Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Bizarr, mint nyuszika találkozása a mécsessel

Szeged - Bár igen nagy kreativitásról tanúskodik, kissé meglepő, hogy az angyalkákat nyuszikákra cserélték a temetői mécseseken az egyik szegedi áruházban.
Értjük az aktualitását, csak a szemünknek kell hozzászoknia a látványhoz. Bár az sem elképzelhetetlen, hogy nincs benne semmi különös: a bukott angyalt most nyúlként kívánták ábrázolni, tekintettel arra, hogy évente csak egyszer áll nyúlnak a világ. Nem lenne szabad az ünnepeket így összekutyulni. És most tekintsünk el attól, hogy a megmaradt csokimikulások gyakran húsvéti csokinyúllá, -báránnyá, -tojássá lényegülnek át.
 
 A gyertya csak tartóban állja meg a helyét, a mécses sem a síron, sem a húsvéti asztalon.  Fotó: Karnok Csaba
A gyertya csak tartóban állja meg a helyét, a mécses sem a síron, sem a húsvéti asztalon.
Fotó: Karnok Csaba

A húsvét az igenis legyen húsvét, és annak ellenére, hogy sokan karácsonykor és húsvétkor is mécsest helyeznek el szeretteik sírján, a nyúlság nem temetőbe illő.

Mondhatjuk a találmányra, hogy morbid, bizarr, de legyen egyszerűen csak posztszürrealista. Hogy a mécses feltalálója se érezzen csalódást, fogalmazzunk úgy: „Szép, mint egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása egy boncasztalon" idézve Lautréamont gróf költő szavait (a szürrealizmus előfutára, 1846–1870).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris nyílnak a kátyúk az utakon

Máris nyílnak a kátyúk az utakon
Mutassa meg nekünk, hol nyílik a legnagyobb kráter a város járdáin, útjain, megállóiban! Rögtönzött véleménykutatásunkban a Belváros győzött. A foltozásra heteket kell várni. Tovább olvasom