Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Biztos ártott a fagy a szőlőnek – kérdés, mennyire

Csongrád megye - Mintákat vesznek a szőlőültetvényekben a nagy fagyok elmúltával, de leghamarabb egy-két hét múlva kapnak a tulajdonosok hiteles képet arról, hogyan élték át ezt a hideget a tőkék. Az igazán veszélyes időszak ezután kezdődik: a pluszok hatására duzzadó rügyekben kisebb fagy is nagy kárt okoz.
Biztosan ártott az elmúlt időszakban tapasztalt tartós, kemény fagy a szőlőültetvényeknek. A szakmabeliek már most megpróbálják kideríteni, hogy mennyire. Somodi Sándor, az ásotthalmi Somodi Borgazdaság tulajdonosa kérdésünkre azt mondta, fajtánként, területenként, a szőlő korától, állapotától függően változhat az ártalom mértéke, egy biztos: mínusz 15 alatt lehet számítani a kárra. – Biztosan lesznek szerencsésebb és szerencsétlenebb borvidékek. Bács-Kiskun megyei kollégáktól hallottam, hogy valakinél mínusz 25 fok is volt, az már nagyon sok – mondta a borász.

A Vásárhelyi Sóshalmi Borászat szőlőjében mínusz 22,8 fok volt a legalacsonyabb mért érték. Ha tartósan nulla fok fölé emelkedik a nappali hőmérséklet – várhatóan ezen a héten –, rügyvizsgálatot, „boncolást" tartanak, felelősen ennek eredménye után lehet megmondani, milyen mértékű kár érte a szőlőt – mondta Nagy Sándor borász.
Hat fajtából vitt mintákat szerdán Miklóstelepre, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet laboratóriumába Ungerbauer György, a Csongrádi hegyközség elnöke, de újabb vesszőket is fog vinni. Eredmény egy hét múlva várható.

– Vizsgálni kell a rügyek állapotát, de előfordulhat, hogy ha a rügy nem is károsodott, a farész viszont igen, az végezetes lehet – mondja a csongrád-bokrosi szőlész. – A fagytűrő képesség szempontjából fokokat jelenthet, hogy a gazda a nátrium, a foszfor és a kálium arányára mennyire ügyelt. Fontos, hogy túlterhelte-e a szőlőt az előző év, avagy nem. Most lassan, fokozatosan jött a fagy, ez jobb, mint ha gyorsan érkezett volna. Úgy lenne jó, ha nem jönne hirtelen enyhülés. Mert január végéig tart a szőlő mélynyugalmi állapota, onnantól a kényszernyugalmi, vagyis ekkor már az időjárástól függ, mikor kezdenek duzzadni a rügyek. Ha a pluszok hatására ez elkezdődik, és erre jön a hideg, nem nagy fagy is komolyabb károkat okozhat – mondta Ungerbauer György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alsóvárosi politikuskvíz Hüvös Lászlóval

Mennyire ismeri Hüvös László az általa képviselt városrészt? – ezt próbáltuk kideríteni egy Alsóváros-kvízzel. Tovább olvasom