Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bizonytalan a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jövője

Szeged, Békéscsaba - Hatályon kívül helyezte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása érdekében benyújtott ügyészségi keresetet elutasító elsőfokú bírósági döntést a Szegedi Ítélőtábla hétfőn.
A Szegedi Ítélőtábla a békéscsabai székhelyű Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel kapcsolatban hatályon kívül helyezte az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét: a bíróságot új eljárásra és új határozathozatalra utasította hétfőn.

A szervezet feloszlatását a Békés Megyei Főügyészség kezdeményezte, mondván, az egyesület tevékenysége a roma kisebbség jogainak és szabadságának sérelmével jár. Álláspontjuk szerint a polgárőr-egyesület 2011. márciusi gyöngyöspatai, majd áprilisi hajdúhadházi tevékenysége során faji alapú megkülönböztetést tett az emberek között, és a közbiztonság helyreállítása érdekében meghirdetett fokozott járőrszolgálat valójában a bűnözőnek kikiáltott cigány kisebbség megfélemlítését célozta. Kiemelték, hogy az egyesület nem határolódott el a Gyöngyöspatán vele egyidejűleg jelen lévő, nyíltan romaellenes nézeteket hangoztató Véderő, Betyársereg és a feloszlatott Magyar Gárda tagjaitól, sőt azokkal együttműködött, tagjaik közösen járőröztek.

Az alperes szerint a megjelölt bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az egyesület tevékenysége során faji alapon megkülönböztetést tett volna, mint ahogy azt sem, hogy célja a cigányság megfélemlítése volt. Polgárőreik részéről rasszista kijelentés bizonyíthatóan nem hangzott el, az egyéb formaruhás szervezetek jelenléte, illetve magatartása pedig az egyesület terhére nem róható, ráadásul a helyi lakosság kérésére jelentek meg tagjaik a két településen.

Első fokon a Gyulai Törvényszék elutasította a főügyészség feloszlatásra irányuló kérelmét. A másodfokú tárgyaláson a Szegedi Ítélőtáblától a főügyészség ennek megváltoztatását, a védelem az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte. A polgári tanács a megismételt eljárás mellett döntött. Az elsőfokú bíróság ugyan helyesen döntött, amikor a gyöngyöspatai és hajdúhadházi események kapcsán nem látott elég bizonyítékot arra, hogy az egyesületet feloszlassa, ugyanakkor csak ezzel a két eseménnyel foglalkozott, és bizonyítása nem terjedt ki a főügyészség utolsó indítványára, azaz az elsőfokú ítélet meghozatala után történt eseményekre. Ilyen volt például a Cegléden és Devecseren lezajlott romaellenes tüntetés, ahol a Szebb Jövőért szintén képviseltette magát, vezetőjük tavaly augusztusban pedig beszédet mondott a fővárosban a Magyar Gárda megalapításának 5. évfordulóján, ahol a vád szerint számos rasszista kijelentés hagyta el a száját.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2013. március 28. 08:16
  „dr Koch Ágnes is kisebbségi, ergo elfogult !”
 • 2. zsuzsmo 2013. március 27. 05:06
  „Hát ezek se védenek semmitől. Ugyanolyanok, mint akiket utálnak, csak nem veszik észre....”
 • 1. _csutak_ 2013. március 26. 18:49
  „Én azt vallom, hogy a kötelességeit ismerő és betartó állampolgárok nélkül nem működik a demokrácia.
  De ha az állam, mint nálunk, képtelen az állampolgárait megvédeni akkor alanyi jogon bármely állampolgár ballaghat a barátjával bárhol. ahol ez nem tilos.
  Álságos a rendőrség és a belügyminisztérium kifogása, hisz ők érdemben semmit nem tesznek (nem az utcán járőröző rendőrök hibájából!) az állampolgárok megvédéséért!
  Ha tesznek, annak látszata nincs, eredménytelen:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43-as: teljes útzár, újra

Keresztbe fordult egy kamion az M43-as Budapest felé tartó oldalán az 1-es és a 2-es kilométer között. Újra áll a forgalom. Tovább olvasom