zenét, Bíró Eszter fellépett az Élet menete koncertjein is – indokolta dr. Ledniczky András, Izrael tiszteletbeli konzulja, miért éppen a két énekesnő Egy kicsit ide, egy kicsit oda című műsorával készülnek Izrael évfordulójára. A jiddis, klezmer tánczene és népzene azonban az estnek csak egy részét teszi ki. A hallgatóság számíthat sanzonra, musicalre, kortárs dalokra újra hangszerelve, a két különleges női hangra komponálva, akusztikus hangzásvilágú zenekar kíséretében.

Födő Sándor Fodo, a zenei vezetőnk, zenei partnerem ötlete volt a közös est. Ő arra gondolt, vendégként hívnánk meg Mariannt, de nekem annyira megtetszett az ötlet, hogy már úgy hívtam fel: készítsünk egy olyan estet, amikor szinte végig a színpadon vagyunk mind a ketten! Nagyon régóta ismerjük egymást, de soha nem énekeltünk együtt. Amikor fél éve elkezdtünk dolgozni ezen az esten, akkor derült ki, mennyire illik a hangunk egymáshoz – idézte fel Bíró Eszter a kezdeteket.
Az est egyik különlegessége, hogy Fodo az Emil.RuleZ! zenekarból ismert Hegyi Györggyel együtt személyre szabott zenét írt a két énekesnőnek, a dalok egy része személyes történetekből táplálkozik. Humorban, érzelmekben, játékos elemekben gazdag koncertre készülnek: felhőtlen örömzenélésre, amely elér a szívekig is.

Az esten közreműködnek: Födő Sándor “Fodo" – zongora, melodion, ütőhangszerek, Hámori Máté – gitárok, billentyűk, ütőhangszerek, Szabó Dániel – cimbalom, Gera Gábor – harmonika, Papesch Péter – basszusgitár.

Olvasóink írták

  • 2. macs 2012. április 27. 18:06
    „1.
    miből gondolod, hogy kötelező?”
  • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. április 26. 12:55
    „És mikortól lesz kötelező megünnepelni a zsidó ország alapítását?Remélem e művészek megünneplik a magyar állam alapítását is, és részt vesznek a trianoni tragédia megemlékezésein is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóórákat tart az IKV vezérigazgatója

Május végétől fogadóórákat tart Nagy Ferenc, az IKV Zrt. vezérigazgatója - a lakossági bérlők elmondhatják panaszaikat, észrevételeiket, vagy segítséget kérhetnek. Tovább olvasom