Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Bírság helyett ingyen lámpa - a készlet erejéig (galériával)

Szeged - Közlekedésbiztonsági kerékpáros akciót szervezett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete kedden este a szegedi Oskola utcában.
- A kerékpáros balesetek megelőzését tűztük ki célul. Ha ezek okait vizsgáljuk, az elsőbbség meg nem adása dobogós helyen áll, de a kivilágítás hiánya, illetve a nem megfelelő kivilágítás is eléggé szignifikáns tényező - mondta Vad Róbert rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára kedden este Szegeden az Oskola utcában, ahol a biciklisek szinte megrohamozták a szervezőket az ingyen lámpákért. Az akció háromnegyed 8-kor kezdődött, negyed órával később már igen tekintélyes csoport gyűlt össze szabálytalan kerekezőkből. Helyszíni bírság és feljelentés helyett első-hátsó világítást szereltek fel a drótszamarukra.

- Évről évre egyre többen világítják ki a kerékpárjukat. Az elmúlt akció alkalmával lakott területen belül az emberek 80 százaléka használt világítást. Az 5-6 évvel ezelőtti állapothoz képest ez komoly javulást jelent - hangsúlyozta Vad Róbert. Mint mondta, a jövőben lakott területen kívül is szeretnének hasonló preventív eseményeket, mert kiemelt feladatuk, hogy a közlekedők minden rétegét megszólítsák.

Bírság helyett lámpa. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Aki kivilágítatlanul pattan nyeregbe, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságra számíthat - tudtuk meg az akción, ahol azt a tévhitet is igyekeztek eloszlatni, amely szerint alkoholt fogyasztva is lehet kerékpározni. Ifjabb Csüllög Imre, a Magyar Kerékpárosklub tagja szerint ekkora roham még sosem volt, pedig néhány éve rendszeresen megrendezik a lámpaosztást. Félévente lámpaszámláló akciót is tartanak, és tapasztalatuk szerint ősszel több a kivilágított bringás, mint tavasszal. Elmondta még: minél nagyobb egy város, annál jobb a kivilágított kerekezők aránya. Szegeden sincs okunk szégyenkezni.

Az akció a készlet erejéig tartott, körülbelül negyven lámpát szereltek fel a helyszínen a kerékpárosklub emberei, az újdonsült lámpatulajdonosok pedig aláírásukkal igazolták az ajándék átvételét.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. heró 2012. május 18. 13:08
  „Szerény véleményem szerint, (mint gyakorló gépkocsi vezető) a villogó a lehető legjobb megoldás mert a villogás már nagyon messziről feltűnő és észrevehető! Valahogy odavonzza a tekintettet és mondjuk már régóta alkalmazzák ezt olyan dolgokon ami veszélyre hívja fel a figyelmet!. Tehát úgy gondolom hogy nem tiltani kellene a villogót hanem inkább elő kellene segíteni az elterjedését!”
 • 47. balugeep 2012. május 16. 19:59
  „Ha a 6, 8, 9 képeken ugyan az a kerékpáros látható, akkor ez hűen ábrázolja a kedvenc szituációmat, amikor van világítás, világít is, csak van előtte egy kosár teletömve táskával meg szatyorral. A táska biztos jól szórakozik a piros fényárban, csak a hátulról érkezőknek nem meséli el, hogy előtte van ám egy piros színű, legalább 150 méterről észlelhető lámpa. Értelem...”
 • 46. u78 2012. május 16. 19:57
  „én havi szinten kb.600km.tekerek,de még egyetlen egyszer sem láttam még kerékpáros razziát.túl sok papírmunka.komolyan mondom sokszor én érzem magam hülyének,hogy a zebrán tolom a biciklim,van világításom(nem villogó,nem sárga!)van prizma,csengő.láthatósági mellényem ,ja és tudom melyik a jobb kezem.én örülnék a legjobban annak,ha heti rendszerességgel lennének ellenőrzések és nem ilyen ingyen lámpa osztogatások,mert ezzel semmit nem érnek el csak még jobban leszarnak mindent egyesek.”
 • 45. klj-54 2012. május 16. 19:27
  „@dBrown :
  Vagy vagy!
  de az autón egyöntetűnek kell lennie!”
 • 44. CsImre 2012. május 16. 19:03
  „A sok megmondóembert kérném, hogy nagy vonalakban vázolják föl nekünk, hogy mit tettek azért, hogy a közlekedésben kevesebben sérüljenek meg, biztonságosabb legyen a közlekedés? (azt, hogy nem gázolnak el másokat, az nem érdem, hanem alapvető dolog) Lefikázzák a villogó fényt, és álnevük mögül okoskodnak, hogy nem szabályos (valóban) de azért az nem baj, ha az estét az ilyen topictársak is otthon tölthetik, nem pedig egy rendőrségi eljárás kellős közepén, mert összeütköztek egy kivilágítatlan biciklissel.

  Valóban, egyébként nyugodtan lehetne bírságolni is, amint az is megtörténik, csak az nincs túlreklámozva, helytelenül. Lehetne többet is bírságolni, és ezt propagálni, hogy a preventív hatást elérjék az ilyen szankciók.

  Aki pedig a kerékpárosok ellenőrzése ellen ágál, az már kezd gyanús lenni, hogy egy ilyen ellenőrzés nála nem találna mindent rendben. Aki mindent szabályosan csinál, az az ellenőrzésre csak vállat von.”
 • 43. dBrown 2012. május 16. 18:22
  „37! Az index az narancssárga, a villogó pedig kadmiumsárga. A kettő frankón nem ugyanaz”
 • 42. Herli 2012. május 16. 18:17
  „116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni, >>
  d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával, stb.”
 • 41. Herli 2012. május 16. 18:15
  „javítson ki vki ,ha nem így van.

  Nem így van. Lehet sárga is. Lásd a lenti rendeletet.”
 • 40. szatyi 2012. május 16. 18:12
  „"116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
  d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,"”
 • 39. dBrown 2012. május 16. 18:10
  „35! Akkor én ezt bevállalnám:
  "egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,"
  mégegyszer:
  "egy előre fehér, vagy KADMIUMSÁRGA fényt adó lámpával,"
  Gratulálunk, Ön nem nyert!”
 • 38. Herli 2012. május 16. 17:57
  „6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet: 37.oldal:
  116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
  d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával, stb.”
 • 37. klj-54 2012. május 16. 17:40
  „@u78:
  A kadmium sárga az szabályos a villogónak, azaz irányjelzőnek!
  De nem kerékpárra, mert oda fehér és piros jelzést írnak elő.”
 • 36. atomboy 2012. május 16. 17:33
  „30. teki80
  Ugy oldom meg, hogy nem megyek szeparalt kerekparuton. Ugy valasztom meg az utvonalakat, hogy veletlenul se legyen kerekparut, a parhuzamos utcakat reszesitem elonyben. Ezt egyedul a Belvarosi hid szeged iranyaban nem tudom kihagyni, ott viszont, ha akadalyozzak a haladasomban, kedvesen szolitom meg, de semmikepp nem durvan...”
 • 35. u78 2012. május 16. 17:13
  „a 15képen szereplő villogó a Kresz szerint nem is szabályos,én úgy tudom csak fehér fényű lámpa lehet,de javítson ki vki ,ha nem így van.”
 • 34. u78 2012. május 16. 17:01
  „már megint az adózók pénzén osztogatunk?na így soha nem lesz rend,ezért nem vesz a paraszt lámpát a kerékpárra,minek,úgy is fél évente kap egyet.bakker,mikor megvettem a kerékpárom,ki sem hoztam addig az üzletből míg fel nem szerelték világítással és prizmával,ja és csengővel,bár ez utóbbi csak dísz mivel v.egy süket v.egy mp3-as megy előttem csellengve,akit meg sem lehet előzni.ja és az autósok mit kapnak ajándékba???izzókészletet?csak szólók,hogy én is kerékpáros vagyok,de ezt nagyon elítélem.”
 • 33. EXENTER 2012. május 16. 16:21
  „A mesékben a jók nyerik el jutalmukat, nem pedig a rosszak...
  Következő ilyen jutalmazó akciót javaslom megtartani a Novotel előtti járdát vagy a Maros utca végénél található járdát öntudatosan kisajátító kerékpáros tömegnek , hamburger vagy pizza és sörosztással...
  Ha már a bírságcsekk nem létezik...”
 • 32. nelek 2012. május 16. 15:11
  „Már többször volt szó a DM fórumokon ilyesmiről. Akkor megbeszélődött, hogy mindkét fajta világításnak van előnye, hátránya.
  A dinamós mindig ott van, viszont ha állsz nem világít. Az agydinamós, a megfelelő állófényes lámpákkal árban kitesz e használható biciklit, vagyis drága.

  Az elemes lámpatestekben kimerül az elem, otthon felejtjük, ha meg a biciklin, akkor lelopják. (a köhém szerinti egyszerre kapcsolhatóság megvan, két kezünk van)
  Ha fix elemes cuccunk van, az megoldás lehet, amíg jó az elem.

  Én dinamósat használok, a dinamón nagy gumikerékkel, a fix ledes lámpáknak elég a kisebb feszej, a nagy gumikerék nem fékez és vizes úton sem csúszik. Egy állófényes (kondér van benne) hátsó lámpa 1500-2500 HUF.”
 • 31. klj-54 2012. május 16. 14:53
  „@atomboy :
  Bármit teszek lebunkózol.
  Tudod, engem ez annyira érdekel mint a lőtéri kisQtyát:)”
 • 30. teki80 2012. május 16. 14:45
  „22. atomboy 2012.05.16. 13:03
  Te mit tennél, ha a számodra fenntartott úton sétálgatna 3 plázacica úgy, hogy nem tudod kikerülni őket?? Gondolom gurulnál mögöttük 2 km/h-val, egészen addig, míg el nem éred a célod.
  Nem tudom miről beszélsz, dugóról szó sem volt, viszont a sípszóra tényleg szabad lett előttem az út, tehát teljes a képzavar van nálad, de semmi gond.
  "akik szerintük", "mosolyogra fakaszt", és szerintem a dudálástól nem várja senki, hogy "szétoszoljon az előtte lévő jármű, pusztán annyit, hogy a tömeg oszoljon szét! Attól a járművek maradhatnak 1 darabban. Tehát akkor bunkózz le másokat, ha megtanultál helyesen fogalmazni a saját anyanyelveden. Rendben? 10 sorban pusztán csak ennyit hibáztál, talán meglenne érettségin a kettes! Ügyes vagy, büszke lehetsz magadra!
  Megjegyzés: akik szerint, mosolyra fakaszt, szétoszoljon a tömeg (ezek a helyes formulák).”
 • 29. Herli 2012. május 16. 14:28
  „Az első (FEHÉR)prizma nem kötelező, csak szabad felszerelni. (2)”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Programok az Autóklubbal

Vasárnap délutánig tesztelhetik közlekedési ismereteiket az érdeklődők a Rókusi körúti Tesco parkolójában. Tovább olvasom