Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Boarddal és létrával mentették a jeges vízbe esett ˝áldozatokat˝

Boarddal és létrával mentették a jeges vízbe esett ˝áldozatokat˝A befagyott tavakon a szakembereknek is kúszva és biztosítókötelet használva kell a bajbajutottak segítségére sietniük. Fotó: Kuklis IstvánA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Néhány másodperc alatt ki lehet menteni egy embert a jeges vízből, aki alatt beszakadt a jégpáncél - derült ki a tűzoltóság és a vízimentők szerdai közös gyakorlatán a Maty-éren.
A szegedi tűzoltók és a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat munkatársai azt gyakorolták tegnap, hogyan kell egy jégbe szakadt embert megmenteni. A vízhatlan búvárruhába és termoöltözetbe bújt „áldozatok" a vastag jégpáncélon keresztül másztak be az előre kivágott lékekhez a Maty-éren. A tűzoltók a jégpáncélon kúszva közelítettek a képzeletbeli sérültekhez, akiket először egy létrára, majd a mentősök által használt deszkára hasonlító eszközre, az úgynevezett boardra húzva emeltek ki a tóból.
A tűzoltóság és a vízimentők közös gyakorlatot tartottak a Maty-éren. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A gyakorláson elhangzott, hogy a nagyjából 15 centis jégpáncél nem éppen a legideálisabb gyakorlóterep, hiszen a mentést végzők biztos nem szakadhatnak be, így nem kell semmilyen váratlan helyzetre számítaniuk. Tavaly ugyanitt alig pár centis volt a jégtakaró, és a mentést végzők se számíthatták ki, hogy az éppen mikor reped meg a lábuk alatt. Seller András, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetője elmondta, hogy ha beszakad alattunk a jég egy tavon, próbáljuk meg a peremén megkapaszkodni, és kihúzni magunkat a hideg vízből. Most olyan vastag a páncél, hogy nagy valószínűséggel meg tudja tartani testsúlyunkat, így a jégen kúszva ki tudunk evickélni a partra. Vizes ruhadarabjainkat, bármennyire is fázunk, azonnal vessük le. Ha valaki egy bajbajutotton akar segíteni, az a 112-es segélyhívó tárcsázása után szintén kúszva közelítse meg a jégen, és kötéllel biztosítsa ki magát a parton.

A gyakorlaton az is elhangzott, hogy a Tisza folyó egyes helyeken húsz centi mélyen fagyott be, de akár közvetlenül ezen helyek mellett csak néhány centi vastag a jégpáncél, így a befagyott élővízre továbbra is életveszélyes rámenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÚtON: lámpától lámpáig ér a sor a délutáni csúcsban

Frissülő cikkünkben minden olyan infót megtalál a szegedi utakról, ami segíti a közlekedést. Tovább olvasom