Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Biztonságosabbak a ˝zárt˝ iskolák

Szeged - Nem egyedülálló a vásárhelyi Németh László iskola kezdeményezése, hogy a szülők ne mehessenek be az épületbe – több szegedi iskolában már évek óta ez a rendszer működik. Egy intézmény kivételével azonban ezt sehol nem sérelmezték.
Néhány napja számoltunk be néhány hódmezővásárhelyi szülő panaszáról: nem kísérhetik be és délután sem mehetnek be a Németh László iskola új szárnyába alsós gyermekeikért. Az eset nem egyedülálló: 2006 februárjában szintén a sajtóhoz fordultak a szülők – akkor a szegedi Fő fasori iskola miatt. Mindkét esetben ugyanazzal érveltek: azzal, hogy „kitiltják őket" az épületből, a tanár-szülő kommunikációt gátolják, hiszen míg eddig pár perc alatt a folyosón meg lehetett beszélni minden aktuális ügyet, és napi kapcsolatban lehettek, ebben a rendszerben csak előzetes egyeztetés után van erre lehetőség.

Gyors szegedi körképünkből kiderült: az iskolák zártabbá tétele egyáltalán nem kirívó eset, több intézmény már hosszú évek óta így működik. Csakhogy ezzel senkinek nincs semmi problémája – sőt kifejezetten hasznos intézkedésnek bizonyult.

Több szegedi iskolában csak a bejáratig mehetnek a szülők. Fotó: Schmidt Andrea
Több szegedi iskolában csak a bejáratig mehetnek a szülők.
Fotó: Schmidt Andrea

– Három éve vezettük be, hogy a szülők csak a portáig kísérik gyermeküket, és amikor délután jönnek érte, a portás vagy a gyerekügyeletes kíséri ki a diákokat – mesélte Kókai Gyula, a Rókusi Általános Iskola igazgatója. Mint elmondta, erre azért volt szükség, mert volt néhány konfliktus, főleg abból, hogy a szülők megzavarták a tanítást, vagy becsengetés után akartak még pár szót váltani a pedagógussal. – Úgy tapasztaljuk, hogy ezek mind kiszűrhetők ezzel az intézkedéssel, ráadásul az intézmény „nyitottságát" sem zavarja túlságosan. Fél négy után ugyanis már bárki szabadon bejöhet az épületbe.

Soha nem volt konfliktus a Béke Utcai Általános Iskolában sem, ahol már lassan 10 éve, hogy ezt a rendszert bevezették. – Külső kényszer indokolta, nem az iskola titkolózása – fogalmazott Mészáros Zsolt igazgató. – A vagyon- és személybiztonság miatt hoztuk ezt az intézkedést, és szerintem a mai világban ez nagyon is helyénvaló. Korábban előfordult, hogy eltűntek ruhaneműk vagy iskolai felszerelések, de az is megesett, hogy egy szülő önbíráskodással próbálkozott. Arról nem beszélve, hogy a folyamatos kopogások a napközi idején minden alkalommal elvonták a gyerekek figyelmét a leckéről, a pedagógusét pedig a diákokról.

Az igazgató szerint a fizikai korlát semmiképpen nem jelent kommunikációs akadályt, hiszen a pedagógusok továbbra is elérhetők, és havonta tartanak legalább egy olyan rendezvényt, ahol bárki megismerheti az intézményben folyó nevelő-oktató munkát.

Bevált a rendszer a Gregorban

Bikárdi Melinda, a ma már Gregor József nevét viselő egykori Fő fasori iskola igazgatója úgy érzi, annak idején igazságtalanul hurcolták meg. – A portaszolgálat megszilárdítása előtt éppen a szülők kérték, hogy a besurranó tolvajok ellen tegyünk valamit. Sajnos nem volt ritka az sem, hogy az elvált szülők egymás elől „lopták el" a gyermeküket, vagy éppen hasba bokszolt egy anyuka egy gyereket, aki szerinte az övét bántotta. Az intézkedés óta viszont nem történt lopás és szülői túlkapás sem. Sokkal kevesebb holmi marad „véletlenül" az iskolában, a gyerekek tudják a dolgukat, önállóbbak. Sok dicséretet kaptunk már a szervezettségért – foglalta össze tapasztalatait. – A zártabb rendszer nem választás, hanem kényszer kérdése – tette hozzá. – Nekem mint igazgatónak pedig törvény által előírt munkaköri kötelességem, hogy óvjam, védjem a rám bízottakat.

Portások az iskolákban

A vidéki városokban működő általános és középiskolákban inkább az a jellemző, hogy portaszolgálat működik, vagy bezárják az iskolakaput. Csongrádon mindkét megoldást alkalmazzák. Szentesen általában portaszolgálat működik az iskolákban, főleg a középiskolákban. A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolába például napközben zárt ajtókba ütközik, aki be akar menni – be kell csengetni, hogy beengedjék. A makói iskolákat is zárják, oda napközben a szülők is csak úgy jutnak be, ha a portások beengedik őket. Ez a rendszer működik a Juhász Gyula Református Szakközépiskola és Gimnáziumban és a József Attila Gimnáziumban is. Zárt ajtók fogadják a mindszenti általános iskolába betérni kívánókat, sőt itt biztonsági kamera figyeli az ajtót. A vásárhelyi általános és középiskolákban is dolgozik portás vagy van portaszolgálat, illetve sok helyen be is zárják napközben az utcai ajtót.

Olvasóink írták

 • 10. jáci 2011. október 20. 22:36
  „Én azt is helyeslem, hogy nálunk az iskolában ha a szülő nem ér oda pontosan amikor kiengedik az elsőst, másodikost a tanító néni visszakíséri a terembe. pl: ha 4-ig kérted a napközit, és nem érsz oda időben akkor fél 5-kor hozzák ki.Ha akkor sem akkor várnak, majd telefonálnak a szülőnek, hogy mi az oka hogy nem jött a gyerekért. Hiszen ki figyel addig a gyerekre, és ha éri valami? Kié a felelősség? A tanáré vagy a szülőé?

  Nálunk is csak a portáig lehet menni, szerintem jó dolog,az iskolában van lehetőség fogadó órát kérni, vagy van szülői értekezlet, illetve most volt fogadó óra.
  Itt használják az üznőt, minden lényeges dolog belekerül.”
 • 9. .suhym. 2011. október 20. 20:53
  „5. niemand 2011.10.20. 13:53

  Ilyet senki sem mondott!
  Van szülői értekezlet, fogadó óra, alsóban nyílt tanítási nap, különböző iskolai rendezvények, amiket a szülők is látogathatnak...etc. Igazán van lehetőség szétnézni a gyerek sulijában, csak élni kell vele!:))))))))))”
 • 8. jay_és_néma_bob 2011. október 20. 16:51
  „a lestyán lecsap”
 • 7. IVY 2011. október 20. 16:45
  „Bele sem merek gondolni, hogy az "átkosban" mi lett volna az iskolába ki-és bemászkáló szülőkkel?”
 • 6. mugli 2011. október 20. 16:02
  „Változott a világ. 3 évtizede (akkor jártam ált. iskolába) pl. a szülőnek eszébe nem jutott zavarni a tanítást, benyitogatni az órákra vagy a délutáni napközibe. Tiszteletben tartották az iskolai munkát, a pedagógust. Pedig nem voltak alternatív kommunikációs lehetőségek (mobil, e-mail), mégis mindenki értesült az iskolai dolgokról. Ma pedig némely szülő úgy beszél a tanárral, mint a kocsis. Pár napja fogadóórán tanúja voltam két ilyen helyzetnek. Szégyenteljes, hogy ide jutottunk.
  Sajnálatos, de szükségszerű az iskolák cikkben említett rendelkezése.”
 • 5. niemand 2011. október 20. 13:53
  „Azt ne felejtse el senki, szülő nélkül nincs gyerek, gyerek nélkül nincs iskola. A szülőnek nincs joga látni, hol tölti és kikkel egész napját a gyerek?”
 • 4. deszkás 2011. október 20. 11:50
  „És az oktatási bizottság Jobbikos képviselője?”
 • 3. deszkás 2011. október 20. 11:36
  „Kedves Bikárdy Melinda! Nagyon helyes amit tett eggyel nem számolt, az Újszegedi mentalitással. Azt nem is kérdem a Fideszes képviselője miért ült ölbetett kézzel?”
 • 2. Beroesz 2011. október 20. 11:13
  „Pártolom a zárt iskolát. Ez nem egy közterület, ahová mindenki bejárkálhat.”
 • 1. papika56 2011. október 20. 09:59
  „Nagyon helyes, hogy zárva vannak a kapuk. Ne menjen be idegen, se szülő. A folyosón a sok kabát, táska mennyi lopás volt régebben. Meg az öltözőkben is tüntek el tárgyak . A szülő kint a kapuban megvárja a gyerekét -jó ez így !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott egy gépkocsi az E75-ösön - galériával

Csütörtök reggel fának ütközött egy személygépkocsi az E75-ös út 178-as kilométerénél. Mihálytelek felé terelik a forgalmat. Tovább olvasom