Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bírságok: kiválóan teljesít a NAV és az ügyészség

Magyarország, Csongrád megye - Törvényszegéseink révén is gyarapodik az ország költségvetése: a bírságbevételek az idei évtől először közvetlenül a központi büdzsébe kerülnek. A féléves bírságadatokból kiderül: az ügyészség már fél év alatt túlteljesítette az éves tervet, de jól dolgozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, különösen a Dél-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság.
Idén először közvetlenül a központi költségvetésbe kerülnek a bírságbevételek. A törvényben tételesen, százezer forintra lebontva feltüntették, melyik állami szervtől mennyi bírságbevételt vár el a kormány. Év végére 33 milliárd forinttal számolnak, az első félévben az állami kasszába közel 14 milliárd forint folyt be.

A legnagyobb elvárás a belügyminisztérium alá tartozó hatóságokkal szemben van: objektív felelősségből származó közigazgatási bírságbevételből az összes bírság közel fele, 16 milliárd a tervezett cél, ebből eddig 6 és fél milliárd forint folyt be. Objektív felelősség alá esik például a gyorshajtás, amelynek büntetési tétele az egyik legmagasabb az országban: 30 ezertől 300 ezer forintig terjed. A bírságokat mindenkinek a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szabja ki, csak országos statisztikával rendelkeznek a kirótt büntetésekről, a megyék „teljesítményét" külön nem tartják számon.


Ugyancsak a rendőrség szabja ki a szabálysértési és egyéb bírságokat, amelyekből a kormányzat 1 milliárd 50 millió forintot remélt év végére. A célt itt már túl is teljesítették az egyenruhások: az első félévben 1 milliárd 645 millió forint jött össze. – A rendőrség Csongrád megyében április közepéig helyszíni bírsággal sújtható szabálysértésekért valamivel több, mint 77 millió forint büntetést szabott ki. Az átlagosan kirótt összeg 6 ezer forint volt – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól is sokat vár a kormány: a pénzügyőröknek 544 millió forintot kell közúti bírságbevételekből összeszorgoskodniuk az év végére. Remekül dolgoznak, tőlük már most 460 millió forint landolt a központi költségvetésbe. – A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a magyar vagy külföldi rendszámú járművel végzett áru-, illetve személyszállítási tevékenységre vonatkozó szabályok betartását, valamint észlelt szabálytalanságok esetén a bírságok kiszabását, beszedését végzik. A jogsértések esetén kiszabandó bírság összegét kormányrendelet rögzíti: a pénzügyőröknek nincs mérlegelési jogkörük. A bírság összege 10 ezer és 800 ezer forint között van – tudatta Némedi Varga Éva pénzügyőr őrnagy. A NAV Dél-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtófelelőse hozzátette: a pénzügyőrök által a Dél-Alföldön beszedett közigazgatási bírság Csongrád megyében az első félévben 345 millió 520 ezer forint volt. A bírságokat elsősorban Nagylak térségében szabták ki. Békés és Bács-Kiskun megyéből kicsivel több, mint 80 millió forint gyűlt össze. – Megállapítható, hogy a Dél-Alföldön a pénzügyőrök a jogsértések felderítésében és az ehhez kapcsolódó közigazgatási bírság kiszabásában és beszedésében országos szinten az élen járnak – mondta az őrnagy.

Extraklasszis teljesítmény

Az ügyészek már több mint harmincszorosan túlteljesítették a tervet: az előre tervezett 3 és fél millió forint helyett már 110 millió forint kiszabott bírságnál tartanak. A kormány valószínűleg azért volt óvatos az előírt bírságnál, mert az ügyészségeken rendbírságokat büntetőeljárási szabályszegések esetén szabnak ki, amelyek tétele mindössze néhány ezer forint. Ezzel sújthatnak például egy meg nem jelent tanút, vagy egy szakértőt, aki nem készítette el időben a véleményét.
 
Bírságolás főleg a vezetési és pihenőidő be nem tartása, a menetíró készülék helytelen használata, a fuvarokmány hiányos kitöltése, túlsúly és a veszélyes áru szállítására vonatkozó szabályok megsértése miatt történt.

A bíróságok bírságbevételeit év végére országosan 3 milliárd 873 millió forintban határozták meg. Ebből közel 1,5 milliárd már teljesült, a teljesítési arány 37,35 százalék. – A „bevételi előirányzat" költségvetési kifejezés, amely a várható bevétel becslését jelenti, de a bíróság munkája, ítélkezése szempontjából nem jelent teljesítendő előírást – magyarázta Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék sajtószóvivője. – Egy adott évre vonatkozóan a költségvetési tervezésnél nem lehet meghatározni, hogy a „bírságok" kifejezés alatt értendő szankciók alkalmazására konkrét ügyekben hány alkalommal és milyen összegben lehet számítani. Nem tervezhető az sem, hogy a kirótt összegből mennyit fizetnek be az érintettek.

Cseh Attila elmondta: a bírságbevétel tételsorához hozzátartozik valamennyi pénzbeli szankció, így a pénzbüntetés, pénzmellékbüntetés, szabálysértési pénzbírság, eljárási rendbírság. – A Szegedi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok 2012 első félévében 111 millió forint különböző bírságot szabtak ki.

Olvasóink írták

 • 18. Tiszthelyettes 2012. augusztus 05. 12:18
  „uborka: Orbán előtt is a nyalás ment, csak akkor a nyelvednek megfelelő valagat nyalták. Én örülnék a helyedben: felszabadultak a vörös s.ggek, jobban odaférsz, nem kell tülekedni.”
 • 17. Grabowsky 2012. augusztus 05. 09:46
  „Oké kérdezd meg, mert ha igen, akkor kezdődhet a buli!”
 • 16. klj-54 2012. augusztus 05. 00:22
  „@Grabowsky :
  Rokonom a személyzetisük (központi!) megkérdezem tőle :)”
 • 15. Grabowsky 2012. augusztus 04. 22:41
  „Érdekelne, ha a fináncok már megkeresték a kötelezően előírt összeget, utána nem fognak bemenni dolgozni?”
 • 14. Besenyő_Pistabácsi 2012. augusztus 04. 16:07
  „Nem lehetne felvételt nyerni mindenkinek eme remek nyereséget termelő szervezetek valamelyikébe? Képzeljétek ha az egész ország csak a nap minden órájában csak büntetne mekkora bevétel lenne itt. Hihihi”
 • 13. uborka 2012. augusztus 04. 13:36
  „Na ezért menjen minden seggnyaló az intézményekből 62 évesen nyugdíjba. Ami sok az sok. Nyalnak az ügyvédek, a bírósági behajtók,a bírák, ügyészek, mindenki. ez nem állapot, hogy mindent az Orbán irányit és jó nagyot nyalunk, ugye uraim..”
 • 12. comment 2012. augusztus 04. 12:42
  „Nahhh értem már, a NAV a 2012.évre tervezett bevételét már a szabálysértésekből és rendbírságokból túlteljesítette.
  A milliós/milliárdos adócsalók pénzének behajtása érdekében ezért nem tesznek semmiféle lépéseket,hiszen az ügyintézők már így is meg fogják kapni a sztárprémiumukat!
  Így kell az államkasszát degeszre tömni, hiszen a kisemberek nem fognak perre menni, CSAK FIZETNI ! A nagyokkal van a sok gond, de azok kifárasztanák jogilag a behajtókat, ezért nem is próbálkoznak velük. Az állam alapelve: sok kicsi sokra megy......
  Szép napot...”
 • 11. studyfy 2012. augusztus 04. 12:23
  „Kell a bevétel az óvodára:
  http://index.hu/belfold/2012/08/04/luxusovoda_jar_a_kormanytisztviseloknek/”
 • 10. vasorrúbába 2012. augusztus 04. 10:31
  „Jó lenne ha nem csak a közlekedőket büntetnék! Az Aradi vértanúk terén és a passzázssoron nem lehet végigmenni a kéregető Eszmeraldaktól és Leoncioktól!”
 • 9. roxper 2012. augusztus 04. 10:06
  „Akkor kérem szépen hogy azt is írják le, hogy mennyit többletköltséggel jár ennek a sok ellenőrnek, rendőrnek az alkalmazása, mert arányaiban lehet semmi javulás nincs!”
 • 8. gavallér 2012. augusztus 04. 09:30
  „Ezek a legjobb cégek. Felfalják a saját fajtájukat. Siessenek , mert ha elfogy a munkadarab akkor kit büntetnek mag. Oda lesz a negyedéves sarc prémium.”
 • 7. klj-54 2012. augusztus 04. 09:15
  „Megdöbbentő elszólás az, hogy E L Ő I R Á N Y Z A T van!
  Tehát nem a jogkövetés az előirányzat hanem a pénz behajtás.
  Freudi elszólás a javából...”
 • 6. C6H12O6 2012. augusztus 04. 08:51
  „A világ semmilyen más országában nincs ilyen, hogy előirányozzák az állampolgárok megbírságolásának mértékét.
  ez szerintem erős szegénységi bizonyítvány a magyarságra nézve.”
 • 5. TrombiFrédi 2012. augusztus 04. 08:05
  „Csak legalább lenne látszata a költségvetésbe befolyó "nagy túlteljesítéseknek"!!!”
 • 4. okz63 2012. augusztus 04. 08:00
  „Eléggé gusztustalan "jó munkának" nevezni az átlagemberek megsarcolását... :-(”
 • 3. balihoho 2012. augusztus 04. 07:48
  „A politikusainknak, nem kell félniük, hogy csökken az életszínvonaluk! Egy felmérés szerint, pusztán az, hogy a szabálytalanságot a többség bírság nélkül meg ússza, éves szinten több milliárd forinttal rövidíti meg a költségvetést! Ha valaki ebben kételkedik, álljon ki egy kereszteződéshez, mondjuk egy felfestett zebrához, és számolja meg, például a kerékpárról le nem szállva zebrán áttekerő kerékpárosokat, majd ezt számolja ötezer forintjával. Ennyi ugyanis a helyszín bírság, ami elmarad, mert ugye a rend derék őreivel szemben nincs olyan kormányzati elvárás, mint az adó és vámhivatallal szemben, és így érthető, hogy a közlekedési szabálytalanságok túlnyomó többségének nincs semmilyen következménye, ha csak az emiatt bekövetkező baleseteket nem tekintjük annak.”
 • 2. zérótolerancia 2012. augusztus 04. 07:30
  „Legalább tuti meglesz a jutalom.
  Míg sokak közalkalmazottként évtizedekig semmiféle prémiumot nem kapnak a zéró kafetériájuk mellé, másokat - ugyancsak állami finanszírozás mellett- negyed évente kitömnek. Nem is szólva az évi több százezres béren kívüli juttatásról és az év végi millákról.
  Ja, ők jól dolgoznak.”
 • 1. papsajt 2012. augusztus 04. 06:46
  „" jól dolgozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal" VS "Szégyenlista: több mint 4 milliárddal tartoznak a megyei adózók"
  Most csak én érzek ellentmondást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén is két-három órába telik átkelni Röszkén

Ezrével jelentkeztek belépésre a nyugat-európai munkahelyeikre szabadságukból visszatérő török vendégmunkások a röszkei határnál. Tovább olvasom