Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Biztonsági őrök veszik el az utasoktól az alkoholt a Mars téren

Bordány - A folyamatos balhék miatt biztonsági őrök ellenőrzik a szombaton késő este Bordány felé tartó diszkójárat utasait, akiktől a vagyonőrök az alkoholt is elkobozhatják. Az elvett italokat a társaság, elmondásuk szerint, Bordányban visszaadja a fiataloknak.
Augusztus 3-án este háromnegyed 11-kor a Bordányba induló menetrend szerinti diszkójárattal utaztam többedmagammal. A Mars téri felszálláskor megjelent két biztonsági őr egy szemeteskukával, és közölték velem: a nálam lévő két darab bontatlan dobozos sört dobjam ki, vagy igyam meg, mert nem szállhatok fel vele a buszra. Ki is állítottak a sorból. Később felszálltak a buszra, és indulás előtt másoktól is koboztak el innivalót. Van arra bármilyen előírás vagy jogszabály, hogy egy felnőttől bármit is elvegyenek a buszra szállás előtt? – számolt be az esetről a szegedi Bodó Attila.

– Az elmúlt hónapokban társaságunkhoz számtalan panaszlevél érkezett a szombat esti, Bordányba induló járattal kapcsolatban. Több utas, aki egyszerűen munkából szeretett volna hazamenni, élesen bírálta a társaságot: jegyük és bérletük megváltása ellenére nem tudtak kulturáltan utazni a diszkóba tartó utasok miatt – mondta Kürtösi Rita. A Tisza Volán Zrt. jogi igazgatási és biztonságtechnikai főosztályának vezetője közölte: a panaszok szerint a szórakozóhelyre igyekvők a buszon lármáznak, kiabálnak, alkoholt fogyasztanak és botrányosan viselkednek. – A panaszokat kivizsgáltuk, és úgy ítéltük meg, hogy az utazók komfortérzetének megőrzése miatt szükséges megerősített biztonsági szolgálatot tartanunk. Társaságunk üzleti szabályzata kimondja: az ittas, bódult vagy botrányosan viselkedő személy, aki magatartásával zavarja a többi utast, az utazásból kizárható. A pályaudvaron biztonsági kamerarendszer működik, amelynek a kérdéses napra vonatkozó felvételeit megtekintettük, valamint meghallgattuk a sofőrt és az intézkedő két biztonsági őrt is. Elmondásuk alapján augusztus 3-án a fiatalok között többen ittasak voltak. A felbontott italokat egy általunk biztosított tárolóba tették, amit a bordányi megállóban visszakaptak. Fel nem bontott italokat a vagyonőrök nem vettek el. Az intézkedés ellenére és kollégáink jelenléte mellett a járat elindulása után egyesek táskájából mégis előkerültek italosüvegek, és menet közben is folytatódott az italozás. A Tisza Volán emiatt fenntartja véleményét, hogy a vagyonőrök jelenlétére, valamint a szankciókra a buszok állagának megóvása és a többi utas érdekében szükség volt és szükség van – mondta a főosztályvezető.

Lopásról a jogszabály szerint csak akkor beszélhetünk, ha valaki egy idegen dolgot azért vesz el mástól, hogy jogtalanul eltulajdonítsa, azt saját céljaira felhasználja. Információink szerint a Tisza Volánnál már elgondolkodtak azon, hogy működtessék-e tovább a diszkójáratot.

A 20 éves fiatalembert elmondása szerint még egy affér érte. – Reggel jöttem visszafele Bordányból a diszkótól induló 5 óra 20-as járattal. Az utolsók között szálltam fel a buszra, ahol a sofőr közölte velem, hogy nem tud visszaadni 500 forintból, pedig a busz eléggé tömve volt. A jegy 460 forintba került. Milyen dolog az, hogy 40 forintot csak úgy lehúznak egy utasról? – kérdezte.

– Az üzletszabályzat szerint készpénzfizetés esetén az utasnak az összeget megfelelő címletű pénzzel kell kifizetnie. A sofőr pénzváltásra és nagycímletű pénzből visszaadásra nem köteles. A visszajáró összeget, amennyiben a jegykiadó visszaadni nem tud, a társaság az utasnak postai úton a postaköltség levonásával visszatéríti. A kérdéses reggeli járat sofőrjét is meghallgattuk, figyelmeztettük és utasítottuk kereskedelmi előírásaink szigorú és következetes betartására és az udvariasságra – mondta Kürtösi Rita.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. info 2013. augusztus 16. 21:00
  „20. Normann_Backs 2013.08.14. 13:28
  Partibusz meg egyebek, nem gondoltad komolyan, hogy különjáratot indítsanak?!a hülyeségért.Mindenki vállalja azt amit tesz amiért teszi.”
 • 29. szatyi 2013. augusztus 14. 19:13
  „" ..jogtudoraink és szabadságjogharcosaink utazzanak pár megállót egy-egy részeg bandával és amikor mondjuk cigicsikk füstölög az ülésük alatt, mosolyogjanak hátra a fiatalokra..."

  Még mindig nem érted?
  A "részeg bandát" már indulás előtt ki lehet zárni az utazásból, (fel sem kell engedni a buszra) és már nincs is több gond, zavartalanul utazhatsz!”
 • 28. Apátfalvi** 2013. augusztus 14. 18:11
  „Én sem vetem meg a bulikat meg a piálgatásokat, szóval nem egy begyepesedett házmester vagyok, de jelen esetben egyetértek azokkal, akik a nyugodt utazást részesítik előnyben a részeg ordítozással szemben.

  Mint ahogyan írták előttem, jogtudoraink és szabadságjogharcosaink utazzanak pár megállót egy-egy részeg bandával és amikor mondjuk cigicsikk füstölög az ülésük alatt, mosolyogjanak hátra a fiatalokra, biztosítva őket ezzel arról, hogy jogaik maximális védelemben és támogatottságban részesülnek!”
 • 27. J.G. 2013. augusztus 14. 17:16
  „21. kontrapista 2013.08.14. 13:55
  Igen beszallas elott ezt megtehetne, de beszallas utan felszolitani, hogy dobja ki, az mar mas.
  Egyebkent az utazasi feltetelekben sehol nincs, hogy BONTATLAN alkoholt nem lehet szallitani.”
 • 26. Nicky8404 2013. augusztus 14. 16:31
  „Akik ennyire védik a "fiatalokat" tuti nem buszoznak!!! Nálam csak néhány évvel fiatalabbak, de ez engem is felháborít. Engem arra neveltek, hogy közösségben élünk, vannak szabályok, amiket be kell tartani. Azt pedig ők is felérhetnék ésszel, ha már annyira okosak és nekik mindent szabad, hogy a nemi életük kitárgyalása a buszon utazók többségét nem érdekli. Valamint azt hogy nem gyújtunk rá a buszon és nem iszunk alkoholt, pláne nem dobjuk ki az üres üveget menet közben az ablakon...
  Kedves "fiatalok jogait védjük" hozzászólók, a kötelességek hol maradnak????”
 • 25. Agáta 2013. augusztus 14. 16:20
  „Zsozso64, utaztál már te fényes nappal tanítási idő után valamelyik Mars térre tartó buszon vagy trolin? Kaphatsz némi ízelítőt a helközi járatokra tartó ifjúság modoráról, pedig még csak nem is hétvégén, buliból mennek haza. El tudom képzelni, mit művelnek olyankor.”
 • 24. szatyi 2013. augusztus 14. 16:13
  „"23. Frezia83 2013.08.14. 15:57
  Én már fél éve külföldön élek és itt jegyezném meg..."

  Nahát! Éppen ezért nem itt kellene osztanod az észt!
  Az itthonmaradottak gondjainak a megoldása nem a te feladatod!”
 • 23. Frezia83 2013. augusztus 14. 15:57
  „Olvasva a hozzászólásokat úgy érzem azon hozzászólóknak akik ilyen élesen bírálják a Volánt fogalmuk sincs azokról a dolgokról amelyet ezek a fiatalok, tesznek és engednek meg maguknak.Valóban olcsóbban utaznak mint akik megveszik a bérletet, jegyet stb.És még ők nem bírnak viselkedni.Ami abból is adódik,hogy a kedves szülőknek fogalmuk sincs a gyereknevelésről.1-2 példát említenék meg amik buszon történnek:odahánynak az ülésre, és a függönybe törlik....
  Levizelik az ülést melyre lehet éppen az ül következő alkalommal aki annyira támogatja őket.Arról,hogy a nagydolgát szintén az ülésre végzi és ezt a sofőrnek kell kitakarítani már ne is beszéljünk.
  Illetve a rongálások amiket csinálnak szintén nagyon sok pénzben vannak.
  Tavaly utaztam haza a buszon délelőtt amikor a mellettem levő sorban egy 40-50 év körüli férfi dobozos sört ivott, majd ezt követően elaludt.Mikor épp leszállni készültem és odapillantottam, ember alvás közben kisdolgát végezte.Szóval valóban jogtalan az ha nem engedik,h alkoholt vigyenek fel a buszra????Az autóban is piálnak az emberek utazás közben????
  Más:
  A jegyvételnél mindenkinek legyen elegendő aprópénze.Ha nincs akkor ne reklamáljon.A busz nem készpénz váltó.Sem a bolt, sem az újságárus stb.
  Én már fél éve külföldön élek és itt jegyezném meg: hogy itt az a szokás mindenki annyi pénzt ad a sofőrnek amennyibe a jegy kerül.Itt nem adnak vissza a papírpénzből.Ezt mindenki tudja ehhez tartják magukat.Ez más országokban is így működik, nálunk még nem.És az emberek semmit nem akarnak elfogadni mindenki csak saját magával foglalkozik.Érdemes lenne elgondolkodni néha.”
 • 22. zsozso64 2013. augusztus 14. 15:21
  „Nagyon tetszenek az egyes jogvédő hozzászólások, főleg azok, amelyek a volán jogászainak naprakészségét adja meg mint "eljárási" indokot, a másik amelyek pofonnal, vagy egyéb fenyítéssel gondolja az ügyet megoldani! Biztos vagyok abban, hogy a társadalom egyes rétegeiben felnövekvő ifjak, nagyon különböző nevelésben, vagy neveletlenségben részesülnek. Az üvöltözés, és a nemi élményekkel kapcsolatos történetek fennhangon történő közkincsé tétele, sajnos nem feltétlenül csak alkoholos állapotban történik meg! A hozzászólások között akad olyan, amelyet gyermeket nevelő, vagy már felnevelt olvasótársunk írt! Ne legyünk annyira biztosak benne, hogy a saját nevelési módszereink, mindig és minden körülmények között szeplőtelen, illetve a leginkább elvárt viselkedést garantálják saját gyermekeinknél. Biztos sokan meglepődnénk egy egy kritikus, vagy nem is annyira kritikus helyzetben....! A fiataloknak nem kell sok olyan korlátot ledönteniük, melyet a mi fiatalságunk idején, mi szerettünk volna ledönteni. Nem kell azoknak a begyöpösödött elvárásoknak megfelelniük, amelyeknek nekünk meg kellett. Van helyette mai, korszerűbb begyöpösödött elvárás, amelyet már mi, a korábbi lázadók állítunk az ifjonti generáció útjába! Persze nem kell szabadjára engedni és féktelen tivornyákra biztatni ezeket a fiatalokat. Az, hogy a volán szóvivője a cikkben leírtaknak egy részét cáfolja, az valóban a volán jogászainak naprakészségét bizonyítja. Nem tartom életszerűnek, (és éppen ezért tutira biztos vagyok benne, hogy nem is így történt meg...) hogy a vagyonőrök összegyűjtötték a szeszeket, majd a megérkezést követően kiosztották azt. Pontosan tudják a volánnál is, hogy ez nem így történt. Bizonyára azért módosítják egy kissé a történteket, hogy a korábbi hozzászólások között is fellelhető bűncselekmények megvalósítását ne lehessen egy az egyben a vagyonőrök cselekedeteire ráhúzni! Nagyon vékony a mezsgye, és nehéz igazságot tenni! Meggyőződésem, nem is a volán feladata az igazságtétel! Az üzletszabályzat nem térhet el lényegesen a hatályos törvényektől! És amíg a volán hatósági, törvényhozói jogkörök nélkül kénytelen az utazóközönséget A pontból B pontba elszállítmányozni, addig a hatályos jogszabályok betartása, és betartatása neki is elemi érdeke, és feladata! Összegezve tehát, nem kell szabadjára engedni a "szigorkodó" céges kommandósokat! A jogszabályok betartatásával biztosítani kell tudni a nyugodt, biztonságos, utazási feltételeket minden utas számára! Ha ez kérdés, hogy hogyan kell csinálni, akkor nem a megfelelő munkakörben van az illetékes szakember! A fiataloknak nagyobb fegyelmet, az idősebbeknek több türelmet, mindannyiunknak kellemes, és biztonságos jó utat kívánok!”
 • 21. kontrapista 2013. augusztus 14. 13:55
  „10.J.G.
  Az utazasi felteteleket viszont megszabhatja.
  u.i.
  valoszinu meg repulon saha sem utaztal, mert akkor tudnad, hogy beszallas elott meg meg is motoznak”
 • 20. Normann_Backs 2013. augusztus 14. 13:28
  „Érdekes 10 évvel ezelőtt ilyen probléma nem volt, két helyi járatos kocsi (partybusz) közlekedett Üllésre a Vigadóba (DUD-927;DUD-945), és szólt a zene az utastérben, normálisan szórakoztunk a buszon, ma meg vagyonőrökkel kell a fiatalokra vigyázni, hogy nehogy piával szálljanak fel, vicc komolyan...
  Vissza kellene hozni a partybuszos rendszert, és akkor nem lesznek zavarva a kedves hazautazók...”
 • 19. GengsterPro 2013. augusztus 14. 13:17
  „én velem biztos nem dobatnák ki... <moderálva>.”
 • 18. haresz 2013. augusztus 14. 13:14
  „Én is ittam már alkoholt buszon, de úgy hogy ebből a környezetem ne vegyen észre semmit. Engemet is zavarnak ezek a fiatal csordák. Csoportban kemények, de ha kapnak egy pofont egyből a jogaikért visítoznak.”
 • 17. LEON30 2013. augusztus 14. 12:41
  „Kedves Olvasók!
  Végigolvasva a hozzászólásokat. Sajnos egy szón akadt fenn mindenki. De a dolgok mögé kellene látni. Az Őrök Bontott alkoholt Kidobatják. Mert a Buszra nem lehet felvinni. Az a legfőbb problémám, hogy senki nem azzal foglalkozik hogy a Tinik miért tehetik meg, vagy hogy merik megcsinálni hogy a Buszon Dohányoznak vagy a Viselkedésükkel mást Zavarnak. Sajnos láttam hogy milyen állapotban mennek Bulizni a Tinik. Részeg vagy Bódult állapota miatt Kizárja magát az utazásból. Nekem is van Gyerekem de Én nem ilyen viselkedésre nevelem.”
 • 16. szatyi 2013. augusztus 14. 12:35
  „" Eleve részegek, főként fiatalkorúak!!!"

  Ebben az esetben már kizárható az utazásból és nem kell semmit "elkobozni", nincs probléma! De, ha az üzleti szabályzat nem tiltja, hogy alkoholtartalmú italt birtokoljak utazás közben, akkor a biztonsági őrnek is -coki!
  A legnagyobb baj az, hogy egyre több szolgáltató cég, -igen, a VOLÁN is!, kezdi magát hatóságnak képzelni!”
 • 15. Nicky8404 2013. augusztus 14. 12:34
  „Kedves 13-as! Nem vagyok Volán alkalmazott, hanem egy utas, akinek nem tetszik, hogy úgy kell a munkából hazafelé utaznia, hogy tök részeg fiatalok cigifüstjét kell szívnia, és végighallgatnia, hogy a múlt hétvégén ki-kivel ment el a bozótosba. Persze mindenzt olyan ordenáré kifejezésekkel ordítva kell egymással közölni, hogy az egész busz hallja. Gyere velünk egyik szombat este és megtudod!!!”
 • 14. thisiswhatklfisabout 2013. augusztus 14. 12:04
  „Derék dolog, hogy a hozzászólók többsége ilyen vehemenciával védi a bulizni vágyó fiatalok jogait.

  Pontosan ugyanilyen módon kellene ragaszkodniuk ahhoz, hogy a kötelességeiket is teljesítsék a kérdéses fiatalok, merthogy a JOG és a KÖTELESSÉG kéz a kézben jár, még ha ezt kellemetlen is hallani.

  A Volán ezen intézkedésével a kötelesség és a jog gyakorlásának arányát próbálta kicsit kiegyenlíteni, a cikkben picsogó fiatalember véleményét olvasva úgy látszik, valamennyire sikerrel jártak. A sufni-jogászokat meg csókoltatom, de remélem nem gondolják komolyan, hogy a Tisza Volán jogászainál JOBBAN tudják, mit lehet, meg mit nem lehet megtenni, főleg, ha azt a kulturáltan utazók védelmében teszik, arról nem is beszélve, hogy ez utóbbiak általában TELJES árú jegyet és bérletet vásárolnak, szemben a kérdéses fiatalokkal, akik vagy 50%-os diákjeggyel, vagy pedig 90%-os támogatással bíró diákbérlettel utaznak, tehát már csak üzleti szempontból sem mindegy a Volánnak.”
 • 13. Tshabalala 2013. augusztus 14. 11:44
  „Javasolnám vegyék el az utazók pénzét is, mert mi van ha abból italt vásárolnak? Amugy ha nem festéket robbanóanyagot visz az utas a volán Jolánnak semmi köze nincs a csomaghoz, kimeriti a hivatali hatalommal visszaélést!
  Nicky meg a volán alkalmazottja, azért védi a munder becsületét!”
 • 12. varadipal 2013. augusztus 14. 11:21
  „Hasonló tartalmú cikk tegnap is megjelent a lapban. Van még bőr a rókán? Sehol semmi más hírértékű dolog nem történik?”
 • 11. Nicky8404 2013. augusztus 14. 11:11
  „Nem elkobozzák!!!! Miért nem lehet ezt felfogni? Eldöntheti, hogy vagy kidobja, vagy nem száll fel! Ugyan gyertek már egyszer ezzel a járattal. Eleve részegek, főként fiatalkorúak!!!”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László tündérei

Darvasi László írásai tele vannak különös alakokkal, balkáni, Tisza menti, távoli tájakon vándorolva rendre feltűnnek. Tovább olvasom