Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Bíróságok napja

Szeged - Minden évben július 15-e a bíróságok napja, azaz munkaszüneti nap, másnaptól pedig kezdődik a tárgyalásmentes időszak – augusztus 19-éig tart.
Július 15-e minden évben a bíróságok napja, ezen a napon a bíróságokon az ügyintézés szünetel. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulója miatt nyilvánította minden évben július 15-ét a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává – első alkalommal 2001-ben.

Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt, ugyanis első alkalommal rendezte törvényi szinten a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőségű volt abból a szempontból is, hogy első alkalommal deklarálta a bírói függetlenséget, amelynek értelmében a bíró csak a törvénynek, illetve „a törvény erejű szokásoknak" volt alávetve. Ekkor szabályozták első ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. E törvénycikk hatálybalépésétől kezdve vált a bíró – a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve – elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné.

A bíróságok napján adja át a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke a Juhász Andor-díjakat bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. (A Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére alapított díj az OIT által adományozott legmagasabb szakmai elismerés.)

A bíróságokon a nyári szabadságokat ezután, július 16-ától augusztus 19-éig adják ki. Ebben az időszakban a bíróságok változatlanul fogadják a beadványokat, folyamatosan intézik a halaszthatatlan ügyeket, és biztosítják az iratok megtekintését, a másolatok kiadását. A kezelőirodákon azonban módosul az ügyfélfogadási rend. A Szegedi Városi Bíróságon és a Csongrád Megyei Bíróság irodáiban (a cégbíróság kivételével) július 16-ától augusztus 19-éig, hétfőtől–csütörtökig 8–10 óráig, pénteken 8–13 óráig. A Csongrád Megyei Bíróság Cégbíróságán hétfőtől–péntekig 9–11 óráig.

A Szegedi Munkaügyi Bíróságon, a Csongrádi, Hódmezővásárhelyi, Makói és Szentesi Városi Bíróságokon az ügyfélfogadás rendje a tárgyalásmentes időszakban is változatlan. A vidéki bíróságokon a nyilvános ügyfélfogadási nap (panasznap) szünetel, ezen időszakban kizárólag a Szegedi Városi Bíróság és a Szegedi Munkaügyi Bíróság látja el – változatlanul heti egy munkanapon, péntekenként – a panasznapi teendőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csányi táborában tőzsdézni is tudni kell

Nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát, anyuék nem bírtak nekem könyvet venni – ilyen mondatokat is hallanak a hátrányos helyzetű gyermekeket támogató Csányi Alapítvány mentorai. Tovább olvasom