Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Biztonsági üveggel védik boltjaikat Czeglédyék

Szeged - A sokszor napi ötezer forintos bolti lopásokat nullára csökkentette Czeglédy Attila új rendszere. Testvérével közös boltjaiban biztonsági üveget húzott az áruk és a vevők közé.
Hatból négy, a testvérével közös tulajdonú szegedi boltjába szereltetett kuriózumnak számító biztonsági rendszert Czeglédy Attila. A módszer egyszerű: az áruhoz csak fizetés után nyúlhat a vevő. Üvegfal véd mindent, így a dolgozókat is. Fizetés után egy kis ablakon adja ki a boltos a terméket.

– Elegem lett a lopásokból. Minden korosztály csinálta, romák, nem romák egyformán – mondta Czeglédy Attila. A Kereszttöltés utcai panel aljában lévő száz négyzetméteres ABC-n kívül szegedi három üzletében található hasonló rendszer. A legrégebben a Mars téri Rossóban, ide négy évvel ezelőtt szerelték be. Annyiban különbözik a többi bolttól, hogy már előtte is pultos rendszer működött, tehát a vevőnek kérnie kellett az árut. – Ez azonban nem jelentett semmit, rengeteg termék hiányzott a leltárnál – tette hozzá a tulajdonos. Két makkosházi garázsboltját is így védi.

Nem börtön - bolt. Üvegfal védi a boltost és az árut. Fotó: Karnok Csaba
Nem börtön - bolt. Üvegfal védi a boltost és az árut. Fotó: Karnok Csaba

– A dolgozóim biztonságérzete nőtt, ha valaki be akar törni, annak minimum tíz percre van szüksége, amíg átjut a falon. Ennyi idő alatt azonban gond nélkül kiérnek a rendőrök. A rendszer bevezetése óta nullára csökkent a lopások száma, pontosabban egy történt – mesélte a férfi. A kár ennél az esetnél egy kakaós csiga volt. A rabló fenyegette a pult és az üveg mögött álló eladót, aki higgadtan visszautasította, hogy átadja a kassza tartalmát. Így a tolvaj a kezében lévő péksüteménnyel távozott, de a biztonsági kamerák felvételei alapján néhány nap alatt elkapták a rendőrök.

Kedvesen eladni

Ceglédy Attila szerint a személytelen önkiszolgáló kereskedelmi rendszer a 20. század találmánya, és semmi gond sincs azzal, hogy a vásárlók nem érintkeznek az áruval. – A dolgozóimnak foglalkozniuk kell a vásárlókkal, ajánlaniuk kell a termékeket, kedvesen kell kommunikálniuk a vevőkkel, hogy minél több árut eladjanak. Azt tervezem, hogy az egyik nagyobb, több száz négyzetméteres üzletembe is bevezetem az üvegfalat – tette hozzá.

A kereskedő több módszerrel próbálkozott korábban, de egyik sem vált be. A két kis garázsboltba, ahol mindössze egy ember dolgozik, többször besétált egy egész család babakocsival, amit telepakoltak lopott áruval, az eladót pedig szó szerint a sarokba szorították. Előfordult, hogy konyhakéssel fenyegették a boltosát. Czeglédy Attila bevallotta, tíz százalékkal csökkent a forgalma, amióta üvegfal védi a termékeket. Szerinte azonban egy év alatt behozza az árát, sokszor naponta ötezer forintos kára származott a lopásokból boltonként. Ez közel kétmillió forint mínuszt jelentett egy évben.

– Fizettem biztonsági őrt, de túl drága. Próbálkoztam elektromos kapuval, de az arra volt jó, hogy halljuk, ahogy valaki elszalad az áruval. A gazdasági válság miatt csökkent a dolgozói létszám, így még annyira sem tudtunk figyelni a lopásokra – mondta a tulajdonos.

Így találta ki az üvegfalat, ami saját ötlete, nem tanulta senkitől. Azóta az ország minden tájáról járnak hozzá boltosok, hogy tanulmányozzák a rendszert. A tolvajok pedig a legközelebbi boltba mennek tanulmányútra, oda, ahol nem ütköznek falakba.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. Agáta 2013. március 05. 07:33
  „Az ´50-es években még nem volt önkiszolgáló üzlet. Az áruk üveggel védett pultokon voltak. Külön pénztár működött, az eladó blokkra írta az összegeket, szüleim kifizették, majd vissza az eladóhoz és a blokk ellenében kaptuk meg az árut. Senki nem csodálkozott rajta, nem érezte magát börtönben, ez volt a természetes. Akkor nem 1 millió, hanem szinte mindenki - a vezér komcsikat kivéve - szegény volt. A kakaót nem ismertük, a csokoládé legfeljebb a Sportszelet volt (3 gyereknek 1 szelet elosztva fizetéskor). Zsíroskenyér pirospaprikával, ebédre lekváros tészta. Ilyen szegények voltunk, mégsem fordult meg a fejünkben, hogy lopni kellene. Eszünkbe sem jutott!”
 • 76. P.P. 2013. március 03. 17:10
  „Teljesen meg tudom érteni a tulajdonost. Jó módszert talált ki.”
 • 75. IVY 2013. március 03. 16:30
  „Olyan gettó feeling, de ez van. Először a Mars téren láttam ilyet egy kis éjjel-nappaliban.”
 • 74. lukrecia 2013. március 03. 12:52
  „72. Én sosem találom sértőnek, ha egy biztonsági őr a munkáját végzi. Miért ne figyelhetne. Egyébként milyen érdekes hiába nyúlkálok bármiért a zsebemben soha nem vagyok még gyanús sem. Miért van az , hogy valakire ráillik a gyanús jelző, valakire sosem. A Kamerák meg különben is a mai világban már többet látnak, mint sok esetben a biztonsági őr.
  A vásárlói szokások meg sok sok mindent elárulnak a szándékról. Volt barátnőm lopott a boltokban szinte rendszeresen. Én annyit tudtam tenni a közeléből is elmentem , mert úgyis megtette, tiltásom ellenére is.”
 • 73. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 03. 12:07
  „Nem rossz módszer... mondjuk az még jobb modszer lenne, ha eleve nem is kéne ilyenektől tartani, de mivel manapság a magántulajdonba bele van sz*rva, bezzeg ha pénzintézetnek vagy multinácnak mer valaki ártani... azonnali rabosítás”
 • 72. csanadi41 2013. március 03. 11:37
  „Kissé sértőnek találom, hogy a nyugdíjasokat is lopósok közé sorolják ! Nem azért járnak vásárolni ,mégis a biztonsági őrök szinte a pénztárig követik őket.”
 • 71. myckie 2013. március 03. 08:38
  „31. lukrecia
  Szuper gondolat! 30-40 évi munkára kellene kötelezni mindenkit, természetesen jó fizetésért és már nem is lennének lopások!”
 • 70. Szofja 2013. március 03. 08:00
  „Az eszébe jutott bárkinek is, hogy az ilyen boltba nem megy be az idős ember és a gyerek sem, mert 1 kéz kell a bevásárlószatyihoz, 1 a kosárhoz és hol a 3. amivel kinyitod az üvegajtót??? Arról nem beszélve, hogy ez egy kész börtön érzetet kelt, és pont az a közönség (barnabőrű etnikum) úgy nyitja ki az ajtót és veszi el a cuccot, hogy a boltos még csak ki sem fújta a levegőt és a szajré már távozott is a boltjából!!!”
 • 69. +36 2013. március 03. 03:12
  „A módszer nem új. Afrikában csak így működik a boltocska.
  EZ A FEJLŐDÉS EZT KAPTUK A VILÁGÚTLEVÉL MELLÉ GRÁTISZKÉNT!!!
  (Régen a csárdákban KÁRMENTŐNEK hívták)
  A rendőri jelenlét hiánya szegedi specialitás!
  Esetleg valakik úgy gondolják: a Hódmezővásárhelyi utcán sétáló rendőr az "új módszer"? Hát nem! Ez a dolguk, ezért fizetik őket és nem azért, hogy munkaidőben keressék meg azt a pénzt (a mellékest!) amivel ki tudja egészíteni az amúgy megélhetésre alkalmatlan fizetést. Anno például játékgépezés....és a meredekebb próbálkozásokat lehet találgatni és időnként olvasni róluk. Nem mindenki bukik le. Aki rosszul csinálja azt kiveti magából a szervezet és mehet a levesbe.Zűrzavar a világban....zűrzavar a fejekben...a káoszt pedig csinálják.... onnan föntről..... mert a zavarosban jó halászni...”
 • 68. benzol 2013. március 03. 00:59
  „66.
  Látom Te nem védted a billentyűzeted üvegfallal, mert ellopták az ékezetes betűidet. :)

  Szerintem mindenki úgy védi az értékeit ahogy tudja. Akinek nem tetszik ne menjen oda. A cikkből kiderül hogy ez kb. 10%.”
 • 67. info 2013. március 03. 00:04
  „5. kowalsky 2013.03.02. 09:17-bizony ám, a piac mellettiben akkora elánnal toszogatják a kosarakat, hogy elfeledkeznek az eresz alatti varjakról, elfelejtik őket elhessegetni az ajtó mellől.Teli pofával pöfékelnek bagóval a vásárló orcájába az ajtó előtt-mellett, úgy kell őket kerülgetni.Vajon miért telepszenek oda? na ki tudja?!-onnan skubiznak, h kit tudnak kizsbelni.Ja és ott várják a kuncsaftokat aki cgit vásrol tőlük.A napokban egy karamell színű kabátban a hosszúhajú nő derekára volt kötve körbe, alig tudta magán összefogni a kabátot.Úgyhogy kint is bent is van gond az üzletekben!”
 • 66. bongyorka 2013. március 02. 22:41
  „64. Ez, amiket leirsz, pont nem az uvegfalon mulik...a szav.idot eddig is kellett ellenorizni, es a felvagottat sem azert fogja meg az ember lanya kesztyuvel, mert nincs elotte egy uvegfal, hanem mert igy higienikus...
  Ujabb okos, hozzaerto, bolcs komment :D”
 • 65. kritikuss 2013. március 02. 22:38
  „62. törppicur 2013.03.02. 21:52
  A DM a legjobb. Az már tényleg gáz amit ott csinálnak a portások... :D

  Legközelebb ha ilyesmi fordul elő én a helyedben szólnék a pénztárosnak, hogy gyanúsan viselkedik ott egy feketeruhás ember. :D :D :D

  De tényleg! Akkor ez a cikk most azért jött létre, mert volt a múltkori balhé?

  A boltos kapcsolt. De mi? Mi hogy védjük meg magunkat? Mi nem tudunk üvegfalat magunk köré építeni...”
 • 64. Tatter 2013. március 02. 22:24
  „Teljesen igazat adok nekik,úgy védik meg ahogy tudják!Remélhető,hogy nem megy a minőség rovására.
  Igaz az eladóra lesz bízva a szavatosság.Arra is oda kellene figyelni,hogy az eladó ne fogja meg csupasz kézzel a felvágottat,a kenyeret,pék árut.Erre is figyelmet kel fordítani,én nem szoktam elhozni,ha így tesznek.
  Így tettem a cikkben szereplő bolt egyikében is! Egyet értek a bolthálózat vezetőivel,vissza kel szorítani a lopásokat!”
 • 63. eleonóra 2013. március 02. 21:53
  „Én járok abba a boltba , de soha nem éreztem azt, hogy gyanús alaknak nézek volna.A bolt korábban rosszul volt berendezve .Tényleg kedvezett a rossz szándékú embereknek.Elég szomorú, hogy ide jutottunk.Ettöl függetlenül szívesen járok ide vásárolni, mert kedvesek,és figyelmesek a vásárlókkal”
 • 62. törppicur 2013. március 02. 21:52
  „60: a boltokban sajnos mindenkit tolvajnak néznek. Engem pl. nagyon frusztrál, hogy a bolt közepén ha folyik az orrom, és a táskámban kutakodok zsebkendőért , vagy ha csörög a telefonom, vagy épp a pénztárcám venném ki a fizetéshez, akkor a biztonsági őr már ott terem mellettem egyből hogy mit loptam. És persze az sem marad ki hogy még képes utánam is jönni. És nem csak utánam. Sok ismerősöm mesélte már hogy ugyanezeket tapasztalta.

  Félreértés ne essék, magyar vagyok. (csak az elsődleges gondolatok miatt...)”
 • 61. Büfékocsi 2013. március 02. 21:19
  „Mocskos rásszistá bótosok! Mongyon lé!”
 • 60. Zotya100 2013. március 02. 20:17
  „Nekem semmi bajom az üvegfallal, -- eszembe se jutott soha, hogy azért van, mert engem tolvajnak néz(het)nek.
  Akinek nem tetszik, ne menjen oda. Ennyi.”
 • 59. izsi 2013. március 02. 19:30
  „Amikor a többség szív... mint a repülőtéren...”
 • 58. bongyorka 2013. március 02. 19:27
  „Nos rengeteg "hozzaerto", onerzetes komment van itt alabb...
  1 : Akinek nem inge, nem veszi magara. Mindig az a hunyo, aki leghangosabban tiltakozik, es hangoztatja a becsuletesseget...
  2 : Minden bizonnyal idoigenyesebb igy a vasarlas, de gondoljunk csak bele, sok-sok evvel ezelott is a kisebb boltocskak mind hagyomanyos ertekesitesi modban mukodtek, azaz kerted, amit szeretnel, az elado pedig segitett a valasztasban, kifizetted, hazavitted. Persze, aki reggel buszindulas elott 3 perccel beesik a boltba, es nem is tudja mit akar konkretan, de az eladotol elvarja, hogy kitalalja, es azonnal kiszolgalja, majd lehet morogni, hogy "haladjunk, mert elmegy a buszom", na azok ne jarjanak ilyen boltba, vagy valtoztassanak strategiat a reggeli vasarlashoz.
  3 : En magam is jartam az egyik boltjukban tobbszor is, es ami ott ment a fal felhuzasa elott...szoval nehany onerzeteskedonek ajanlanek nehany muszakot... Es ne mondja senki, hogy ezt vallatak, mert nem, nem ezt vallaltak. Hogy sarokba szoritva ugraljanak egy tanulatlan, ittas, agressziv drogosnak, az utolso csikajanak nezi oket, es ha szolni mernek, vagy feljelentik oket, evekig jarhatnak birosagra utana, arrol nem is beszelve, hogy ezek a dolgok sosem birosagon rendezodnek... mindezt csak azert, mert akarsz dolgozni, es nem lopasbol, meg segelybol akarsz elni...
  Igenis kellett a fal, es nagyon is jol tette, hogy lepett vegre valamit, mert mar tarthatatlan volt a helyzet. Es valami csoda folytan csak azok tuntek el szinte, akiktol mindig is zengett a bolt...
  Nem erdekes...?”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden műtötték Talmácsi Gábort

Elhagyta tegnap a szegedi arc-, állcsont- és szájsebészeti klinikát Talmácsi Gábor. A világbajnok motorost saját kérésére Piffkó József professzor műtötte meg. Tovább olvasom