Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Biztosra akarnak menni a megyei vízgazdálkodási társulatok

Csongrád megye - Idén nem ad pénzt az állam a vízgazdálkodási társulatoknak belvízelvezető csatornák tisztítására. A tagok önkéntes befizetéséből kell megoldaniuk a feladatot.
A Csongrád megyében működő öt vízgazdálkodási társulat (vgt) közül négynek a tulajdonosai úgy döntöttek: fenntartják a társulatot és önkéntes hozzájárulásukkal támogatják a működését. Egy hónapja megírtuk: veszélybe került a helyi belvízelvezető csatornák fenntartása, mert az állam a tulajdonában lévő hálózat kezelésére nem ad pénzt.

Maradt a tagok – gazdák, cégek, önkormányzatok – „egyéb támogatás" nevű önkéntes befizetése, ebből gazdálkodhatnak a társulatok. Az is megoldás, hogy megszűnik a vgt, de akkor életbe lép a szankció, hogy az állam hektáronként évente 2001 és 3500 forint közötti közcélú érdekeltségi hozzájárulást vet ki, amit a jegyző szed be, és a pénz a központi költségvetésbe kerül. Kérdés, mennyi jut vissza a helyi csatornákra.

A tagság önkéntesen szavazhatott a társulatok megtartásáról, a támogatás nagyságáról, és az is a tulajdonosokon múlik, hogy ténylegesen mennyit fizetnek be a közös kasszába. A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat taggyűlése úgy döntött, hogy a 16 ezer tulajdonos a 713 kilométer csatorna kezeléséért differenciált hozzájárulást fizet: a tervekben ajánlott tarifák közül a legalacsonyabbat. Krasznai Attila elnök elmondta: a torontáli területen 1230, a Tisza jobb partján 970, a Homokhátságon 400, 750, illetve 800 forint támogatást szednek be hektáronként. Ebből a pénzből idén hozzávetőleg 200 kilométer csatornát tudnak rendbe tenni.

Ráérnek

A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat nem határozott az önkéntes befizetésekről, a taggyűlés időpontját sem jelölték ki – tudtuk meg Balla Iván elnöktől. A vgt Vásárhely és Makó 132 ezer hektáros térségében 600 kilométer csatornát kezel.

A Kiskunmajsa és Környéke Vízgazdálkodási Társulat Csongrád megye területén több mint 200 kilométer csatornát üzemeltet, ezentúl is differenciált támogatás fejében: erdőért 250, belterületért 360, szántó és egyéb területért 500 forintot kérnek el. Császár Imre elnök 40 millió forint beszedésére számít, amiből döntően a Csongrádban lévő nagy főcsatornákat teszik rendbe. A Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat szintén különböző tarifával számol, az eddigiek szerint: szántóra 1000, belterületre 800, egyébre 500 forintot kérnek. A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat megfelezte a korábbi díjat: egységesen 500 forintot szed hektáronként. Ugrai Bálint elnök úgy fogalmazott: most tömegeket akartak megszólítani, hogy minél többen biztosan befizessék a támogatást a 3960 tag közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalban tilos a spagettipántos top

Rövidnadrágra válthat a buszsofőr, a rendőr viszont bakancsban rója a köröket. Kis nyári munkaruhakörkép. Tovább olvasom