Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Bizalomteszt a szegedi Ág utcában

Szeged - Szó nélkül nyitották ki előttünk lakásaik ajtaját a szegedi Ág utca 5. szám alatti panelház lakói. Harminc helyre kopogtunk vagy csengettünk be, hogy leteszteljük: mennyire bizalmatlanok az emberek egy idegennel szemben.
Az idegenekkel szembeni bizalmatlanság szikráját sem fedeztük fel szombat délelőtt a szegedi Ág utca 5. szám alatti tízemeletes panelház lakóinál. 30 lakásba csöngettünk vagy kopogtattunk be: 24-ben kérdés nélkül nyitottak ajtót előttünk. A többiben csak azért nem, mert a háziak nem voltak otthon.

Már a lépcsőházba is játszi könnyedséggel jutottunk be: az első lakó beengedett minket a kapucsengővel. Persze mondtuk neki, hogy újságírók vagyunk, de jövetelünk részleteiről egyáltalán nem érdeklődött.

A házban először Mészáros Józsefnénél kopogtattunk. A nyugdíjas özvegyasszony hamar ajtót nyitott. Mit csinált volna, ha valaki rátámad? – Ezt a gumibotot még a férjem szerezte. Úgy hívom: marasztaló – mutatott Ilonka néni egy ajtó melletti polcról levett, fekete színű, tömör rúdra. Ugyanakkor bevallotta: nem hiszi, hogy használná, mert ha megütné vele támadóját, a végén még őt vinné el a rendőrség. – Azt a kesznyéti férfit is letartóztatták, aki árammal védte veteményét a tolvajoktól – mondta az idős nő.

Nagy Jánost nyugodt, éber házőrzője figyelmezteti az ajtó előtt ólálkodó idegenre. Fotó: Frank Yvette
Nagy Jánost nyugodt, éber házőrzője figyelmezteti
az ajtó előtt ólálkodó idegenre. Fotó: Frank Yvette

„Azt hittem, hogy a testvérem, a lányom, a férjem az" – három másik lakó három hasonló jellegű indoka, miért tárták ki előttünk ők is lakásuk ajtaját. Papp Gyuláné ezután szentül megfogadta: ha legközelebb ismeretlent lát kémlelőjén keresztül ajtaja előtt, alaposan kifaggatja jövetele céljáról.

Ellopták a törülközőket

„Hogy száradna le a keze az ilyennek!" – mérgelődött a panelház takarítónője. Ottjártunk alatt Katalintól ugyanis ellopták azt a szatyrot, amelyet őrizetlenül hagyott a lépcsőház alsó szintjén. A tolvaj zsákmánya: egy felmosófej és öt tiszta törülköző.

Nagy János elmondása szerint csak azért nem kérdezte, kik vagyunk, mert szomszédjával való beszélgetésünkkor kifülelte jövetelünk célját. – Egyébként a lépcsőház lámpáját a lakásomból is fel tudom kapcsolni. Direkt azért csináltattam meg, hogy lássam: ki áll a sötétben az ajtóm előtt – mondta a férfi, akire négyéves, drótszőrű Benji kutyája is vigyáz. – Azonnal nyüszít és ugat, ha idegent érez a lakás előtt – simogatta meg János bácsi az éber házőrző buksiját.

– Még nem szoktunk hozzá, hogy félnünk kell – mondta csüggedten a szintén nyugdíjas Bódi Lászlóné. Az asszony szerint az emberek többsége hozzá hasonlóan rutinból nyit ajtót a csengőszóra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: az Ág utcai panelek egyik lakásába csöngetett be csütörtök délelőtt egy ismeretlen férfi azzal az ürüggyel, hogy a bejáratiajtó-csere végett jött felmérni az igényt. Az egyik, ajtót nyitó nőre rátámadt, megverte, majd elvitte a pénztárcáját benne négyezer forinttal. A rendőrség azóta is keresi. Az 5. szám alatt élők közül többen hallottak az esetről, mégsem féltek ajtót nyitni csöngetésünkre.

Olvasóink írták

 • 6. attila utca lako 2008. október 13. 16:50
  „több izben is valahogy bejutott a lépcsöházunkba egy nagyon magas , erösen napbarnitott , fekete hajú férfi
  olyan 24 év körüli, nyurga , langaléta alak
  egyetetemista barátait kereste , máskor meg ugy pucolt elölünk , hogy csak na............
  nyitogatta mindenkinek az ajtaját , az emeleteen csak pont jöttünk felfelé........
  ua.ez az alaak a szent istván téren szintén osongat befelé, ugyhoy zárni az ajtokat, mindig
  máskor fiatal csaj szeretett volna könyvet vásárolni az iskola könyvtára számára,
  beszeretett volna jönni, szétnézni , de még csak 1 kis nyájlon táska se volt nála/ nem tom mibe vitte volna el/
  aztán volt olyan nem régen szintén nálunk hogy lépcsöháztakaritonak adta ki magát 2 nö és 1 vödör vizzért csöngetett be valakihez.........a néni beengedte és a konyhapultrol 40 ezrte vittek el
  akkor hozták a nyugdijat
  ugyhogy vannak trükkök”
 • 5. li 2008. október 13. 11:24
  „Egyénbként érdekes, én nem messze lakom az Ág utcától, és péntek délután csöngetett valaki. Csukott ajtón keresztül megkérdezmtem, ki az, de csak annyit mondott, hogy "Jónapot!". Bereteszelve résnyire kinyitottam az ajtót (reméltem, hogy a postás), erre egy férfi azt mondta, bejárati ajtók cseréjével foglalkozik. Erre rácsaptam az ajtót. Azért hihetetlen, hogy valaki még 1 nappal az Ág utcai eset után ilyet csinál...”
 • 4. Békés 2008. október 13. 09:56
  „Remek! Gerjesszük csak a félelmet! Hiszen aki fél, az manipulálható. A médiák tele vannak erőszakos jelenetekkel, az emberek lassan elhiszik, hogy tényleg olyan az élet. Holott a környezetünkben ez nem így van. Az én ismeretségi körömben pl. még senkit nem ütöttek le, nem raboltak ki, nem öltek meg. Lakásbetörések voltak, de az erőszak azért nem olyan elterjedt, hogy bezárkózva, zsebünkben Uzival kellene rettegnünk, hogy mikor esnek nekünk.
  "Jó az", ha az embereket félelembe hajszoljuk, így elszigetelődünk egymástól még jobban, egymásra mosolygás, egy kedves szó helyett a gyanakvó tekintetek sokaságában de szép lesz az élet.
  Már látom is távoli jövőt, ahol steril, lezárt szobákban, képernyők előtt élik utódaink félelemmentes életüket. Nem férhetnek hozzájuk rablók, állatok, rovarok, baktériumok. Megvalósulhat Woody Allen álma az emberméretű óvszerben való szeretkezésről. Milyen békés és egészséges is lesz, ha eljön a teljes elszigeteltség világa....”
 • 3. zsazsanéni 2008. október 13. 08:43
  „Különböző bandák szakosodtak az idősek kifosztására,különböző trükkökkel.Előre felmérik a terepet,ki van egyedül.Volt már takaró mese,hogy nyerte,amig a társ felpásztázta a terepet,hogy hol van a lé a másik kettő győzködi a pácienset,hogy nyerte.Vagy a Tisza magqas vizállásakor,hogy milyen biztositása van,mert jön az árviz.Meglepődtek,hogy nem a néni nyitotta ki az ajtót,meg kutyák is vannak az udvaron.Nem arra számitottak.Az utcán leszólitják a nem az idén barnultak,hogy vegyen edényt.Nem kell már az embernek új,mert bespájzolt már életében elég jól.De volt már a T.com nevében telefonáűló,hogy kisorsolták és bankártyát nyert.Mondtam neki öcsi új trükköt,mert ez régi és ismerem.A bank,ha akar valamit nem telefonál,hanem levélben leirja.Ez az ország a határmegnyitással a bünözök hadával lett több.Nem kell ajtót nyitni,ha nem mondja mit akar mehet a csodába.Nem kell semmi házalónak bedőlni.”
 • 2. 101010101 2008. október 13. 08:16
  „Most félniük "kellene" az embereknek?
  A "kémkedők" kipróbálták már az évtizedekkel korábban gyártott ajtók kémlelő nyílását, hogy mit (nem) látnak rajta keresztül?”
 • 1. ZOLI51 2008. október 13. 07:48
  „UGY IS NÉZ KI A HÁZ.............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos a harc a megállító táblákkal

Szeged - Ha megállító táblába botlunk a Kárász utcán, akkor jó, ha tudjuk, a reklám illegálisan tartózkodik a díszburkolaton. Tovább olvasom