Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Bizonytalan járás a közigazgatásban

Balástya - Jövőre járási rendszert vezetnek be a közigazgatásban – a részletekről tegnap tájékoztatták a megye polgármestereit. Sok újat nem hallottak. Továbbra is aggódnak: mi lesz, ha az ügyintézésért más városba kell majd utazni?
Megyei polgármesteri fórumot rendezett szerdán a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Balástyán. A program a járási rendszer kialakításához kapcsolódó több hónapos konzultációsorozat egyik állomása volt. A megjelentek tájékoztatást kaptak a kialakítással kapcsolatos feladatokról.

A fórum első előadója Bekényi József, a Belügyminisztérium önkormányzati feladatok főosztályának vezetője volt, aki a törvényből adódó aktuális feladatokról beszélt. Elmondta: a minisztérium segíti a polgármesterek munkáját, hogy egy működőképesebb, átláthatóbb és finanszírozhatóbb önkormányzati rendszer jöhessen létre.

Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkára a járási rendszer megújításáról beszélt. Kiemelte: a 2013. január elsejétől létrejövő járások nem hozhatják hátrányos helyzetbe a kistelepüléseket, és az ott élők nem kerülhetnek messzebb az ügyintézés helyétől. Éppen emiatt aggódik a legtöbb településvezető: a helyi ügyintézés lehetőségének megszüntetése nemcsak a lakosok számára okoz kényelmetlenséget, munkahelyek megszűnését is jelentené.

A fórumon számos kérdés hangzott el: lesznek-e elbocsátások? Milyen ingatlanokban jönnek létre a járási hivatalok? Ezeket idő előtti kérdésnek nevezték a minisztériumi illetékesek. Szóba került a társulások jövője is, amelyeket sok esetben a közös gazdálkodás vagy pályázatok kötnek össze. Kiderült: automatikusan nem szűnnek meg, mindenki átgondolhatja, megéri-e fenntartani.

– Amik elhangzottak, eddig is tudtuk, ami még kérdéses, az is maradt – foglalta össze tapasztalatait Szabó István, Derekegyház polgármestere. Szerinte minden a pénzen múlik – az önkormányzatoktól mindig többet várnak el, mint amennyit adnak rá. Ujvári László, Balástya vezetője bizakodó. – A legfontosabb, hogy mit tapasztal a kistelepülések lakossága. Ha a járási rendszer kidolgozásának az a célja, hogy a közigazgatás olcsóbbá váljon, akkor ezek az emberek vesztesek is lehetnek. De ha legalább az ügyintézés elindítására továbbra is lesz lehetőségük helyben – márpedig elhangzottak erre utalások –, akkor az átszervezéssel jól is járhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérrendezés: örülnek, de még szkeptikusak az orvosok

Nem aktiválódik a rezidensszövetség mintegy 2500 felmondólevele, miután megszületett a döntés: béremelést kapnak az egészségügyi dolgozók. Tovább olvasom