Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Biztonság a szegedi iskolákban

Szeged - Folyosón ülő portásnő, elektromos zárral felszerelt ajtó. A szegedi általános és középiskolákban ilyen eszközökkel tartják fenn a biztonságot. A Csepelen történt iskolai lövöldözés és gyilkosság apropóján érdeklődtünk.
Tanárokat lőtt le közvetlen közelről és megsebesítette a gondnokot egy fegyveres férfi a csepeli Széchenyi István úti Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában szerda este. A két pedagógus azonnal meghalt. A gyilkossággal kapcsolatban tegnap délelőtt a rendőrök két embert vettek őrizetbe, köztük a meglőtt gondnokot. A gyanú szerint ő volt a gyilkos.

Amerikában gyakoriak az iskolai lövöldözések, legtöbbször gyerekek lőnek társaikra, tanáraikra – Magyarországon most először gyilkoltak oktatási intézményben. A tengerentúlon némely iskola bejárata repülőtéri ellenőrző pontra emlékeztet, fémdetektoros ajtón lehet csak belépni, a folyosókat kamera pásztázza. Mi a helyzet a szegedi általános és középiskolákban?

– Csak a főbejáraton lehet bejönni az iskolába, ahol állandó portaszolgálat működik. Az elektromos zárral felszerelt ajtó kívülről nem nyitható, azt a portás nyitja ki egy gombbal, miután meggyőződött arról, hogy kihez jött az illető. A portásnak ezután ki kell lépnie a fülkéből, hogy meggyőződjön arról, a látogató valóban a tanári felé veszi az irányt, napközben ugyanis a tanulókat alapesetben még a szüleik sem látogathatják. A gimnáziumban incidens még soha nem történt – közölte lapunkkal Kühn János, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója.

A Tömörkény István Gimnáziumban monitoron át is látni lehet az iskola környékét . Fotó: Schmidt Andrea
A Tömörkény István Gimnáziumban monitoron át is látni lehet az iskola környékét.
Fotó: Schmidt Andrea

– A Fekete István Általános Iskola Gárdonyi Géza tagiskolájában egy portásnőnk van, aki a folyosón ülve figyeli, ki jön be az iskolába. A szentmihályi iskola kis intézmény, mindenki ismer mindenkit – magyarázta Lukács Jánosné tagiskola-vezető.

A Fodor József gimnáziumba és a Zrínyi Ilona Általános Iskolába magunk próbáltunk bejutni. Utóbbi intézményben kulcsra zárt szárnyas ajtó fogadott bennünket, és egy kilépő portás, aki megelégedett az „igazgatónőhöz jöttünk" mondattal, és már ki is nyitotta előttünk az ajtót.

Doroginé Bíró Irén igazgató elmondta, hogy megdöbbentette a csepeli ügy, ezért elkezdett gondolkodni, hogyan tudná biztonságosabbá tenni iskoláját. Ennek első lépése terve szerint az lenne, hogy a kulccsal nyitható ajtót elektromos zárra cserélteti, illetve sűrűbben szeretné igénybe venni az iskolarendőri jelenlétet. A Fodorba is simán bejutottunk, pedig 24 órás portaszolgálat van az iskolában, ahova csengetéssel lehet belépni. Dombovári Tamás igazgatóhelyettes szerint azért volt könnyű a dolgunk, mert éppen egy diák után mentünk be az ajtón.

Nincs központi előírás

Kardos János, a szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője elmondta, biztonság tekintetében sem központi, sem városi előírás nincs az iskolák számára. A portaszolgálat működtetése is igazgatói hatáskörbe tartozik, amellyel az intézmények vezetői saját jól felfogott érdekükben élnek is.

Olvasóink írták

 • 6. Piki 2009. január 10. 13:29
  „"GANGSTA PARADISE!!!"”
 • 5. che 2009. január 09. 20:30
  „Erről (a biztonságról) a portást kellene meg kérdezni nem az igazgató urat mert azt nagyon szépen elmondta mit kell tennie a portásnak csak éppen lehetetlen azt egy embernek végig csinálni !! Van olyan eset ahol azt sem tudja a portás milyen tanfolyam vagy előadás hol történik mert a vezetők azt a tudta nélkül intézik, nem beszélve arról hogy fizikai képtelenség megfigyelni a ki-be áramló tömeget... !! Mese a fenti szigor ! Komoly hiányosságok vannak e téren az iskolákban és ez első sorban az ember hiány (spórolás) ! Nem lehet (még) az embert eszközökkel helyettesíteni de a kettő együtt már gondot okoz a bűnözőknek ! Még csak arra lennék kíváncsi hány magyar iskolában van katasztrófa védelmi gyakorlat (tűz, földrengés, terror támadás esetére) ?!!”
 • 4. dodó 2009. január 09. 19:45
  „Érdekelne. hogy van-e, és ha igen akkor milyen biztonságii berendezés/szabályozás a mórahalmi iskolabezárásnak áldozatul esett/vetett integrációra kényszerített iskolákban!”
 • 3. Vic 2009. január 09. 18:10
  „Ez biztosan így van, bár egy frissen kirúgott volt kollégát, akit ráadásul bűncselekmény miatt rúgtak ki, lehet , hogy mégsem kellett volna beengedni, persze lehet, az igazgató adott rá engedélyt.Szomorú, nagyon szomorú. Részvétem a családoknak.”
 • 2. catroot 2009. január 09. 18:06
  „Na meg a portás volt, aki lőtt... (gy.k. "biztonsági őr)”
 • 1. atomboy 2009. január 09. 09:21
  „Szerintem akkor se menthette volna meg a ket szerencsetlen embert, ha olyan biztonsagi rendszer lenne, mint Tomorkenyben, mivel a gyanusitottak az intezmeny (volt) dolgozoi, oket lazan beengedte volna a portas.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnösnek vallotta magát a csavaros fiú

Szeged - Bűnösnek vallotta magát a Csongrád Megyei Bíróságon tegnap délelőtt a szegedi K. Dániel. A… Tovább olvasom