Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Bírósági döntésre vár az osztrák-magyar jelölt

A Csongrád Megyei Bíróság dönti el, hogy az önkormányzati választásokon képviselőjelöltként indulhat-e, illetve szavazhat-e az üllési Sziráky Miklós. A helyi választási bizottság szerint igen, a területi választási bizottság álláspontja szerint nem.
Sziráky Miklós megfellebbezte a választási bizottság határozatát. Fotó: Schmidt Andrea
A Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság legutóbbi, pénteki ülésén megtagadta Sziráky Miklós képviselőjelöltként történő nyilvántartásba vételét. Az Üllésen élő, ausztriai állandó lakással rendelkező 68 éves férfit a helyi választási bizottság szeptember 9-i határozatában képviselőjelöltnek nyilvánította.

– Fellebbeztem a területi választási bizottság határozata ellen, amit azzal indokoltak, hogy nincs választójogom, mert az állandó lakásom nem Üllésen, hanem az ausztriai Henndorfban van. Az utóbbi igaz, de gyakorlatilag itt élek, sőt szerepelek a választói névjegyzékben is. Egyébként az elmúlt húsz évben ez nem okozott problémát, minden választáson szavazhattam, sőt a feleségem most is szavazhat, pedig az ő állandó lakóhelye is Ausztriában van – mondta csalódottan Sziráky Miklós. (A választási bizottság egyik tagja szerint egyiküket sem vehették volna fel a választói névjegyzékbe.)

Honvágy

Sziráky Miklós először 1956-ban hagyta el Magyarországot, akkori megfogalmazás szerint disszidált. Nyugat-Németországban telepedett le, ott vállalt munkát, de hat évvel később visszatért. Azt mondja, azért jött haza, mert gyötörte a honvágy. Itthon megnősült, majd 1974-ben, ekkor már feleségével együtt, másodszor is elhagyta az országot. Jugoszlávián keresztül jutottak el Ausztriába. Magyar állampolgárságukat mind a ketten megtartották. A nyolcvanas évek közepén ingatlant vásároltak Üllésen, ezután már egyre több időt töltöttek Magyarországon. 1985 után valamennyi országgyűlési és önkormányzati választáson szavaztak. 1993 óta gyakorlatilag Üllésen élnek, évente alig néhány napot töltenek Ausztriában.

A férfi nem érti, hogyan lehet ugyanazt a jogszabályt eltérően értelmezni, miért döntött „javára" a helyi, és miért „ellene" a területi választási bizottság. Arra a felvetésre, hogy miért nem jelentkezik be állandó lakosnak Üllésen, azt mondta, már rég megtette volna, ha ausztriai nyugdíját megkapná itthon is.– Ausztriában 300 ezer forintnak megfelelő a nyugdíjam, Magyarországon viszont csak 11 ezer 700-at kapnék. Annyiból meg nem tudnék megélni – magyarázta.

Nyerges Ildikó, Üllés jegyzője az alkotmányból idézve indokolta, hogy náluk miért lehetett képviselőjelölt Sziráky Miklós: „A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt és az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát megilleti az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választható és választó legyen." A lakóhelyről pedig az 1992. évi LXVI. tv. 5. § (2) bekezdése azt mondja ki, hogy „A polgár lakóhelye annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él" – tette hozzá a jegyző.

A területi választási bizottság ugyancsak az alkotmányra, a lakóhely fogalmát magába foglaló jogszabályra hivatkozva döntött, amikor indokolta, miért tagadta meg Sziráky Miklós képviselőjelölt nyilvántartásba vételét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom