Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Bitumenes hordót mértek a tüzelőhöz

Szeged - A csalók és tolvajok fantáziája kifogyhatatlan. Hol tüzelővel, hol régi bútorokkal próbálkoznak, hol „csak" egy pohár vizet kérnek. Trükkös lopások ellen legjobb védekezés az éberség.
– Sokan megjárták legutóbb a tüzelővásárlással. Románok jöttek teherautóval, ketten az utca két oldalán csöngettek, aki kért, annak már mérték is az „olcsó fát" – meséli a történteket a Tápét és Petőfitelepet vigyázó helyi polgárőrség vezetője, Tóth Zoltánné Marika. Nála is zörgettek, de ő mindjárt engedélyt kért az árusoktól, cserébe, ígérte, megmutatja az övét. Erre az árusok továbbállták. Az akció után panaszkodtak neki a lakosok, hogy felültették őket, mert bitumenes hordóban mázsálták a tüzelőt, az alján ottmaradt egy vastag réteg bitumen, azt is vele mérték.

Tóth Zoltánné és a többi polgárőr a házalókat is elriasztja, ha kell. Fotó: Frank Yvette
Tóth Zoltánné és a többi polgárőr a házalókat is elriasztja, ha kell. Fotó: Frank Yvette

Nem szabad tiltani

A házalást tiltó táblák jogszabályellenesek az ombudsman vizsgálata alapján. Visszatartó hatásuk pedig nagy lenne, eleve kitilthatók lennének az ilyen árusok. Érthető, ha a polgármesterek „kint felejtik" a jelzést – mondta a megyei polgárőrség vezetője, Batiz István. Ásotthalmon például kint van a tábla, és van is elrettentő hatása, de csak úgy, hogy következetesen ellenőrzik is a polgárőrök a házalókat – tudtuk meg Pőcze Levente helyi polgárőrvezetőtől.
A civilszervezet vezetője azt mondja: náluk nincs házalást tiltó tábla, de nem is kell, fő a 34 polgárőr észrevétlen jelenléte. Ki is koptak a házalók és a trükkös lopással próbálkozók. Visszatérő persze akad. A Duna utcában egy néni gyógyszert bevenni engedett be egy idegen nőt, aki ráadásul nem először járt nála, többször adott el neki zoknit, törülközőt. Nem kételkedett, jólesett neki, hogy végre beszélgethet valakivel. Az Ostrom utcában ócska teafőzőt sózott rá egy házaló egy idős házaspárra 20 ezerért. Hozzájuk is visszament az árus, akkor 30 ezerért robotgépet akart eladni. Hiába hívták ki rájuk a polgárőrök a rendőrséget, nem volt tanú, sem bizonyíték arra, mi történt. A Dobi István utcában régi bútorokat kerestek az ismeretlenek, kikérdezve a lakókat, kihez érdemes becsöngetni, és ki mikor nincs otthon. Másutt az unokának akarták visszajuttatni a tartozást, de ahhoz 20 ezrest kellett a nagymamának felváltani.

Tápé és Petőfitelep esete nem kirívó. A megelőzésről a minap Tápén tartott fórumot a körzeti megbízottak vezetője. A polgárőrök szórólapon is figyelmeztették a helybelieket a veszélyre. Elhangzott, hogy legjobb védekezés az éberség. Senki idegent nem szabad igazolvány nélkül beengedni, mert a közműszolgáltatók emberei emblémás autóval, egyenruhában, igazolvánnyal járnak, értesítés után. Ismeretlennek senki ne árulja el, hogy egyedül él, hogy a szomszédja nincs otthon. A rendőr elmondta, idegennek nem szabad pénzt felváltani, nehogy hamis bankjegyet kapjanak, és ha mégis beengednek valakit a lakásba, mindig tartsák szemmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akác, a pálinka, a föld megvédésére hív Szegeden a Fidesz

Online aláírásgyűjtést indított a Fidesz–KDNP a magyar föld, az akác és a pálinka védelmében… Tovább olvasom