Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Bliccelők ellen megoldás a szőnyegellenőrzés

Szeged - Új a fővárosi buszokon az első ajtós felszállási rendszer, amivel a bliccelő utasokat akarják kiszűrni. Szegeden több mint tíz éve működik – a sofőr belátása szerint. Potyázók ellen azóta is a leghatékonyabb a szőnyegellenőrzés.
Csak az első ajtón lehet felszállni néhány fővárosi buszra júniustól. Kísérleti jelleggel így igyekszik kiszűrni a BKV a bliccelőket. Ugyanakkor tart tőle a közlekedési társaság, hogy az új rendszer nem jár osztatlan sikerrel, ezért átcsoportosított néhány ellenőrt biztonsági őrnek, hogy vigyázza a rendet. Pécsett két hónapja vezették be az első ajtós rendet, de egy hétig sem tartott. Akkora késések alakultak ki, és úgy bedühödtek az utasok, hogy csúcsidőszakban képtelenség volt ellenőrizni.

Szegeden több mint tíz éve működik az első ajtós felszállási rendszer. Eleinte adódtak késések, fennakadások, de aztán a sofőrök belátására bízták az ellenőrzésnek ezt a formáját. – Buszon és trolin csúcsidőn kívül alkalmazzák a sofőrök ott, ahol nem vár a megállóban 6-10-nél több utas. A Széchenyi téren és más forgalmas megállóhelyeken egyáltalán nincs ilyen szűrés, hogy haladjanak a járművek – tájékoztatott Bálint Ákos, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közlekedésszervezési igazgatóhelyettese. Ez a fajta szigorú ellenőrzés legjobban a külvárosi vonalakon vált be. Villamosokon, ahol az ajtók egyszerre nyithatók, amúgy sem lehet „zsilipelni". Legfeljebb gyér forgalomnál a villamosvezető a mikrofonon keresztül megkéri a felszállót, menjen előre megmutatni a jegyét.

Szegeden csak csúcsidőn kívül alkalmazzák az első ajtós felszállási rendszert. Fotó: Segesvári Csaba
Szegeden csak csúcsidőn kívül alkalmazzák az első ajtós felszállási rendszert.
Fotó: Segesvári Csaba

Bliccelők ellen nem használ, ha első ajtózással lassítják a felszállást – a fő közlekedésszervező szerint. Több ellenőrre nincs pénz. A jelenlegi 28 jegyvizsgálóval kell sakkozni. Megoldást a többszöri koncentrált vizsgálás, vagyis az úgynevezett szőnyegellenőrzés jelent. Fontolóra veszik, hogy a szegedi végállomások peronjain nézik meg a jegyeket, bérleteket. Azt megjegyezte: a jegy felmutatása nem jelenti, hogy ha felszáll az utas, egészen biztosan érvényesíteni fogja. Bálint Ákos kijelentette: a szegedi ellenőrök nem vethetők be biztonsági őrként. Ha szükséges, rongálóhoz vagy bliccelőhöz ezután is rendőrt hívnak.

Kritizáltak a bliccelők

A BKV szóvivője szerint jól fogadták az utasok öt budapesti buszjáraton tegnap bevezetett első ajtós felszállási rendszert. Az első napon az érintett járatokon mintegy öt perccel nőtt a menetidő azok miatt, akiknek nem volt jegyük vagy bérletük, de ez - miután az utasok hozzászoktak az új rendszerhez - csökkenhet. Arra a kérdésre, hogy érkeztek-e panaszok a BKV-hoz, a szóvivő úgy válaszolt: „a bliccelők részéről volt kritika".

Lógnak

A szegedi ellenőrök havonta tízezer vizsgálatkor eddig átlagosan 1600 bliccelőt találtak. Idén nyilván az anyagi nehézségek miatt érezhetően nőtt az ingyen utazók száma. Átlagosan 5 százalékkal, vagyis havonta 80-nal többen potyáznak – tudtuk meg Császár Bélától, a Dakört Kft. ügyvezető igazgatójától.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Madzsar 2009. június 04. 21:39
  „"A szegedi ellenőrök havonta tízezer vizsgálatkor eddig átlagosan 1600 bliccelőt találtak."

  Minden 6. ellenőrzésnél fennakad valaki??? Ezt alig hiszem! Inkább valami elírás lehet...”
 • 29. sziszka1 2009. június 04. 15:22
  „Bliccelők ellen megoldás a szőnyegellenőrzés > Bliccelők ellen megoldás a szőnyegbombázás!”
 • 28. flexsnake 2009. június 04. 14:16
  „22. amikor havi 3000 meg 6000 volt a fizu 2-3 forintért volt a fagyi ma meg 100-150... Mindennek az ára felfelé megy amit a fizetések nem követnek. A tömegközlekedés olyan szolgáltatás amit nem kötelező igénybe venni. Én is gyalog jártam mikor nem volt bérletem. Nem tudtam megvenni, hát jártam gyalog. Senki fejéhez nem tartanak puskát hogy blicceljen.”
 • 27. maradando 2009. június 04. 14:16
  „Egy asszonyság meg luvári nyelven mondta ,hogy mit illesszen a fenékbe. Ezzel az ellenörzés vége is lett!”
 • 26. flexsnake 2009. június 04. 12:47
  „16. 1es villin próbálkozott egy bliccelő hogy angolul beszélt az ellenőr kapásból elmondta neki angolul hogy egy magasabb árú pótjegyet kell vennie. Elég jól beszélt angolul :D SZar szakma az biztos de nem csak tuskók vannak.”
 • 25. flexsnake 2009. június 04. 12:44
  „A bliccelők elleni megoldás a kártyás rendszer. Felszálláskor betolja a kártyát és az ajtón besétál, leszálláskor szintén. Csinálják meg. Nem fizetek egy marék ingyenparaszt miatt drágább utazási díjat.”
 • 24. IVY 2009. június 04. 11:28
  „Szegeden is egyik villamosról a másikra ugrálnak az ellenőrök.
  A legújabb (a héten találkoztam velük) az, hogy nagyon is igényes, tehetős fiataloknak kinéző ellenőr fiúk, lányok járkálnak a járatokon. Ellentétben, az eddig megszokott, elhízott, igénytelen, zsíros fejű, tahó stílusú "kollégákkal".”
 • 23. szunyi 2009. június 04. 10:56
  „PEPE,

  és mennyi volt a TV, kocsi,kenyér,hús?”
 • 22. PEPE 2009. június 04. 10:00
  „Anno 4000ft-os nettonál 2ft volt a jegy, 2000-szer utazhattál, most 67000ft-os nettonál 250ft a jegy, mos 300-szor utazhatsz.Ne csodálkozzanak hogy sok a bliccelő.”
 • 21. Alsóváros 2009. június 04. 09:44
  „Csak azt magyarázza meg valaki, hogy mi köze van a bliccelőkhöz és az SZKT/Volán pároshoz a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nek és a Dakört Kft-nek?”
 • 20. varadipal 2009. június 04. 09:05
  „Éredekes, nekem mindíg előre köszöntek az ellenőrök Szegeden a villamoson és a buszon.Soha nem volt afférom velük.Lehet, látszott rajtam, hogy nem potyautas vagyok?/nem vagyok a főnökük és 65 alatti a korom/
  Pesten is a bliccelők hőbörögnek, pedíg miattuk drága a jegy, meg a bérlet.”
 • 19. joy 2009. június 04. 09:04
  „Párizs, metro. Szinte lehetetlen a bliccelés. Csak 1* kell bejutni utána végig lehet nézni egész Párizst a föld alatt -csak ki nem szabad jönni. A félnapos bérlet 5 EUró volt. Jegyellenőrzés elektronikus, mindenhol kamerák...
  Gent: 10-es csomag 7,5 Eu, vezetőnél 1 Eu 1 jegy -mágnescsíkos. Adott vonalon minden járaton bármennyiszer használható a jegyellenőrző automatika regisztrálása utáni 60 percen belül. Fölszállás kizárólag elől!”
 • 18. szunyi 2009. június 04. 08:28
  „bo,

  Mostanába sokat utazok MÁV-val és van egy érdekes dolog.
  Az új FLIRT vonatok nagyon tiszták, meg is kérdeztem a kalauzt, hogy hány évesek (2-3évesek), és a kérdésemre, hogy miért ilyen tiszták csak felmutatott, hogy 5 méterenként van kamera.”
 • 17. reneee 2009. június 04. 07:40
  „bo,

  Az igaz, hogy elég jól ki van találva Londonban a tömegközlekedés de azért nekem sikerült egyszer lógnom az egyik buszon, bünti nélkül. :) (ki kellett próbálni a híres nevezetes piros emeletes buszt de az úgy túl snassz lett volna ha elsőre még jegyet is veszek) :D
  Ami nekem tetszett az a metro, bár nem picit tűnt bonyolultnak amikor először vettem a kezembe metro térképet de egy-két "kör" a "csővel" és leesett, hogy tulajdonképpen pofonegyszerű vele a közlekedés. Utána már nem is akartam mással utazni. :)”
 • 16. catroot 2009. június 04. 07:06
  „11, na igen. Mikor érjük már meg azt, hogy Magyarországon is legalább angolul beszélnek az ellenőrök?:D”
 • 15. bo 2009. június 04. 06:34
  „Volt szerencsém Londonban "tömegközlekedni"! A tömeg és brutál forgalom ellenére zökkenőmentesen működik. Minden buszon elektronikus jegy ill. bérletolvasó. A jegyet-bérletet szinte minden trafikban meg lehet vásárolni. 12 GBP-ért heti bérlet járattól, úticéltól, mindentől függetlenül. Annyiszor és oda mentem ahová akartam. Az ellenőrnél kézi elektronikus leolvasó, az ellenőrzés 5 másodperc és mindenkinek megköszöni, aki viszont lóg, valahogy feljutott a hátsó ajtón, azt bünteti. Amíg a bírság nem volt kiszabva, a buszról se le se föl, ja és egyedül volt! Minden buszon kamera a monitor a söfőr előtt. Nekem tetszett!”
 • 14. Zsoltee0716 2009. június 03. 23:23
  „Az a jó hogy némelyik ellenőrt itt Szegeden fel lehet ismerni, sűrűn találkozók velük, de nem eléggé sűrűn.Minap helyközin találkoztam ellenőrrel, 4 kemény év (heti rendszereségel használtam) alatt távolságin egyszer találkoztam ellenőrrel!
  Általában párban járnak!”
 • 13. xene@freemail.hu 2009. június 03. 22:24
  „Csak pár példa:
  Hajléktalanhoz, romához a legtöbb esetben nem mernek odamenni az ellenőrök. Akkor is mit csinál velük, max. szépen megkérni, hogy szálljon le....azt jön a következő villamos és jó napot. Arra ugyanúgy felszállnak, s mennek tovább.
  Még 2 eset.
  12 éves kisfiúnak nem volt jegye...semmit nem csináltak.
  Jött egy fiatal ellenőr (40-45 éves) néni, s mondta neki a csávó, hogy nincs jegye. Semmi nem történt.

  Bezzeg én elfelejtettem új bérletet venni (az összes az évi ott volt a diákom mellett), s 6-a volt (épp 1 napot késtem, mert ugye 5-ig jó a bérlet). Na kitalálhatjátok, hogy engem megbüntettek.
  Az ilyen kettős mércétől van hányingerem...megjegyzem természetesen vettem utána bérletet, tehát soha nem bliccelek.
  Ha nincs engedmény, akkor senkinek se legyen!!! A legkisebb kihágást is büntessük!!!”
 • 12. szunyi 2009. június 03. 21:16
  „A jegyárrol.

  Most már ritkásan vagyok Szegeden (hetente egyszer).
  Taxi kb 2000 Ft hazáig.
  Előrevélotott jegy kb 250 FT + 10 perc séta.
  Gyalog 1.5h

  Mi az optimális?
  Szerintem a tömegközlekedés, mégha várni is kell 20 percet a buszre.

  Ami viszont jó lenne és meg kéne rugdosni a pm fenekét, hogy követelje ki az időarányos jegyet.
  A jegy ne 1 vonalra szoljpn, hanem 1 órára.”
 • 11. szunyi 2009. június 03. 21:10
  „Belgiumban történt meg velem.
  Mindig vettem jegyet (4 hónapig éltem ott), de egyster elfelejtettem kijukasztasztani a tömbjegyet (reggel 11-re már lyukasztottam 4-et) és jött a szönyegbombázás. Természetesen udvariasak voltak, beszéltek angolul én meg elmondtam a történetemet, hogy elbeszélgettem a lánnyal az időt és elfelejtettem érvényesíteni a jegyet. Szó nélkül elengedtek, miután elvettek egy jegyet a tömböl. mert azt ugye el kellet volna használnom, de látták, hogy nem blccelek, becsületes vagyok.”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operaverseny: jutalomkoncertre várnak a tavalyi győztesek

Szeged - Dóm téri gálakoncertet ígértek az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval tavalyi… Tovább olvasom