Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Biztost kap a klinikai központ

Hamarosan kincstári biztos érkezik a Szegedi Tudományegyetemre, hogy megvizsgálja a klinikai központ gazdálkodását. A Magyar Államkincstár szerint az intézmény két hónapon túli adósságállománya átlépte a megengedett mértéket, ezért kezdeményezte a biztos kinevezését.
Hamarosan kincstári biztos érkezik a Szegedi Tudományegyetemre, hogy az általános orvostudományi kar klinikai központjának gazdálkodását vizsgálja és segítséget nyújtson a helyzet rendezésében. Úgy tudjuk, a pécsi egyetemi klinikákon már munkába állt egy hasonló megbízással dolgozó szakember, és erre kell számítani Debrecenben, valamint a pesti Semmelweis Egyetemen is, vagyis ahol veszteséget termelő betegellátást működtet a helyi egyetem.

Az oktatási tárcától (OKM) úgy tudjuk: akkor kezdeményezi a Magyar Államkincstár (MÁK) egy felsőoktatási intézményben a kincstári biztos megbízását az oktatási és kulturális miniszternél, ha az intézmény hatvan napon túli adósságállománya eléri vagy meghaladja a jogszabályban előírt mértéket, azaz 50 millió forintot, vagy a költségvetés kiadási főösszegének 3,5 százalékát. A MÁK és az OKM egyeztetése után kérik fel a biztost, akit a kincstár elnöke jelöl ki, a tárca pedig ellenjegyzi a megbízást.

Szabadabban küldhetik

Egy kormánypárti javaslat szerint a jövőben az eddigieknél korábban és nagyobb szabadsággal jelölhetnek ki kincstári biztost a túl nagy tartozást felhalmozó állami fenntartású intézmények vizsgálatára. A tervezet szövege szerint akkor is mehet a biztos, ha „a költségvetési szerv gazdasági, pénzügyi folyamatai azt indokolják". Vagyis a pénzügyminiszter, a kincstár elnöke és az érintett szakminiszter egyetértésével még a komolyabb baj bekövetkezése előtt, megelőző jelleggel is kijelölhet szakembert az eladósodás okainak feltárására és az adósságállomány felszámolására.

– Sajnos megfelelünk a negatív feltételnek, ugyanis az intézmény hatvan napon túli adóssága meghaladja az ötvenmillió forintot – adott magyarázatot az intézkedésre Szabó Gábor. Mint az egyetem rektora elmondta, a helyzet azért alakult ki, mert az egészségügyi átalakítás során csökkentették a szegedi klinikai központnak adott teljesítményvolumen-keretet, megszüntették a legmagasabb szintű ellátás pluszfinanszírozását, a környező településeken leépített betegállátó osztályokról pedig hozzájuk érkeznek a páciensek. A rektor ugyanakkor hangsúlyozta: a biztos kizárólag az orvostudományi kar klinikai központjában zajló pénzügyi folyamatokat ellenőrzi – nem a teljes egyetemét. Segítségével intézkedési tervet dolgoznak ki az eladósodási folyamat megállítására, ellenjegyzése nélkül pedig semmilyen kötelezettséget nem vállalhat a klinikai központ. Döntéseit egyeztetnie kell az egyetemi szenátussal, a legfőbb egyetemi döntéshozó szerv jóváhagyása nélkül nem vezethet be intézkedéseket.

Hogy a kincstári biztos – akinek megbízatása három hónapra szól – mikor érkezik, azt egyelőre a rektor sem tudja. Munkába állását már június elsején várták, de a kinevezés adminisztrációs folyamata még nem zárult le. A MÁK-tól úgy értesültünk, a biztos – akinek személye egyelőre nem tudható – napokon belül megkapja a megbízást, július elsejéig pedig hozzá is kezd a feladatához.

A rektor szerint azonban a biztos kinevezésével nem oldódnak meg a betegellátás problémái, a finanszírozás átfogó átalakításával lenne csak orvosolható hosszú távon és megnyugtatóan az orvosegyetemi klinikák pénzügyi helyzete. Ennek érdekében elindult a szakértői egyeztetés a minisztériumban, a munkacsoportba a szegedi egyetem is delegált egy tagot. Most viszont leginkább gyors segítségre lenne szükség – például az egészségbiztosítótól kapott előleg formájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katicát édesanyja nevelheti

Jól végződött a szegedi születésű Katica története, akiről többször megírtuk, hogy a gyámhivatal nem… Tovább olvasom